Home

VESTI

“Godmother of Punk” na EXIT-u

No Comments EXIT

Patti Smith na EXIT-u

Za prave ljubitelje pank i rok muzike prilika da vide i čuju uživo Patti Smith je jedan od onih momenata kada kažu "ovo da čujem i mogu da umrem". E pa, priliku da prisustvujemo nastupu jedne od najuticajnijih figura u istoriji moderne muzike imaćemo u subotu, 11. jula na velikoj bini Exit festivala.

„Ko ne bi želeo da ga zovu ‘Kumom panka’. Kada sam bila mlaÄ‘a, zvali su me ‘Kraljica panka’ ali sam sada malo stara za to, pa me zovu kumom“, nedavno je Patti prokomentarisala sve titule koje joj pripisuju najugledniji kritičari širom sveta. Jednu od takvih titula svakako je doneo i ulazak u Rokenrol dvoranu slavnih 2007. godine, a sve je dodatno zaokružio veoma aktuelan dokumentarni film „Patti Smith: Dream Of Life“ koji je prošle godine prikazan na uglednim filmskim festivalima poput Sandensa gde je i osvojio jednu od glavnih nagrada.

Iste 2007. godine, kada ulazi u Rokenrol dvoranu slavnih, izdaje „Twelve“, album sa 12 obrada meÄ‘u kojima su Hendriksova „Are You Experienced“ i Nirvanina „Smells Like Teen Spirit“. Prošle godine Patti je objavila album „The Coral Sea“ na kojem govori poeziju zabeleženu na istoimenoj knjizi dok je muzički prati Kevin Shields iz grupe My Bloody Valentine.

Patti Smith, ikona pank i rok muzike, prošla je put koji nikada nije robovao komercijalizaciji, od panka žestoko suprotstavljenog disko muzici sedamdesetih, preko najjednostavnijeg sirovog roka, čak i do džeza…

 

Patti Smith na EXIT-u

 

Njen snažan uticaj mogao se osetiti od momenta kada se pojavila na muzičkoj sceni – uticaj koji je ostavila na celokupan pank pokret, i u Njujorku, i u Engleskoj, i sedamdesetih, ali i kasnije…

Jenny Bulley u časopisu Mojo piše o značaju prvog albuma Patti Smith i kaže da je Horses (1975.) i dalje jedan od najinspirativnijih rok debi albuma, a Michael Stipe iz REM kaže da je sa 15 godina, slušajući ovaj album, odlučio da osnuje bend. Patti je umetnica bez koje U2, Sonic Youth, The Smiths i mnogi drugi ne bi danas bili to što jesu.

Patti, kao i svi velikani, nikada nije bila osoba čija je jedina preokupacija samo muzika, ona je i pesnikinja, umetnica, aktivistkinja… Aktivno se bori za ljudska prava i propagira ekološke vrednosti. Patti ne napada, ne pokušava da se proda po svaku cenu, ne uklapa se u šablone…

Patti nekoliko godina nije izdala album, nije mlada i ultrapopularna zvezda, njeni albumi nikada nisu bili prisutni u vrhovima top lista najprodavanijih albuma… Patti je, i to poznavaoci dešavanja na muzičkoj sceni dobro znaju, mnogo više od toga. Njen nastup definitivno je jedan od nastupa sa liste "Šta želim da čujem dok sam još živ".

 

 

Death Angel na EXIT-u

 

 

Ranije je potvrđeno da je trash metal bend iz Kalifornije potvrdio je nastup na novosadskom festivalu.
Na MySpace prezentaciji benda Death Angel navedeno je da će nastupiti prvog dana EXIT-a, 9. jula.

Bend koji čine Amerikanci filipinskog porekla oformljen je 1982. u San Francisku, objavio je tri albuma do raspadanja 1991. godine.

 

 

 

Izvor:

Exit festival

www.exitfest.org