Home

VESTI

Nove Uši za Novu Muziku

No Comments EXIT

Nove Uši za Novu Muziku

Programi Exit festivala posvećeni novoj umetničkoj muzici, koje smo do sada radno zvali Art Scena, ove godine, pod novim nazivom Nove Uši za Novu Muziku seli se u Exit Vilidž.

 

Predstavljanje Nove Muzike ostaje osnovni koncept scene Nove Uši za Novu Muziku, a umetnički direktor je Branka Parlić.

Na koncertu u vilidžu, 7. jula u 19 časova, Exitovoj publici predstaviće se dva kompozitora koja pripadaju novoj njujorškoj muzičkoj sceni: Andrew Shapiro i Marc Mellits.

 

Andrew Shapiro (1975) kompozitor i pijanista mlađe generacije, na koncertu će predstaviti svoj CD Numbers, Colors and People izdat 2009. a koji je producirao Michael Riesman, dugogodišnji saradnik američkog kompozitora Philipa Glassa. Muzika Shapira je mešavina popularne i umetničke muzike, pod uticajem muzike Philipa Glassa. Prošle godine je održao dva koncerta u njujorškom kultnom mestu Le Poisson Rouge. U januaru 2010. godine imao je svoj debi u The Kennedy Center for the Performing Arts u Washingtonu. Koncertirao je širom Amerike i Evrope i planira da predstavi svoj novi materijal publici širom sveta.

 

 

Nove Uši za Novu Muziku
Nove Uši za Novu Muziku
 
 

Marc Mellits (1966) jedan je od vodećih američkih kompozitora svoje generacije, izvođen širom sveta. Njegov jedinstveni stil – kombinacija pokretačkih ritmova, uzvišenog lirizma i bogate orkastracije je veoma komunikativan sa slušaocima. Muzika koju stvara sastoji se od kratkih, kontrastnih stavova, eklektična je, sveobuhvatna, živopisna i uvek sa osećajem za „korak ispred“.
 
Na ovom koncertu, novosadske umetnice Milica Grubišić na marimbi, čelistkinja Timea Kalmar i pijanistkinja Branka Parlić predstaviće tri numere iz Mellitsovog ciklusa Tight Sweater (Tesni džemper) – Exposed Zipper (Otvoreni cipzar), Mara’s Lullaby (Uspavanka za Maru ) i Trans Fatty Acid’s Rein (Vladavina masnih naslaga).

Milica Grubišić je student na Katedri za udaraljke na Akademiji Umetnosti u klasi prof. Nebojše Živkovića juna 2010. godine.

Timea Kalmar, članica TAJJ gudačkog kvarteta, radi kao docent na Katedri za kamernu muziku na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu.

Branka Parlić, pijanistkinja, posvećeno se bavi Novom Muzikom već dugi niz godina. Radi kao nastavnik klavira na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu.

 

 

 

 

 

Više informacija:

www.exitfest.org