Home

VESTI

Novi program za novo doba: CEETEP

No Comments EXIT

Novi program za novo doba: CEETEPETEP 2.0. je nova verzija programa ETEP (European Talent Exchange Program) sa osam festivala iz Centralne i Istočne Evrope (CEE) koji će se u 2012. godini pridružiti  ETEP-u.

Zahvaljujući grantu Evropske komisije ETEP će se sa 60 članova u 2011. godini proširiti na 100 članova u 2015. godini. Zajedničkim naporima organizatori i njihovi medijski partneri pomoći će izvođačima iz Centralne i Istočne Evrope da se predstave u ostalim zemljama u ovom području, kao i na holandskom festivalu Eurosonic Noorderslag.

 

Zajedno sa 13 festivala članova ETEP-a iz Centralne i Istočne Evrope i sa 26 medijskih partnera, Eurosonic Noorderslag i koorganizatori Sziget i Exit Festival razviće program za cirkulaciju CEE izvođača i programa iz Centralne i Istočne Evrope, kako na festivalima, tako i u medijima, sa nazivom CEETEP (Central and Eastern European Talent Exchange Program ).

 

 

CEETEP

CEETEP

 

Programska direktorka mađarskog Sziget festivala, Fruzsina Szép, tvrdi: “Dugogodišnja želja i plan koji se razvio na protekloj Regionalnoj konferenciji u Budimpešti konačno dobija oblik stavljajući CEE talente na evrpsku muzičku mapu”.

Direktor Exit festivala, Ivan  Milivojev,  kaže:  “CEETEP je započeo svoj život, festivali su potvrdili učešće, mediji se pridružili, osećam kuvanje novog projekta koji se rodio iz sjajne ideje. Bendovi će početi da cirkulišu, prezadovoljan što je sve to započeto baš na Exit festivalu i što smo svedoci ove plodotvorne i predivne saradnje. CEETEP je tek u povojima, ali ćete za njega tek čuti.”.

{xtypo_rounded1}Peter Smidt iz Eurosonic Noorderslag navodi: “Uveren sam da ćemo zajedno sa radio stanicama i medijima koji su se projektu pridružili iz svih ovih zemalja, u okviru CEETEP-a imati ogroman uticaj na talente iz zemalja Centralne i Istočne Evrope. Ovo je još jedan korak ka boljoj razmeni evropskih repertoara u Evropi.”{/xtypo_rounded1}

Na prvom CEE-ETEP (CEETEP) sastanku u Budimpešti u maju ove godine, 13 festivala je potvrdilo zajedničko učešće u ovom projektu: Coke Live Festival  – Poljska, Podoha – Slovačka, Rock For People – Češka, Taksirat – Makedonija, T-Mobile INmusic Festival – Hrvatska, Woodstock Festival – Poljska, B’estfest – Rumunija, Exit – Srbija, Wilsonic – Slovačka, Sziget – Mađarska, Heineken Opener Festival – Poljska, Positivus Festival – Letonija, Spirit Of Burgas – Bugarska.

Na drugom CEETEP sastanku na Exit festivalu 2011 u Srbiji sledećih 13 medijskih partnera pridružilo se programu: MR2-Petőfi Radio – Mađarska, KOMMPOT Communication – Mađarska, Neston – Mađarska, First Macedonian net portal – Makedonija, Radio 103 – Makedonija, Antyradio – Poljska, Czech Radio – Radio Wave – Češka, Radio 101 – Leonija, Metropotam portal – Rumunija, Radio Beograd 1– Srbija, Darik Radio – Bugarska, 24 sata novine – Bugarska, Hrvatski radio – Hrvatska.

{xtypo_rounded1}Direktor Exit festivala, Ivan Milivojev, tvrdi:CEETEP je započeo svoj život, festivali su potvrdili učešće, mediji se pridružili, osećam kuvanje novog projekta koji se rodio iz sjajne ideje. Bendovi će početi da cirkulišu, prezadovoljan što je sve to započeto baš na Exit festivalu i što smo svedoci ove plodotvorne i predivne saradnje. CEETEP je tek u povojima, ali ćete za njega tek čuti.”{/xtypo_rounded1}

*ETEP 2.0
Eurosonic Noorderslag će zajedno sa sledećim partnerima raditi na većoj vidljivosti ETEP programa: Evropska komisija  /  Sena Performers  / Buma Cultuur / kao i sa koorganizatorima: Yourope / EBU / Initiative Musik Gmbh / European Music Office / Festival Exit / Festival Sziget / Bureau Export de la Musique Française – Burex / Katalonski institut za muzičke industrije  –  ICIC / FAWI – Fondazione Arezzo Wave Italia / FIMIC – Finski muzički informativni centar / MICA – Austrijski muzički informativni centar / Music Centre Flanders / Music Export Norway / Wallonie Bruxelles Musiques  – WBM.

Kao rezultat jednog od najvažnijih ciljeva festivala Eurosonic Noorderslag, razmene i podrške novoj evropskoj muzičkoj sceni, ETEP ( Evropski program za razmenu talenata) je predstavljen 2003. godine. Svake godine ETEP okuplja vodeće evropske festivale, radio stanice i ostale medije na festivalu Eurosonic Noorderslag i podstiče ih na “razmenu” najboljih izvođača. Od početka ETEP programa u 2003. godini ukupno 1330 nastupa i 489 evrospkih izvođača  predstavljeno je na 60 ETEP festivala (2003 – 2011.)