Home

VESTI

Arctic Monkeys na Exit festivalu

No Comments EXIT

Arctic Monkeys na Exit festivalu

Sjajni britanski indi bend „Arctic Monkeys” dolazi na „Exit” koji se od 9. do 12. jula održava u Novom Sadu! Rokeri iz Šefilda koji su za kratko vreme i nakon dva objavljena albuma postali jedna od najpopularnijih mladih grupa, na „Main stage” će nastupiti na otvaranju festivala, u četvrtak, 9. jula.

Grupu „Arctic Monkeys” su 2002. u Haj Grinu, predgraÄ‘u Šefilda, osnovali školski drugovi Aleks Tarner, Džejmi Kuk, Endi Nikolson, Mat Helders i Glin Džons, pevač benda. Nekoliko meseci kasnije, Džons je napustio grupu uz objašnjenje da bend nema budućnost, a gitarista Tarner postaje glavni vokal.

 

Prvi put su nastupili 13. juna 2003. u klubu „The Grapes”, a nakon nekoliko koncerata članovi benda su počeli da narezuju demo CD-ove sa svojom muzikom kako bi ih delili fanovima na nastupima. Nešto što je počelo kao klinačko zezanje ubrzo je preraslo u pravu internet revoluciju, obožavaoci su razmenjivali pesme benda preko interneta, „Arctic Monkeys” su postajali sve popularniji u Velikoj Britaniji, a 2005. su privukli veliku pažnju nakon urnebesnih koncerata na festivalima u Lidsu i Ridingu gde je publika horski pevala sve numere sa bendom, iako do tada zvanično nisu objavili ni singl, a kamoli ploču!

Nakon EP izdanja „Five Minutes with Arctic Monkeys” iz maja 2005, na kojem su se nalazile pesme „Fake Tales of San Francisco” i „From the Ritz to the Rubble”, momci iz Šefilda napokon odlučuju da pronaÄ‘u pravog izdavača i potpisuju ugovor sa producentskom kućom „Domino records”. Ipak, nastavljaju po starom i krajem 2005. i početkom 2006, bez ikakve reklame, objavljuju singlove „I Bet You Look Good on the DanceFloor” i „When the Sun Goes Down” koji su zauzeli prvo mesto na britanskoj listi singlova.

 

Arctic Monkeys na Exit festivalu

 

Dugoočekivani debitantski album „Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not”, bend objavljuje 23. januara 2006. i, naravno, ulazi u istoriju – ploča je u prvoj nedelji prodata u čak 360.000 primeraka, čime su oborili prethodni rekord koji su držali „Oasis” sa debitantskim albumom „Defenitely Maybe”. Na krilima velikog uspeha ploče, „Arctic Monkeys” kreću na trijumfalnu turneju po Americi i osvajaju i tamošnje tržište koje je još od „Bitlsa” tradicionalno prilično rezervisano prema ostrvskim bendovima. Godinu iz snova članovi grupe završavaju sa čak četiri NME nagrade koje dodeljuje magazin „New Musical Express”, koji je njihovu ploču uvrstio na svoju listu pet najboljih britanskih albuma svih vremena.

Ubrzo, basista Endi Nikolson napušta bend, a zamenjuje ga Nik O’Mali. Krajem aprila 2007. grupa objavljuje drugi album „Favourite Worst Nightmare” sa kojeg su veliki hitovi postale numere „Brianstorm”, „Fluorescent Adolescent” i „Teddy Picker”. U narednih godinu dana „Arctic Monkeys” su ponovo osvojili nekoliko NME priznanja, kao i „Brit nagrade” za najbolji album i bend. ÄŒlanovi grupe će na „Exit-u” predstaviti i novi materijal sa albuma koji bi trebalo da bude objavljen do kraja godine.

 

{xtypo_rounded1}Potvrđeni izvođači
Osim grupe „Arctic Monkeys”, potvrÄ‘eno je da će na „Main stage” nastupiti fenomenalni američki muzičar Mobi, a u okviru „After 2” programa publiku će zabavljati Caspa & Rusko & MC Rod, Sub Fokus & MC Jakes, Andy C & MC GQ, Chase & Status & Plan B, Fabio & Grooverider, DJ Marky & Dynamite MC i Bryan Gee b2b Kenny Ken.

Komplet 5.990 dinara

Kompleti ulaznica za sva četiri dana, po promotivnoj ceni od 5.990 dinara, mogu se rezervisati preko sajta: www.gigstix.com. U redovnoj prodaji ulaznica će koštati 9.990 dinara. Svaki kupac može da naruči najviše četiri karte.{/xtypo_rounded1}

 

 

 

 

Izvor

Blic