Home

VESTI

Ministry i Gogol Bordello na Egzitu

No Comments EXIT

Grupe "Ministry" i "Gogol Bordello" potvrdile su svoje nastupe na glavnoj festivalskoj bini ovogodišnjeg Egzita za 13. odnosno 12. jul 2008.

"Ministry", jedan od najvažnijih bendova industrial scene, nastupiće na Petrovaradinskoj tvrđavi u nedelju, 13. jula, istoga dana kad i legende panka "Sex Pistols" i švedski rok bend "The Hives".

Prema navodu magazina „Metal Hammer“, te rečima osnivača i frontmena Ala Jurgensena, "Ministry" se nalaze na svojoj poslednjoj turneji pod nazivom „C U LaTour“.

Ujedno, pored njihovog albuma „The Last Sucker“ iz 2007, oproštajnu turneju prati i „Cover Up“, navodno poslednje Ministry izdanje ikad, odnosno album sa obradama čiji se izlazak očekuje u aprilu ove godine.

Pored Jurgensena, sastav benda na svim ovogodišnjim nastupima čine gitarista Tomi Viktor, inače frontmen grupe "Prong", Sin Kvirin, takođe na gitari, klavijaturista Džon Bečdel, bivši član "Pronga", Aron Rosi, sadašnji bubnjar "Pronga", kao i Toni Kampos, koji menja nedavno preminulog basistu, Pola Rejvena.

Za "Ministry" može se reći da predstavlja most između alternativnog rok i pank zvuka sa jedne, i novog industrial metal zvuka sa druge strane. Bend je osnovan u Čikagu 1981. godine kada rani albumi podsećaju na zvuk bendova kao što su "Depeche Mode", "Front 242" ili "Nitzer Ebb". Bend se danas više navodi kao izvor uticaja na bendove poput "Nine Inch Nails", "Rammstein" ili Merilina Mensona.

Dan ranije, u subotu, 12. jula, na glavnoj festivalskoj bini pojaviće se "Gogol Bordello", grupa poznata po svojim kabaretskim nastupima, kao i muzičkim izrazom koji kombinuje elemente istočnoevropske i romske muzike.

Trenutno su u centru pažnje svetske javnosti zahvaljujući Madoni i njenom režiserskom prvencu „Filth and Wisdom“, filmu u kojem igraju i frontmen Judžin Hac i ostali članovi benda. Početak ove neobične saradnje je označio zajednički nastup "Gogol Bordella" i Madone na londonskom „Live Earth“ koncertu.

Nastali kao grupa imigranata u Njujorku 1999. godine, "Gogol Bordello" danas imaju iza sebe četiri studijska albuma od kojih je aktuelan prošlogodišnji „Super Taranta!“ izdat za pank etiketu „SideOneDummy Records“ koji je magazin „Rolling Stone“ stavio na 14. mesto 50 najboljih albuma u 2007. godini.

Britanski komičar Fil Džupitus opisuje ovaj bruklinski bend rečima: „Pomalo kao "The Clash" i "The Pogues" usred tuče… u istočnoj Evropi“.

Bend svoje ime duguje italijanskoj reči za javnu kuću, kao i Nikolaju Gogolju, koji je kako sami navode „prošvercovao ukrajinsku kulturu u rusko društvo što "Gogol Bordello" namerava da uradi sa istočnoevropskom i romskom muzikom na engleskom govornom području“.

Članovi benda dolaze iz raznih zemalja među kojima su Ukrajina, Rusija, Izrael, Etiopija, SAD, Škotska, Rumunija i Ekvador, a dosada su nastupali na brojnim velikim festivalima među kojima su Koačela, Sonar i Glastonberi.

Egzit festival održava se ove godine od 10 – 13. jula.

Ulaznice u pretprodaji koštaju 5490 dinara i mogu se naručiti na zvaničnom festivalskom sajtu. Cena ulaznica u redovnoj prodaji biće 7790 dinara. Broj ulaznica je ograničen.

 

 

 

 

Više info na www.exitfest.org