Home

VESTI

Legenda na Exitu

No Comments EXIT

 Afrika Bambaataa, američki reper, DJ, producent i jedan od tvoraca hip-hop zvuka, nastupiće na glavnoj bini Exit festivala u subotu, 12. jula, u okviru „Main Stage After 2“ programa.

Ovo će ujedno biti jedan od retkih ovogodišnjih nastupa jednog od najznačajnijih ljudi u istoriji moderne muzike.

Kevin Donovan, kako mu je pravo ime, rođen je 1960. godine u Njujorku, tačnije u Južnom Bronksu, gde je tokom sedamdesetih godina prošlog veka bio jedan od vođa ulične bande „Black Spades“. Posle jedne posete Africi, uzima ime po jednom od pobunjenih poglavica plemena Zulu – Afrika Bambaataa Aasim.

Prezasićen brutalnim nasiljem, Afrika notornu bandu pretvara u uticajnu omladinsku kulturnu zajednicu „Universal Zulu Nation“, koja deluje pod osnovnim principima mira, ljubavi, zajedništva, ali i dobrog provoda. Organizacija pokreće prve breakdance grupe, okupljaju se prvi crtači grafita i stvara se cela jedna afroamerička kultura koja se manifestuje kroz muziku, modu, a kasnije i film. Osniva i dve rap grupe, „Jazzy 5“ i „Soulsonic Force“ sa nekim od prvih repera svih vremena kao što su MC Ice, Mr. Freeze, Master D.E.E, AJ Les, Mr. Biggs, Pow Wow, G.L.O.B.E i brojni drugi. Inspirisan radom svojih kolega, DJ Kool Herca i DJ Kool Deea, Afrika postaje jedan od organizatora prvih „blok-žurki“, a njegovo tadašnje poznavanje funk ploča donosi mu nadimak „Master Of Records“. Sav novac prikupljan od rada organizacije, Afrika usmerava u projekte za razvoj i samopomoć afroameričke zajednice u Bronksu.

Prva dva singla, „Zulu Nation Throwdown“ i „Jazzy Sensation“ izdaje 1981. godine. Koristeći jednu deonicu pionira elektronskog zvuka, nemačke grupe „Kraftwerk“, producent Arthur Baker i Afrika izdaju revolucionarni singl „Planet Rock“ 1982. godine. Singl ostvaruje zlatni tiraž i postaje prvi hip-hop hit, ali i temelj za ranu američku house i techno scenu. Narednih godina izlaze singlovi „Looking For The Perfect Beat“, kao i socijalno angažovana pesma „Renegades Of Funk“ koju su 2000. godine obradili i proslavili „Rage Against The Machine“. Kada su James Brown i Afrika Bambaataa snimili svoj čuveni duet „Unity“ 1984. godine, mediji su to prozvali „The Godfather Of Soul meets The Godfather of Hip-Hop“ po imenu koji je Afrika dao hip-hop žanru, a zbog kojeg i danas nosi taj legendarni nadimak.

Popularni „Bam“ 1984. godine osniva bend „Time Zone“ i zajedno sa John Lydonom iz Sex Pistolsa izdaje tvrdokorni rap-rock singl „World Destruction“ čak dve godine pre saradnje između grupa Aerosmith i Run-DMC. Pored odličnih kritika koje projekt dobija i rađanja novog muzičkog stila, „Time Zone“ izdaje još nekoliko singlova i albuma, ali ostaje tek Afrikin uporedni projekat, obnavljan u talasima tokom ranih devedesetih i poslednji put 2005. godine. Bambaataa učestvuje i u snimanju anti-aparthejd albuma „Sun City“ unutar grupe „Artists Against The Apartheid“ zajedno sa imena kao što su Bob Dylan, Lou Reed, Bono, Bruce Sprinsteen, Keith Richards, Joey Ramone, Ringo Star i brojni drugi. Tokom kasnijih godina organizuje razne koncerte za prikupljanje sredstava za pomoć anti-aparthejd organizaciji „African National Congress“. Njegovo društveno delovanje je potvrđeno i tokom ranih devedesetih kada je organizovao mirovne konferecije između vođa zaraćenih uličnih bandi i sprečio masovne ulične ratove u Njujorku.

Tokom 1988. godine, pod imenom „Afrika and The Familly“ izdaje album „The Light“ na kojem gostuju Boy George, UB40, George Clinton i Bootsy Collins. U naredne dve decenije, pod istim imenom izdaje još tri albuma. Poznata je i njegova saradnja sa dvojcem „Leftfield“ na čuvenom singlu „Afrika Shox“ iz 1999. godine.

U svojoj muzičkoj karijeri dužoj od tri decenije, Afrika Bambaataa potpisuje stotine izdanja, desetine albuma, ali i uticaj na razvoj celokupne moderne muzike zbog čega je odnedavno na listi za ulazak u „Rock And Roll Hall Of Fame“. Brojni titularni nadimici kao što su „Ahmen Ra Of Universal Hip-Hop Culture“ ili „The Father Of Electro Funk Sounds“, učiniće njegov nastup na Exitu, zajedno sa članovima „Zulu nacije“, posebnim priznanjem za ovogodišnji festival.