Home

VESTI

EXIT tokeni

No Comments EXIT

EXIT tokeni

Do željenog osveženja i na desetom Exitu moći ćete da dođete uz pomoć tokena. Centralno mesto za kupovinu tokena i ove godine biće Foodland, jer to omogućava daleko lakši pristup šalterima za zamenu.

Tokom festivala na Petrovaradinskoj tvrđavi će raditi 69 šaltera za prodaju tokena, a u Exit kampu još 12. Mapu šaltera za prodaju tokena možete pogledati ovde.

Kamperima preporučujemo da tokene kupuju na prodajnom mestu u kampu jer će šalteri za tokene ovde raditi već od ponedeljka, 6. jula. Još jedno prodajno mesto gde tokene možete kupiti pre ulaska na festival nalazi se kod ulaza broj 2 (kod sata).

Na Dance Areni broj šaltera i prodajnih mesta se ove godine udvostručuje, pa ćemo imati 2 prodajna mesta sa 10 šaltera. Preporučujemo da dinare za tokene zamenite pre ulaska u Dance Arenu na prodajnom mestu kod Akademije.

 

Tokeni EXIT

 

 

Postoji pet vrsta tokena:
 
REC – Vredi 90 dinara i za njega na šanku možete dobiti negaziranu ili gaziranu vodu.
EJECT – Vredi 110 dinara i za njega na šanku možete dobiti sok ili vino.
PLAY – Vredi 160 dinara i za njega na šanku možete dobiti pivo.
PAUSE – Vredi 190 dinara i za njega na šanku možete dobiti energetski napitak.
STAR – ZVEZDA (Six Pack) – Vredi 800 dinara i za njega na šanku možete dobiti 5 + 1 gratis pivo. Six Pack vam na taj način štedi 160 dinara.
 
Važna napomena: Svaki novčić vredi isključivo za određenu količinu određene vrste pića koje su navedene ovde. Na primer: Za ZVEZDU na šanku možete dobiti isključivo 5 + 1 gratis pivo. Prilikom kupovine ZVEZDE na šalteru, na vašem fiskalnom računu biće zabeleženo da ste kupili 6 piva i zbog toga kombinovanje novčića nije moguće.
 
Tokene nećete moći da kupite za neku drugu valutu osim za dinare jer tokeni nisu pravi novac – oni su zapravo roba pretvorena u simboličnu valutu. Kako je u Srbiji jedino legalno sredstvo plaćanja domaći dinar, tokene možete kupiti jedino za dinare.

Za tokene je moguće kupiti piće na svim šankovima na festivalu, izuzev VIP prostora u kojima će piće biti skuplje. Hrana u Foodlandu takođe se plaća dinarima, a ne tokenima.
 
Tokeni su izliveni u Zavodu za izdavanje novca Srbije i zbog toga ih je praktično nemoguće falsikovati.

Tokeni su, kao valuta State of EXIT, uvedeni 2007. godine kako bi se ukinuli problemi sa sitinim novcem i kusurom i na taj način smanjile gužve na šankovima. Takođe, ovaj način prodaje osigurava mnogo efikasniju fiskalizaciju koja se obavlja prilikom kupovine tokena, a ne na šanku.
 
Tokeni nisu pravi novac, već zamena za robu. Jedan novčić vredi tačno određenu količinu određene vrste pića. Praksa festivalskog „novca" postoji na mnogim svetskim festivalima. Naši tokeni postoje jedino kao kovani novčići koje ovde možete videti na fotografiji.
 
Preostale tokene ćete kao i prethodne dve godine moći da sačuvate za iduću godinu, ali nećete moći posle festivala da ih zamenite za dinare jer je povraćaj novca po našim zakonima izuzetno komplikovan proces. Uostalom, da li ste baš sigurni da će vam ostati tokena na kraju festivala? 🙂

 

Izvor:

Exitfest.org