Home

VESTI

Main stage Exita 2011: Big Audio Dynamite i Disciplina

No Comments EXIT

Main stage Exita 2011: Big Audio Dynamite i Disciplina

Ostalo je još manje od mesec dana do Exit festivala koji se tradicionalno održava na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu. Od 7. do 10. jula predstaviće se više od 600 izvođača na 20 festivalskih bina, a ove godine Exit dočekuje i svog dvomilionitog posetioca.

Pored već najavljenih imena glavne bine festivala, dolazak su potvrdili i Big Audio Dynamite, Amadou&Mariam, Disciplin A Kitschme, David Rodigan, Caspa i Digital Mystikz & MC SGT Pokes.

Po rečima programskog menadžera glavne bine, Dragana Ambrozića,  “Ove godine Exit se sa namerom vraća alternativnoj kulturnoj sceni, kako osamdesetih i devedesetih, tako i dvehiljaditih…

U novom kontekstu srpske muzičke scene povezane sa globalnim poslovnim tokovima,  izuzetno je važno nastaviti sa dovođenjem najznačajnijih alternativnih grupa, koje drugačije u našu zemlju ne bi došle. 

Main Stage Exita zato je ove godine, više nego ranije, posvećen nameri da se podrži različitost i drugačiji pogled na svet. Vrednosni sistem alternativne kulture i dalje nije prihvaćen u našoj sredini, u kojoj su merila odavno namerno pomućena.

Grinderman, Pulp, Portishead, Big Audio Dynamite, Bad Religion, ogromna su istorijska imena upravo ove kulture, a Arcade Fire i M.I.A, te Santigold i Editors, veoma važna nova imena na istoj sceni. Čak i dobri stari Jamiroquai se uvek glasno zalagao za ekološku osvešćenost…”

 

 

 EXIT festival main stage

EXIT festival main stage

 

Ovim je kompletiran program glavne festivalske bine Exita:

Arcade Fire, Pulp, Jamiroquai, Portishead, Grinderman, Editors, M.I.A, Bad Religion, Santigold, Magnetic Man, Big Audio Dynamite, Amadou & Mariam, Jinx, Darkwood Dub, Disciplin A Kitschme, S.A.R.S, Digital Soundboy Soundsystem, DJ Muggs, Danny Byrd & MC Dynamite, S.P.Y feat Stamina MC, Dygital Mystikz & SGT Pokes, David Rodigan, Caspa, Petrol, Atheist Rap.

Britanski sastav Big Audio Dynamite, poznat i po skraćenici B.A.D, savršen je spoj pank, rok, rege i elektronske muzike, uz vokal i gitaru Mik Džonsa, pevača sastava Clash. Uprkos velikoj pauzi od čak 14 godina, B.A.D. se ponovo sastaje u janaru 2011. da otpraše još po koju svirku duljem svetskih festivala.

Pored njih, Exit ima čast da ugosti i velika imena world muzike, Amadou & Mariam, afro-bluz duet poznat kao „slepi par iz Malija“. U svom netipičnom nastupu i muzici, ovaj slepi duet kombinuje rokenrol gitare, sirijske violine, kubanske trube, indijske table i perkusije karakteristične za etničku grupu Dogona iz Malija.

 

 Big Audio Dynamite

Big Audio Dynamite

 

 

Uz Jinx, Darkwood Dub i S.A.R.S. na glavnoj bini će pre festivalskih hedlajnera nastupiti još jedno ime značajno za našu i regionalnu scenu, Disciplin A Kitschme.

Eksplozivna kombinacija fank ritmova pank estetike, energičnih vokala i tekstova koji imaju šta da kažu. Na glavnoj bini bend će predstaviti i novi album, koji na Exit etiketi izlazi u drugoj polovini ovog meseca.

After 2 program glavne bine festivala predstavlja još tri velika imena. David Rodigan je britanski radio DJ poznat po svojoj pasiji prema jamajkanskoj kulturi i rege muzici, i kao čovek kojeg je Jamajka prihvatila kao nepobitnog promotera njene muzičke scene.

One koji nisu ljubitelji regea, više će obradovati dolazak trojice dabstep magova. Caspa je danas sinonim za andergraund dabstep scene, dok Digital Mystikz, produkcijski dabstep duo, dolazi uz podršku MC-ja SGT Pokesa.

Po rečima Dragana Ambrozića, „Vraćajući se svojim alternativnim korenima kroz program na Main stage-u, Exit želi da se postavi jasno pred novim društvenim problemima u našoj zemlji, koja zahvaljujući i našim malim naporima, nepovratno i sve više postaje deo sveta. Neki bi rekli – konačno.”

 Amadou & Mariam

Amadou & Mariam

 

 

Još pet dana do kraja akcije 4+1 Moje društvo na Exitu

Do 15. juna traje promotivna akcija Conversa za studente i srednjoškolce.

Svaka ekipa od 4 studenta ili srednjoškolca koji budu zajedno kupovali ulaznice za festival dobiće petu ulaznicu za još jednog člana društva besplatno. I to nije sve: uz jednu besplatnu ulaznicu u okviru paketa, Converse će organizovati besplatan smeštaj u Exit vilidžu za svih petoro, kao i besplatan prevoz do festivala!

Paket može da se kupi u Converse Shop-u u SC Ušće na Novom Beogradu, prodavnici Gigs Tix u Pariskom magazinu i TONS-u u Novom Sadu ili online, preko sajta gigstix.com .  

Ni to nije sve! Svim ekipama koje su ulaznice kupili preko Converse paketa pruža se mogućnost da učestvuju u nagradnoj igri.

Kad odete na Exit, ne zaboravite da uključite svoju kreativnost jer ćete imati priliku da zezanje na festivalu podelite sa svima na Converse web stranici.

Društvo koje najbolje prikaže svoj provod na Exitu 2011 Converse će odvesti na još jedan veliki evropski festival!

A pošto će na sve te silne festivale drugari morati da idu kul obučeni, Converse je za sve učesnike akcije obezbedio popust od 10% na artikle u svojim prodavnicama, i to do kraja Exit festivala.

Više informacija:
www.exitfest.org