Home

VESTI

Novi Sad ušao u prvih pet gradova kandidata za Omladinsku prestonicu Evrope 2018. godine!

No Comments EXIT

Novi Sad ušao u prvih pet gradova kandidata za Omladinsku prestonicu Evrope 2018. godine!Novi Sad je ostvario istorijski uspeh ušavši u prvih pet gradova kanditata za Omladinsku prestonicu Evrope 2018. godine.

  

Srpska Atina našla se tako u odabranom društvu gradova kao što su britanski Mančester, italijanska Peruđa, mađarski Kečkemet i portugalski Kaškajiš. Ovaj uspeh utoliko je veći, jer je Novi Sad jedini u prvih pet koji nije iz zemlje članice Evropske Unije!
  

Kandidatura za omladinsku prestonicu Evrope podneta je na inicijativu EXIT fondacije uz učešće najvećih omladinskih organizacija u zemlji i podršku Grada Novog Sada:

„Izuzetna je privilegija videti Novi Sad u ovakvom društvu evropskih gradova, a dodatno zadovoljstvo kad vidimo da smo se plasirali bolje od mnogih evropskih metropola. U ime Grada Novog Sada, kao podnosioca ove kandidature, zahvalio bih se na viziji i trudu svim predlagačima iz deset omladinskih organizacija, na čelu sa Exit Fondacijom“, rekao je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

„Exit je jedini festival na svetu te veličine i značaja koji je nastao iz društvenog aktivizma mladih i kao takav, još jednom je potvrdio da je i dalje pokretač, inspiracija i ohrabrenje mladim ljudima. Ovo je istorijski uspeh za mlade, ne samo u Novom Sadu, već u celoj Srbiji i regionu, koji su bili i biće u fokusu društvenog angažmana Exita“, izjavio je Dušan Kovačević, direktor Exit festivala.

Evropska prestonica mladih je jednogodišnja titula koja predstavlja određeni grad kao prestonicu omladine sa svim sadržajima i programima iz oblasti društvenog, kulturnog, ekonomskog i političkog života mladih. Kandidatura Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope je jedan od retkih projekta koji je uspeo da okupi toliko različitih aktera.

Ideja Evropske prestonice mladih nastala je 2009. godine iz potrebe da mladi, kao jedna od ugroženih niša tokom i posle svetske ekonomske krize, postanu katalizatori koji treba da dovedu do ozbiljnih promena u društvu.

 

 

 Novi Sad ušao u prvih pet gradova kandidata za Omladinsku prestonicu Evrope 2018. godine!

Novi Sad ušao u prvih pet gradova kandidata

za Omladinsku prestonicu Evrope 2018. godine!

 

 

Šta je titula omladinske prestonice Evrope?

Evropska prestonica mladih je jednogodišnja titula koja predstavlja određeni grad kao prestonicu omladine sa svim sadržajima i programima iz oblasti društvenog, kulturnog, ekonomskog i političkog života mladih i kao takva postoji od 2009. godine. Nastala je kao potreba, naročito posle i tokom svetske ekonomske krize, da mladi, kao jedna od ugroženih niša, postanu katalizatori koji treba da dovedu do ozbiljnih promena i u sferi proizvodnje, rada i napretka.

Zašto Novi Sad?
Do sada su Omladinske prestonice Evrope bili gradovi koji po mnogo čemu podsećaju na Novi Sad. Spadaju u red gradova koji su po demografskim podacima i infrastrukturi odmah posle glavnih gradova, prestonica.
2009. godine – Roterdam (Holandija);
2010. godine – Torino (Italija);
2011. godine – Antverp (Belgija);
2012. godine – Braga (Portugal);
2013. godine – Maribor (Slovenija);
2014. godine – Solun (Grčka);
2015. godine – Kluž Napoka (Rumunija);
2016. godine – Gandža – Ganca (Azerbejdžan).
2017. godine – Varna (Bugarska)  

Univerzitet u Novom Sadu, Pozorište mladih, Studentski kulturni centar, NOMUS, Ritam Evrope, Cinemania, Sajam omladinskog turizma – Youth fair, EXIT… samo su delovi mozaika koji nam, po svim kriterijumima, daju za pravo da verujemo da Novi Sad ima velike, ako ne i najveće šanse da postane Omladinska prestonica Evrope 2018. godine.

Izvršni producent i koordinator projekta iz rumunskog grada Kluž-Napoka, koji je ovogodišnja Evropska prestonica mladih, Androš Farkaš smatra da Novi Sad ima sve predispozicije da bude Omladinska prestonica Evrope 2018. godine.

Zahvaljujući EXIT-u, najboljem muzičkom festivalu Evrope, Novi Sad se nalazi na svim karatama Evrope i sveta koje imaju direktnu ili indirektnu vezu sa mladima i omladinskim organizacijama – rekao je Farkaš.

Koji su benefiti dobijanja titule omladinske prestonice Evrope?

U globalizovanom svetu gde se roba sve više udaljava od opipljivih ka proizvodnji neopipljivih sadržaja, brendovi, kao simboličko emotivne vrednosti, postaju možda i najvažnija konkurentska prednost – čak i na nivou gradova. Brendiranje destinacija, kao proces upravljanja brendom, u ovom slučaju grada, postaje deo uobičajene prakse većine važnih destinacija koje vode računa o svom imidžu kao važnoj odrednici u formiranju sopstvene reputacije u svetu.

Svi gradovi imaju saobraćajnice, trgove, muzeje… ali samo u pojedinim gradovima se dodeljuju Zlatni lav i Zlatna palma, samo u jednom gradu se održava Bijenale… ili EXIT. Samo pojedini gradovi dobijaju organizaciju Olimpijade, Pesmu evrovizije, titulu Evropske prestonice kulture ili, u ovom slučaju, Omladinske prestonice Evrope. Zato su oni privlačni kreativnim ljudima, turistima, preduzetnicima… investitorima. Zahvaljujući brendiranju destinacije oni postaju drugačiji, vidljiviji i vredniji.

Ko može da učestvuje u realizaciji projekta?

Dosadašnja praksa pokazala je da projekat Omladinska prestonica Evrope okuplja ogroman broj različitih omladinskih i studentskih organizacija i NVO iz više gradova koji zajednički rade na osmišljavanju, pripremi i realizaciji celog projekta koji gradu, Evropskoj prestonici mladih, kao sinergetski efekat, obezbeđuje značajnu ekonomsku, socijalnu i društvenu korist.

Fondacija EXIT, kao jedan od najvažnijih segmenta EXIT-ovog brenda, predstavlja pokretača društvenih promena i lidera u mobilisanju javnog mnjenja i donosioca odluka u oblasti razvoja mladih, kreativnih industrija i brendiranja destinacija. Grad Novi Sad prihvatio je poziv Fondacije EXIT da podnese kandidaturu za titulu Omladinske prestonice Evrope 2018. godine.

Kreativni mladi ljudi, omladinske i studentske organizacije i udruženja i NVO, sa jedne strane i Grad Novi Sad, sa druge strane, okupljeni oko Fondacije EXIT činiće tim koji će zajedničkim delanjem uspešno realizovati projekat Novi Sad Omladinska prestonica Evrope 2018. godine.

U realizaciju Kandidature Grada Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope 2018. godine, potpisivanjem partnerskog Memoranduma, već su se uključili Studentska organizacija Srbije (kao predstavnik Lokalnog odbora projektnog konzorcijuma) i Krovna organizacija mladih Srbije (kao predstavnik projektnog konzorcijuma Nacionalnog odbora projekta).