Home

VESTI

Femi Kuti na Fusion-u i Suba stage

No Comments EXIT

Femi Kuti na Fusion-u i Suba stageNagrađivani, obožavani i voljeni nigerijski princ afrobita, Femi Kuti, potvrdio je svoj dolazak na Fusion binu Exit festivala u petak, 8. jula. Veliki borac za političku i socijalnu pravdu i dostojan naslednik svog oca Fela Kutija, postao je istinski ambasador afričke muzike i simbol heroja trećeg sveta među malo senzibilnijom publikom.

Vlasnik mnogobrojnih hitova i albuma, od kojih je najsvežiji prošlogodišnji “Africa For Africa”, nominovan i za Gremi nagradu u kategoriji world muzike, Femi Kuti će predstaviti pravu poslasticu za raznovrsnu publiku Fusion bine.

 

Već treću godinu zaredom, jedna od najmlađih bina Exit festivala, Suba stejdž, posvećen novosadskom kompozitoru zavidne svetske karijere, Mitru Subotiću Subi, predstaviće umetnike iz različitih zemalja.

 

Suba stejdž je posvećen svima koji u muzici pomeraju horizonte, otvaraju nove prostore i spajaju svetove, povezuju i stvaraju nove žanrove, eksperimentišu i otkrivaju. Baš onako kako je to radio i Suba.

 

 

El Hijo De La Cumbia
El Hijo De La Cumbia

 

Četvrtak na Subi će svakako obeležiti nastup sastava Suba Connection Band, brazilske supergrupe sastavljene od Subinih prijatelja i saradnika, na čelu sa genijalnim Žoaom Paraibom. Do sada u ovoj postavi Suba Connection Band nastupao je samo dva puta,tako da će ovaj nastup biti prava ekskluziva.  

Isti dan nastupa i francuski kompozitor savremene muzike i kontrabasista Florent Ghys, koji  za kreiranje svoje muzike koristi sve: od nota,fenova za kosu i vremenskih prognoza, do usisivača i brojeva. Florent će izvesti koncert za kontrabas i laptop, a novosadskoj publici predstaviće se i dan ranije u Sinagogi u okviru programa “Nove uši za novu muziku” koji već treadicionalno najavljuje EXIT.

Član Global Grooves Collective-a, DJ Vlada Stojanović dolazi na Suba stage da nas vodi na put u srce brazilelektra. Brazilski vajb preneće i novosadski kapoeristi iz organizacije Capoeira Senzala Novi Sad, koji će prikazati ovu borbenu veštinu maskiranu u ples i igru. Četvrtak na Subi počastiće i nastupom Lenhart Tapes, koji svira isključivo na vokmenima (komada četiri) i namenski snimanim i manipulisanim kasetama. Zvukovi kojima manipuliše sadrže repetativne ritmove, azijske, afričke i balkanske melodije, spoken word materijale i razne terenske snimke uz pratnju saksofona od strane Dušana Čuljića.

 

 

Eatliz
Eatliz

 

Government 4000 je jedan od najzanimljivijih izvođača na polju eksperimentalne muzike prošarane dubokim bas linijama, a prvi dan festivala, pored njega će nastupiti i D Joy de Cuba, najbolji i najpoznatiji kubanski DJ koji ce vas provozati kroz tehno i haus na karipski nacin.

Suba Stejdž će u petak predstaviti tematsko veče Nova Kumbia. Kumbia je tradicionalna kolumbijska muzika poznata širom Latinske Amerike, koju su ovi čileanski i argentinski umetnici preporodili spajujući je sa r'n'r, hiphopom, brejkbitom, dabstepom… Chico Trujillo je najbolji čileanski kumbia bend. Njihov miks klasične kumbije sa rok i ska muzikom osigurava ludilo u publici svih generacija. 

Izbor najboljih kumbia zvukova predstaviće nam i čileanski muzičar i DJ, DJ Nakeye, kao i najbolji južnoamerički selektor kumbie, Sonido Martines. Mlade snage Kumbije predstaviće El Hijo De La Cumbia, mladi argentinski momak koji je odlučio da preporodi ovu muziku spajajući je sa hip-hopom,brejkbitom,dabstepom… D Joy de Cuba nastupiće sa latino setom.

Treći dan festivala orijentisan je na muziku bliskog i dalekog istoka, koja je spoj egzotike i modernosti. Ovo festivalsko veče definitivno će razbiti sve predrasude o tome šta se sluša istočno od nas, predstavljajući raznovrsne izvođače sa ovog područja. Eatliz je vizualni art-rok bend iz Tel Aviva, poznat po svojim spektakularnim živim nastupima i njihovoj energičnoj muzici koja ne poznaje žanrovska ograničenja, definišući same sebe kao “komplikovani pop”.

 

 

Mashrou’ Leila
Mashrou’ Leila

 

Pored njih, u subotu uveče nastupiće i Mashrou’ Leila, jedan od najpoznatijih i najboljih bliskoistočnih bendova, nastali iz muzičke radionice libanskih studenata arhitekture i dizajna. Melanholična satira apsurda bejrutske svakodnevice i istrazivanje zvuka kroz rok, pop, elektro, tradicionalnu arapsku i jermensku muziku doneli su im brojne i posvećene obožavaoce njihovog raskošnog zvuka.

Iranska multimedijalna umetnica Fari Bradley radi sa zvukom,skulpturama I video materijalom, a do sad je uživo nastupala na ICA, Glastoberiju, Barbikanu i umetničkim galerijama od Sjedinjenih Američkih Država do Velike Britanije. Indijski kompozitor,producent i performer Akshai Sarin nam dolazi kao DJ da nam približi indijsku muziku pomešanu sa svim urbanim pravcima na svoj osoben način. Pored njega, nastupiće i Secret 47,   dva svetska putnika, jedan iz Maroka i drugi iz Prištine, koji će nas odvesti na put po električnom Orijentu.

 
The Freelancers su alternativni elektro rok bend iz Prištine sastavljeni 2008. godine koji će nastupiti u nedelju veče. Povodom  obeležavanja možda najvažnijeg događaja u istoriji jugoslovenskog roka, 30 godina od izdavanja Paket aranžmana, najvažniji čovek YU- roka, Koja, pod pseudonimom DJ Black Tooth A.K.A. Novica Talasić, održaće čas muzičkog, koji će u isto vreme biti i opaka žurka.

Dobro poznati muzički istraživači Kanda Kodža i Nebojša pridružiće se Koji u potrazi za najboljim ritmovima. Projekat Planting Jupiter razvija se od 2006. godine sa osnovnim motivom eksperimentisanja i istraživanja vanstandardnih muzičkih okvira, a u nedelju na Subi nastupiće sa autentičnom d’n’b, break beat i dubstep fuzijom. Tri odlična poznavaoca muzike sa zavidnim veštinama iza gramofona, Jaro, Gari i Lega, provozaće vas još jednom do jutarnjih časova. Gruvi trojka tradicionalno još jedne godine zatvara program na Suba bini!