Home

VESTI

MAIN STAGE

No Comments EXIT

M.I.A.M.I.A, mlada i već veoma uspešna Engleskinja, poreklom iz Šri Lanke, sprema se da hip-hop/raga/dancehall/electro muzikom razgiba publiku Exitove glavne bine u četvrtak, 10. jula.

Njeni nastupi uživo, energični i obojeni živom i dinamičnom koreografijom, kostimima i video projekcijama, uz DJ podršku i odličan bend obećavaju još jedan dobar nastup.

Mathangi "Maya" Arulpragasam, Šrilankanka, rođena u Londonu, kasnih osamdesetih bila je, po prvi put, izložena jakim uticajima zapadne kulture i radio stanica na kojima je mogla čuti Public Enemy, Big Daddy Kane i N.W.A, što je razbuktalo njenu strast za muzikom. Prvi pravi ukus muzičke scene osetila je tokom snimanja benda Elastica na američkoj turneji, kada je počela da eksperimetiše za miks pultom.

2003. godine Showbiz Records objavljuju 500 kopija njenog nezavisnog singla “Galang” a puštanjem ove numere na Internet kao free share, M.I.A. ubrzo postaje veoma popularna među hip-hop/ragga/dancehall fanovima širom sveta. Kasnije te godine započinje saradnju sa izdavačkom kućom XL Recordings (Dizzie Rascal, Basement Jaxx, White Stripes…) i počinje da snima prvi album “Arular”. Spojivši eksperimentalni zvuk i poseban ugođaj koji njena muzika proizvodi, sa političkim i društveno važnim temama, album prvenac veoma dobro je prihvatila kritika i što je još važnije publika. Legenda hip-hopa, Nas, čak je rekao: “Njen zvuk je budućnost”. Na prvu turneju M.I.A. je krenula sa LCD Soundsystem i Roots Manuva, i nastupala je na festivalima Glastonbury i Reading.

Nova dama hip-hopa je ponovo u studiju 2006. godine, gde počinje rad na novom albumu koji naziva „Kala“, po svojoj majci. Problemi sa dobijanjem vize za SAD prisilili su mladu umetnicu da na njemu radi uporedo sa turnejom i brojnim putovanjima. Rezultat je bio još i bolji, pošto su mesta koja je obišla novom albumu donela i ponešto od zvuka i tradicije Indije, Trinidada, Liberije, Jamajke, Australije i Japana. Singlovi „Boyz“ i „Jimmy“ pojavili su se već u junu 2007.

 

 

 

Izvor: Exit Festival ( www.exitfest.org )