Home

VESTI

Delić Islanda na INmusic festival donosi Dikta!

No Comments Festival

Delić Islanda na INmusic festival donosi Dikta! Novo pojačanje line-up-a ovogodišnjeg INmusic festivala je islandski bend Dikta. Njihov melankolični rock zvuk pristupačan je i dalek od ponekad hermetične muzike koju izvode kolege po nacionalnosti poput Björk ili Sigur Rósa.

Članovi benda Haukur Heiðar Hauksson (vokal), Jón Bjarni Petursson (gitara), Jón Þór Sigurðsson (bubnjevi) i Skúli Gestsson (bas) muzičke uzore pronašli su u izvođačima kao što su Radiohead, Nirvana i Smashing Pumpkins, a svoju muziku izvode na engleskom jeziku pa će se svi koji se na INmusic festivalu prvi put susreću s njihovim stvaralaštvom vrlo lako moći poistovetiti sa tekstovima pesama i muzičkim stilom.

 

Prvi album Andartak iz 2002. godine izdali su sami i odmah postigli ogroman uspeh. Nakon što su osvojili vrhove islandskih top lista, krenuli su u proboj na inozemno tržište.

 

Drugi album Hunting for Happiness usledio je 2005. godine. Producirao ga je Ace iz grupe Skunk Anansie, a snimljen je na engleskom jeziku kao i treći Get it Together koji je dostigao platinastu nakladu.

 

Poslednji album Trust me izdali su 2012. godine. Koncertne lokacije na Islandu već su odavno pokorili pa su krenuli na turneje po Nemačkoj, Austriji i ostalim evropkim zemljama.

 

Top liste u tim zemljama takođe su bile „rezervisane“ za Diktu, a nakon pojavljivanja u brojnim televizijskim emisijama nisu mogli ostati nezapaženi.

 

Svirali su kao predgrupa bendu The Kooks, a dve godine su za redom osvojili nagradu za najpopularnijeg izvođača na The Icelandic Music Award. Žestoki rock elementi koji se na poslednjem albumu izmenjuju s melankoličnim, a ponekad čak i folk elementima, uneli su novu dimenziju koja se fanovima itekako svidela.

 

 

 Delić Islanda na INmusic festival donosi Dikta!

Delić Islanda na INmusic festival donosi Dikta!

 

 

Bendovi koji su ranije potvrdili nastup na ovogodišnjem INmusic festivalu već su dobro poznati: Arctic Monkeys, Iggy and the Stooges, Basement Jaxx, Bloc Party, Editors, NOFX, A Toys Orchestra, Mile Me Deaf te Rangleklods.

 

Ulaznice se po trenutnoj ceni od 349 kuna do 15. aprila mogu nabaviti u svim prodavnicama Tisak media centra ili se naručiti putem Tisak media webshopa.

 

Valja podsetiti da je u Velikoj Britaniji u toku muzicko takmičanje All about the music u sklopu kojeg će jedan britanski bend izboriti svoj nastup na INmusic festivalu .

 

Na finalno veče tog takmičenja Ožujsko pivo kao generalni sponzor i partner festivala vodi i jedan hrvatski bend koji pobedi na domaćem takmičenju Zasviraj sa Žujom.

 

Bend-pobednik dobiće priliku zasvirati i na ovogodišnjem INmusic festivalu, a prijave se na internet stranici INmusic festivala primaju do 5. aprila.