Home

VESTI

Novi Sad za omladinsku prestonicu Evrope 2018!

No Comments EXIT

Novi Sad za omladinsku prestonicu Evrope 2018!Podržati najbolje mlade ljude i promovisati ih kao uzore svojim vršnjacima je jedan od ključnih načina da se izgradi prosperitetno društvo u Srbiji.

  

Inicijativa da se Novi Sad kandiduje za omladinsku prestonicu Evrope 2018, je jedan od mehanizama kako povećati brigu o mladima i njihovim potrebama, zaključci su Konferencije "Youth Heroes" koja je održana 11.12. 2014. u organizaciji Grada Novog Sada i EXIT fondacije, uz podršku kompanije NIS.
  

EXIT Fondacija i Kompanija NIS kroz program "Youth Heroes" podržavaju mlade talente iz oblasti nauke, obrazovanja, preduzetništva i društvenog aktivizma sa ciljem da se omogući njihov dalji razvoj i uspeh. Važno je ove mlade ljude promovisati, kao pozitivne uzore i inspiraciju vršnjacima nasuprot mnoštvu negativnih uzora koji okružuju mlade.

Dušan Kovačević, direktor EXIT Festivala izjavio je: " društveni aktivizam mladih je duša samog EXITa, jer je i sam EXIT nastao kao studenski pokret za društvene promene sa verom i vizijom da stvari mogu da se promene.  Zato EXIT Fondacija već godinama na razne načine podržava najbolje mlade ljude, mlade heroje koji su se istakli svojim aktivizmom, inicijativama, naučno-obrazovnim dostignućima i sl.

Ove godine kada smo proglašeni za najbolji veliki evropski festival, smo rešili da i ceo Novi Sad povučemo da bude na prestolu Evrope u domenu omladine, kroz kandidaturu za omladinsku prestonicu Evrope 2018. godine."

Na konferenciji se moglo čuti, kroz izlaganje Nenada Borovčanina, Državnog sekretara za omladinu, Ministarstva omladine i sporta Vlade Republike Srbije, da će država Srbija nastaviti da finansira stipendiranje najboljih studenata kroz Fond za mlade talente, kao i da se spremaju programi podrške zapošljavanju mladih sa naglaskom na oblasti kreativnih industrija i poljoprivrede.

 

 

 Novi Sad za omladinsku prestonicu Evrope 2018!

Novi Sad za omladinsku prestonicu Evrope 2018!

 

 

Pored države i uspešne kompanije se uključuju u finansiranje programa podrške mladim talentima: "Kao jedna od najvećih energetskih kompanija u regionu  prepoznali smo značaj ulaganja u mlade, obrazovanje i nauku koji realizujemo u okviru programa „Energija znanja“. Stipendije za talentovane učenike, projekti podrške za srednjoškolska takmičenja, stažiranje u kompaniji, kao  i druge mogućnosti koje NIS pruža kroz ovaj program izuzetno su važne i pružaju sjajne šanse za mlade i motivisane ljude.

Zato negujemo  partnerstvo sa liderima obrazovanja u zemlji. Sarađujemo  sa univerzitetima, fakultetima, kao i srednjim školama i stručnim naučnim društvima. Investiramo u obrazovni sistem, učenike i studente koji tokom školovanja ostvaruju nabolje rezultate sa ciljem da kreiramo budućnost zdravog društva i obezbedimo  visokokvalifikovane stručnjake koji su potrebni kompaniji" – istakla je Snežana Lakićević, menadžer za saradnju sa univerzitetima u kompaniji NIS.

Takođe i sami mladi treba da uzmu većeg učešća u procesu odlučivanja i da se bolje samorganizuju, poručeno je iz KOMSa – Krovne Organizacije Mladih Srbije.