Home

VESTI

Exit festival gostuje u Amsterdamu

No Comments EXIT

Exit fest

Exit festival predstaviće 28. maja u klubu Occii u Amsterdamu na žurci 'Underground Connection' deseto izdanje Exit festivala i neke od najboljih muzičara iz Srbije i sa Balkana – Obojeni Program, The Good Guys i JaroGariLega DJ Collective.

Ovim izvođačima pridružiće se na bini i holandski muzičari, Knalpot i Juha, koji će kasnije nastupiti i na samom Exitu, o čemu ćemo vas vrlo brzo detaljno informisati. 'Underground Connection' organizuju Exit festival i Građanski pakt za jugoistočnu Evropu, a ceo događaj podržalo je Izvršno veće Autonomne pokrajine Vojvodine.

Dva dana nakon toga, 29. maja u Residence palati u Briselu biće održan panel 'Balkan Youth in European Integrations' na kojem će šestoro uspešnih mladih umetnika sa Balkana razgovarati sa nezavisnim ekspertima i zvaničnicima Evropske Unije. Ovaj događaj organizuju European Policy Center i European Fund for Balkans. Osim panela, u Briselu će biti održana izložba radova na temu 'Evropa' mladih dizajnera sa Balkana, koju organizuju web portal A3Format, Građanski pakt za jugoistočnu Evropu i Exit festival.

Cilj žurke 'Underground Connection' i panela 'Balkan Youth in European Integrations' jeste predstavljanje mladih sa Balkana, čiji kvalitet i potencijal nisu dovoljno prepoznati ni kod kuće, a ni u Evropi (budućoj kući?).

 

 

Žurka 'Underground Connection' predstavlja i veoma važan korak u približavanju balkanske muzike holandskoj i uopšte evropskoj publici, nakon čega slede i nastupi holanskih izvođača na predstojećem Exit festivalu. U Holandiji na žurci nastupiće underground muzičari sa ovih prostora, koji nisu etno muzičari – ono što se u zapadnoj Evropi najčešće očekuje kada neko dolazi sa Balkana.

Osim toga, ova dva događaja predstavljaju prve korake u pokušaju predstavljanja problema sa kojima se mladi i uspešni umetnici sa Balkana susreću s obzirom da zbog viznog režima ne mogu da putuju. Umetnici, i generalno svi sa ovih prostora, ne mogu da putuju bez vize, koja podrazumeva mnogo papirologije, garantno pismo, stajanje u redu, ali i nesigurnost da će na kraju dobiti vizu bez obzira što su ambasadi predali sve potrebne papire. Mlade u Srbiji vizni režim zatvara i ograničava u kretanju, nemaju priliku da upoznaju i da se uključe u nove trendove u kulturi, a samim tim su im ograničene mogućnosti da se predstave evropskoj publici, kao i da ravnopravno konkurišu na kulturnoj sceni mladima kojima ne treba viza.

Šengenski vizni režim ne pravi razliku između evro-optimista i evro-pesimista, pa se događa da vođa neonaci pokreta iz Srbije dobije vizu, dok mnogi sjajni mladi ljudi ostaju na kapiji Evrope. Ovi mladi ljudi, pored toga, ostaju zarobljeni i u svojevrsnom paradoksu: u zapadnoj Evropi ih neretko smatraju za čudne i komplikovane Balkance, koje još neko vreme treba držati na kapiji, dok ih kod kuće smatraju evropeizovanim čudacima, koji poštuju društvo koje ih ne prihvata, i koje zbog toga treba držati na marginama političkog života.

Umetnost i popularna kultura su jedine oblasti u kojima su mladi sa Balkana zaista deo Evrope. Jedino zahvaljujući dostupnosti informacija i naprednim tehnologijama ideje mladih sa Balkana uspevaju ipak da nađu svoje mesto na globalnoj sceni, a njihove ideje uspevaju da pobegnu iz balkanskog zatvora.

 

Izvor:

Exitfest.org