Home

VESTI

DIS-PATCH: Weekend 1 / Pregled

No Comments Festival

DIS-PATCH: Weekend 1 / Pregled

Još samo nekoliko dana ostalo je do predstavljanja prvih  projekata i koncerata i sklopu zvaničnog programa Dis-patch festivala.

Pored dva izložbena projekta o kojima vam više pišemo u nastavku, zaista bogat D-p muzički vikend otkriće vam par starih znanaca i nekoliko premijera, u rasponu od koncertne večeri, preko žurke do predstavljanja dva a/v ambijentalna projekta.

Sve biografije učesnika aktivne su na našem sajtu. Pogledajte šta vas očekuje iza imena Agf/Delay, Ola Horhe, Kim Hiorthoy, Smirk, Uusitalo, Secondo, Cheap & Deep Productions, Sloxxx, AM/PM & Laurent Benner i Vladislav Delay & Lillevan.

Cena ulaznica za sve muzičke dogašaje ovog vikenda je 1,100 RSD, dok se pojedinačne cene kreću od 400 do 600 RSD.

 

 

Izvanredni Bob

 

http://www.dis-patch.com/artists.php

 

 

VLADISLAV DELAY: THE ONLY COPY

Prva, beogradska inkarnacija ove zvučne instalacije početak je serijala koji  će se baviti skorijim aspektima konzumiranja, percepcije i vrednovanja muzikčkog dela. Nakon nekoliko godina vrtoglavog razvoja i širenja dostupnosti brzog interneta, broj nezvaničnih i alternativnih kanala distribucije, kao i opšta hiper-produkcija i plavljenje muzičke sfere, sami načini na koje otkrivamo, nabavljamo, slušamo, posedujemo ili cenimo muziku zauvek su izmenjeni, rasuti u mnoštvo različitih pravaca i mogućnosti. U ovom slučaju, umetnik postavlja jednostavno pitanje – da li jedna kompozicija danas može opstati kao "jedina kopija", kao vredno, nezamenjivo, jedinstveno slušalačko iskustvo koje ne možemo dosegnuti jednostavnim klikom na dugme i pojavljivanjem downloads prozora?

Svaki od modula projekta sastojaće se od jednog centralnog elementa – nove, ekskluzivne Vladislav Delay kompozicije, pripremljene specijano za tu priliku. Autor neće umnožavati dodatne kopije, niti čuvati backup. Cilj projekta nije usmeren na protest protiv problema kroz koje prolazi muzička industrija danas – iako utiču na  karijere nezavisnih autora čak i više nego onih iz domena mainstream-a – već da se istraži i testira mogućnost zaštite ili svojevrsne restrikcije u kontekstu dostupnosti snimljene muzike.

Instalacija se premijerno predstavlja kao deo Artist in Focus programa, Dis-patch festival 2009.

www.vladislavdelay.com / www.dis-patch.com/focus.php

 

 

 

 

PATHERNS: VICTOR VASARELY REVISITED

Glavni projekat rezidencijalnog gostovanja priznatog irskog video umetnika Lillevana Pobjoya tokom ovogodišnjeg Dis-patch festivala biće specijalna saradnja sa beogradskim video autorom Izvanrednim Bobom, poznatim i kao Bob Milošević.
 
PATHERNS: Victor Vasarely Revisited, izložba realizovana na poziv Ambasade Republike Mađarske u Beogradu, ponudiće novo čitanje pristupa i estetike obimnog opusa mađarskog umetnika Viktora Vazarelija, pionira Op-arta. Autori će kreirati ambijent u prostoru Galerije Progres u Knez Mihailovoj ulici, koristeći različite medije – video projekcije, dizajn svetla, svetlosne sklupture, lentikulare i objekte – u galerijskom prostoru i u Knez Mihailovoj ulici.

Pored predstavljanja sasvim novih radova nastalih kroz saradnju Lillevana i Boba, izložba će takođe prikazati izabrane originalne Vazarelijeve grafike i objekte iz privatne kolekcije gospodina Tibora Csepeija iz Budimpešte. Ovaj deo izložbe biće postavljen na donjem nivou galerije. Istovremeno ćemo imati priliku da stojimo pred originalnim delima jednog od najuticajnijih umetnika 20. veka, kao i da njegov pristup sagledamo kroz vizuru dva savremena majstora vizuelnog jezika, koji po prvi put sarađuju povodom ovog projekta.

Idealan susret za savremeno čitanje Vazarelijevog širokog pristupa, koji putanju (path) Vasarelyeve umetnosti izvodi u nove, repetitivne vizuelne forme (pattern) kroz istovremeno raznolike i srodne medije, trasnformišući specifičan prostor Galerije Progres u poligon igre svetla, boje i pokreta. Uz selekciiju Vazarelijevih originalnih grafika, izložba će ponuditi zaokruženi pogled u potencijale i transformacije nasleđa moderne umetnosti, slaveći jednog od njenih najuticajnijih pionira.

Izložba će biti predstavljena u Galeriji Progres u Beogradu (Knez Mihailova ulica 27), 31. oktobra i 01. novembra, u periodu od 19 časova do ponoći.
Izložbu će u subotu 31. oktobra u 19 h zvanično otvoriti Njegova ekselencija Imre Varga, ambasador Republike Mađarske u Beogradu.

http://www.dis-patch.com/patherns.php

 

Vasarely

 

 

Viktor Vazareli (1906-1997) smatra se jednim od najznačajnijih stvaralaca 20. veka. Priznat je kao predvodnik Op-art pokreta, a njegove inovacije u domenu boje i optičkih iluzija imale su snažan uticaj na mnoge savremene umetnike. . Vazareli je rođen 1906. godine u Pečuju, u Mađarskoj. Nakon svoje prve samostalne izložbe koja je održana 1930. godine u Kovacs Akos galeriji u Budimpešti, Vazareli se preselio u Pariz. Narednih 15 godina posvetio je proučavanju grafike. Životna fascinacija linearnim paternima odvela ga je slikanju figurativnih i apsraktnih subjekata prožetih repetitivnim formama. Tokom 50ih godina, Vazareli je napisao nekoliko manifesta na temu upotrebe optičkih fenomena u umetničkom kontekstu. Zajedno sa slikama i grafikama, oni su bili snažno uticali na mlađe autore.

www.vasarely.com

 
 
PRETPRODAJA ULAZNICA

Ulaznice se mogu naći u pretprodaji u knjižari Beopolis (hol Doma omladine) i Zla Shop-u (Dragoslava Popovića 11A). (Ranije je najavljeno da će ulaznice biti prodavane i u Supermarket shopu, ali to neće biti slučaj.)

Na raspolaganju su pojedinačne i vikend karte, kao i festivalski kompleti.

Ukoliko dolazite izvan Beograda ili Srbije, možete rezervisati svoje ulaznice, ili čak pogledati našu specijalnu ponudu za smeštaj u saradnji sa CHILLTON hostelom. Ova ponuda važi samo za goste iz inostranstva.

Sve informacije o cenama možete pogledati na sajtu, a obratite pažnju i na brojne besplatne programe!

http://www.dis-patch.com/tickets.php