Home

VESTI

Dis-patch radionice

No Comments Festival

 Pored elektronske muzike i muzičkih radionica za odrasle ovogodišnji „Dis-patch“ festival predstaviće i premijerni program za najmlaÄ‘e nazvan „Kids-patch“.
 
Iako je možda u pitanju neobičan pristup za jedan festival elektronske i eksperimentalne muzike, ovogodišnji Dis-patch će 11. i 12. oktobra predstaviti svoj premijerni dečiji program (neformalno nazvan Kid's-Patch) tokom koga će naši najmlaÄ‘i sugraÄ‘ani imati prilike da uz pomoć moderatora i autora radionica iz Berlina i Beograda "sagrade" sopstvene, unikatne instrumente, ili nauče da koriste svoje omiljene game-padove na muzikalan način, a zatim i svi zajedno javno nastupe, uz podršku svojih mentora, na završnom koncertu u Dečijem kulturnom centru u nedelju 12. oktobra.

Holandsko-nemački duo Staalplaat Sound System će im pomoći da stare kućne aparate (usisivače, miksere, mlinove, kuvala…) transformišu u moćne zvučne alatke, dok će ih Lukatoyboy naučiti da slobodno vreme koje posvećuju igricama mogu da iskoriste i na krajnje kreativan način. Sve to odvijaće se uz podršku ljubaznih i druželjubivih prevodilaca/animatora/asistenata koja će deci pomoći da prevaziÄ‘u eventulane jezičke barijere izmeÄ‘u njih i "profesora" iz inostranstva. Radionica je, naravno, potpuno besplatna i otvorena za svu decu uzrasta 5-12 godina. Prijavite sebe, svoga brata ili sestru, ćerku ili sina, sestrića ili sestričinu… Pošaljite e-mail na adresu [email protected] do 5. oktobra i upišite ime, prezime i godište učesnika, kao i kontakt podatke i ime jednog od roditelja.  
 

 

ABLETON "LIVE" i DIS-PATCH: RADIONICA

Festival Dis-patch i ove godine nastavlja saradnju sa jednom od najuspešnijih svetskih kompanija iz domena muzičkog softvera, Ableton iz Berlina. Njihov proizvod "Live" već nekoliko godina je i zvanično najuspešniji komercijalni muzički softver, istovremeno kompletna platforma za studijski rad i za živo izvoÄ‘enje. Nakon prošlogodišnjih prezentacija, koje su držali idejni tvorci programa, tokom 7. izdanja Dis-patcha (11-20. oktobra), u saradnji sa Visokom školom elektrotehnike i računarstva (bivšom Višom lektrotehničkom) Beograda, biće upriličen dvodnevni besplatni kurs posvećen programu "Live", koji će voditi stručnjaci kompanije Ableton, domaći producenti iskusni u radu sa ovim programom, kao i muzičari koji učestvuju u muzičkom programu festivala.

Radionica je potpuno besplatna, ali je ograničena na samo 10 učesnika. Možete se prijaviti slanjem poruke na e-mail [email protected] Potrebno je da ukratko opišete svoje dosadašnje iskustvo u radu sa muzičkim softverima uopšte, a posebno opišite dosadašnje iskustvo (ili neiskustvo) sa "Live"-om i objasnite svoju motivaciju da se prijavite na radionicu. Naravno, uključite i kontakt podatke, kao i linkove na vašu Myspace stranicu ili pesme, ukoliko niste samo početnik. Radionica je uglavnom namenjena početnicima u poznavanju ovog softvera, ali želimo da istovremeno pomognemo i naprednijim korisnicima u rešavanju kompleksnijih ideja. Rok za prijave je 1. oktobar!
 
ABLETON "LIVE" i DIS-PATCH: KONURS ZA DOMAĆE PRODUCENTE

U sklopu prošlogodišnjeg "Artist in focus" programa posvećenog Robertu Henkeu (Monolake), Dis-patch festival je ostvario uspešnu saradnju sa kompanijom Ableton kroz raspisivanje konkursa za domaće producente i muzičare. Kako bi približili korisnike ovom softveru i podstakli domaće autore da ispitaju granice svoje kreativnosti, postavljen je zadatak da svaki od kandidata u programu Ableton sačini jednu temu čiji će svi zvuci biti bazirani na ljudskom glasu, odnosno potiču od glasa usnimljenog u program "Live". Žiri, koji su činili neki od muzičara – učesnika fesitvala, bio je oduševljen pristiglim prijavama. Pored utešnih nagrada u vidu Ableton promotivnog materijala podeljene su i tri vrlo vredne nagrade – originalne kopije ovog programa za tri najbolja rada. Zbog velikog interesovanja i pozitivnog odraza ovakvih inicijativa na aktivnosti na domaćoj sceni, identična akcija planirana je i tokom 7. izdanja Dis-patch festivala, koje će biti održano 11 – 20. oktobra na različitim lokacijama u Beogradu.

Ove godine, zadatak je sačiniti temu ili pesmu korišÄ‡enjem samo jednog zadatog sempla, koji će moći da se preuzme na festivalskom sajtu. Na stranici posvećenoj ovom konkursu naći ćete i link na kome možete preuzeti punu verziju programa sa ograničenim periodom aktivnosti od 14 dana (ukoliko već ne koristite ilegalnu kopiju, što će u okvirima konkursa biti "tolerisano"). Nakon dve nedelje, ova verzija će se automatski prebaciti u demo mode, kada ćete i dalje moći da je koristite, ali ne i da sačuvate ili renderujete svoje finalne snimke.

Konkurs je otvoren do 10. oktobra. Prijave treba predati isključivo na audio CD-u, i uz njega zapisati: ime izvođača, ime pesme, ime autora, kontakt e-mail i telefon. Gotove radove možete predati u knjižari "Beopolis" u Domu omladine ili, ukoliko ne živite u Beogradu, slanjem na adresu Knjižara "Beopolis", Makedonska 22, 11 000 Beograd, sa naznakom "za Dis-patch konkurs".

Proglašenje najboljih i dodela nagrada biće održani 17. oktobra u sklopu javnih prezentacija programa Ableton u Visokoj školi elektrotehnike i računarstva (bivša Viša elektrotehnička škola) u Beogradu.