Home

VESTI

Drugi paket sa Fusion Stage-a

No Comments EXIT

Drugi paket sa Fusion Stage-a

Dali smo vam malo vremena da ohladite glavu, jer vam je to sigurno trebalo kada ste čuli da dolaze The Herbaliser, Delinquent Habits, Max Romeo, zZz itd. Sada je vreme da vam predstavimo . Predstavljamo vam bendove Stalingrad Cowgirls, Lollobrigida, Bernays Propaganda, Ateist Rap…

Sa skandinavskih vrhova, 60 km od arktičkog kruga, gde vam noćni dani ne ostavljaju mnogo izbora osim da non stop pravite žurke, dolaze nam Stalingrad Cowgirls! Ove mlade Finkinje nastupaju 11. jula, u Subotu, što je noć rezervisana za žurke. Doneće nam malo svog svežeg rock/pop punk/powerpop zvuka, za koji su inspiraciju našle u bendovima kao što su Ramones, Sahara Hotnights i The Donnas. One su tek napunile 18 godina, a nastupale su kao predgrupa muzičarima A liste kao što su Iggy and the Stooges, Muse i Avril Lavigne, kada su ovi bili na turnejama u Evropi. A ovo je tek početak, zamislite gde će biti za, recimo, pet godina. A onda ćete vi biti u mogućnosti da kažete da ste ih slušali dok su još bile klinke. Zato, ne uskraćujte sebi priliku da za pet godina budete u toj poziciji.

Hladno Pivo, hrvatski bend impresivne istorije, i ogromne popularnosti koja ne jenjava s godinama, nastupa u petak, 10. jula. Njihovo viđenje i predstavljanje punk rock muzike je ovaj žanr učinio popularnim kod mejstrim medija, publike i izdavačkih kuća, ali su oni sačuvali svoj nezavisni duh. U svojoj biografiji posebno su ponosni na sviranje pre bendova Nofx, Therapy?, i naravno, Ramones!

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=EAeZPiZbpvw|width=450|height=364{/mgmediabot2}

 

Uvek prisutni tamo gde se ljudi bore za svoja prava, upravo nedavno su podržali studente Filozofskog fakulteta u Zagrebu u njihovim protestima, što je samo jedna od njihovih društvenih akcija. Sedam albuma, od kojih je poslednji, iz 2007. još uvek svež, brojne nagrade i čista dobra vibracija koju šalju publici i koju  dobijaju nazad, dolaze vam spakovani u nastup koji obogaćuje dušu.

Kada kažemo Partibrejkers, Fusion stage, 10. jul, rekli smo velikoj većini vas skoro sve. Većina vas zna da oni predstavljaju istoriju domaćeg roka, sa pesmama i albumima koji ostaju aktuelni duže od zauvek. Postoje još od ranih osamdesetih, ali najveću slavu doživljavaju devedesetih, kada su bili deo odbrambene r'n'r gerile koja se borila protiv nadolazećih talasa turbo folka kao simbola svega što je bilo loše u društvu. Njihovi živi nastupi su po definiciji kontroverzni, sa odnosom ljubav-mržnja koji njihov frontmen gaji sa publikom, a koji predstavlja svojevrsno zadovoljstvo obe strane. Sa 17 različitih izdanja u više od dve decenije postojanja, oni nas uvek ostave da čekamo i želimo još, a sada čekamo da nas uključe u turneju na kojoj su trenutno. Ako ih ne vidite u nekom ovih gradova, a i ako ih vidite, dođite na uvek svežu, old school rok žurku.

Duh regiona u četvrtak, 9. jula donose Majke – sigurni smo da već jako dobro znate – rok i bluz bend iz Hrvatske. Od davne ‘84 do danas Majke su dostigle status kultnog i jednog od najvažnijih bendova celokupne ex Yu scene, hodeći putem prepletenim krizama, poterom od strane mejnstrim etiketa, izmenama članova benda, i što je najvažnije – sjajnim albumima i mnogobrojnim, nezaboravnim "100-%-pure-rock’n’roll" nastupima.

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=Z1C574mkfnc|width=450|height=364{/mgmediabot2} 


Kako bolje opisati bend Bernays Propaganda koji dolazi iz Makedonije, a nastupa 9. jula, nego kao nadu za budućnost? Ukratko bi mogli biti opisani kao razigrani newwave/post-punk bend sa šarmantnim ženskim vokalom. Ali, nemojte da vas to zavara, ovde govorimo o jednom izuzetno politički svesnom bendu, kome su uticaji muzički izrazi bendova Submission Hold, Fugazi, Gossip i Gang of Four. Čvrst zvuk bubnjeva praćen gruvi linijama basa, baza su na koju se nadovezuju slojevi fanka i lomljivog gitarskog zvuka, a što konačno začinjava fenomenalan ženski vokal kao višnja na vrhu torte. Da li smo pomenuli ludi entuzijazam, energiju koja puca i zarazno dobru atmosferu? E, da, i to. Budite tamo.

Svako ko je devedesetih godina odrastao/sazrevao/bančio u Novom Sadu jako dobro zna ko su Atheist Rap. Ono što su tokom 20 godina postojanja uradili momci sa kojima smo se tokom mračnih devedesetih družili ispred dragstora, uveliko je prešlo okvire Novog Sada i protutnjalo celom bivšom Jugoslavijom. Moglo bi se bez ustezanja reći da su uz Hladno Pivo i Kud Idijote jedan od najvećih punk-rock bendova sa ovih prostora. U vreme kada je glavna preokupacija mladih u Novom Sadu bila "Kako pronaći garažu za svirke", neslavne 1993. godine, fanzinaškim i poluprivatnim kanalima njihov debi album “Maori i Crni Gonzales” našao je put do publike i na prostorima koji tada koncertno nisu bili dostupni bandu. Najživahniji mogući punk-rock i tekstovi uvek prožeti sarkastičnim humorom i kritičkim odnosom prema vlasti već godinama unazad pune klubove po celom regionu. Atheist Rap danas iza sebe imaju 4 studijska albuma, 1 best off album i jedno DVD live izdanje. Svirali su proteklih godina sve veće i značajnije festivale u regionu, Exit, VIP INmusic, Dirty Old Festival, Viva La Pola, Sarajevo Rock Forever,  beogradski Beerfest i mnoge druge, a stage su delili sa bandovima kao što su Die Toten Hosen, Nomeansno i PTTB. Trenutno serijom koncerata u regionu obeležavaju jubilarnih 20 godina postojanja i rada.

Marčelo je jedan od onih umetnika kojima nije dovoljno to što imaju talenat za muziku, osećaj za važne teme, doslednost koja neminovno vodi ka uspehu, već bi bili spremni i da za čas posla izlektorišu recimo ovaj tekst i to da ga dobro izlektorišu. Prošlu godinu momak koji diže prašinu počeo je objavljivanjem svog prvog romana "Zajedno sami", a završio objavljivanjem trećeg studijskog albuma "Treća strana medalje". Slobodan Vujanović je u časopisu "Vreme" Marčelu dodelio titula "glasnogovornik generacije" i za njega rekao da "srpsku sliku čini lepom dok govori koliko je ružna". Reper i kolumnista na vreme je shvatio da hip-hop nije primitivno slaganje slogova i mačo hvalisanje o zakonu ulice, utokama i dobrim ribama. U njegovom nizanju oštrih rima nije pošteđen niko – od vlasti do estrade, a domaćoj rep i hop-hop sceni su pojavom ovog danas najpopularnijeg domaćeg repera dati dignitet i dostojanstvo.

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=KVSSJY_rE3E|width=450|height=364{/mgmediabot2} 


Lollobrigida je, kako sami za sebe kažu, "najšljokičastiji hrvatski elektro bubblegum trash bend", koji već dobro znate sa Exita, kojem se prošle godine "izlegao" drugi album "Lollobrigida Inc." i koji (još jedan citat) "više ne nastupa kao karaoke atrakcija uz sexy matricu". Prvi singl sa novog albuma "Ms. Right & Mr. Wrong" odabrala je publika glasanjem nakon poziva na zvaničnom sajtu benda: "Pa glasaj brale, cujem da se obecaje neka janjetina. If that turns you on… :))))))))))))))))))". Posle čega su sto posto navukli šarene čarape i, kako kažu, otišli da se slikaju na TV… "Manekenke koje pjevaju" publiku pozivaju da obuče nešto nedolično i da se pipka, pa vi dobro razmislite o tome šta vas očekuje na Exitu. Odjavljujemo se da ne bismo nastavili da citiramo, a mogli bismo dok ne ispišemo sve njihove razdragane, hrabre i lude stihove, baš onakve kakvi i priliče elektro manekenkama.

U petak, 10. jula, Orthodox Celts nastupaju na ovoj bini. Reputacija koju je ovaj bend ostvario kod publike, kritike i kolega, mogla bi se opisati kao neoboriva. Dolaze iz Beograda, i specifični su na više načina. Naime, njihov muzički izraz sastoji se iz pomalo rok zvuka obogaćenog folkom, ali irskim, i neguju taj izraz kroz četiri studijska albuma i nebrojene nastupe. Ova karakteristika čini ih specifičnim ne samo u Srbiji, već i širom Evrope. Zaslužni su za popularizaciju keltske muzike i drugih aspekata irske kulture, poput, recimo Guinness piva u Srbiji. Jedna od tradicija koju takođe neguju je i proslava Svetog Patrika velikim beogradskim koncertom. Tako da, Irska vam dolazi preko Beograda, a mi vas pozivamo da se oprobate u irskom plesu i otputujete s njima na Smaragdno Ostrvo.

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=cWTZDVuMnFI|width=450|height=364{/mgmediabot2} 


Pop-Ups je vrlo mlad bend, koji još uvek nije objavio album, ali zato ima singl “Osmeh” koji se na listi domaćih singlova u emisiji Pop mašina (radio B92) zadržao ukupno 14 nedelja od čega 4 nedelje na prvom mestu. Ni manje ni više. Singl koji je mladim i talentovanim muzičarima iz Sombora doneo instant uspeh, objavljen je 2007. godine, samo godinu dana nakon što je Olivera Popović okupila ekipu i osnovala ovu pop/punk/rock atrakciju. Ima ih svuda, prikupljaju nagrade, nastupaju, osmehuju se i traže izdavača za prvi album.  

Hvala vam. Fusion Stage, vidimo se.

 

 

 

Izvor:

Exitfest.org