Home

VESTI

Brendford Marsalis u Sava Centru

No Comments Festival

Kvartet saksofoniste Brendforda Marsalisa nastupiće 4. jula u 21 čas u Velikoj dvorani Sava centra u okviru beogradskog Samertajm festivala.

 

Svetski priznat saksofonista, Brendford Marsalis rođen je 1960. godine u Nju Orleansu u muzičkoj porodici i oduvek je imao raznovrsna muzička interesovanja.

Već sa 20 godina oformio je svoj prvi bend "Art Blakey's Jazz Messengers", na koga je u velikoj meri uticala muzika klasika Arta Blejkija, odnosno njegovo moćno, dinamično sviranje.

Nastupao je i sa velikim džez imenima kao što su Majls Dejvis, Dizi Gilespi, Herbi Henkok i Soni Rolins.

Trostruki dobitnik Gremi nagrade, neprekidno eksperimentiše i širi svoje umeće kao instrumentalista, kompozitor i direktor izdavačke kuće "Marsalis Music", koju ju osnovao 2002. godine.

Poznat po svom inovativnom duhu, Marsalis se, kako tvrdi, podjednako dobro oseća dok svira sa svojim džez kvartetom, kao i dok "solira" na koncertima klasične muzike i izvodi savremenu muziku sa svojim bendom "Buckshot LeFonque".

Snimio je preko 20 stilski raznolikih albuma, dobio mnoštvo pozitivnih kritika u muzičkim krugovima i nekoliko nominacija za Gremi nagradu ("Braggtown", "Eternal", DVD "Coltrane's A Love Supreme", "Live in Amsterdam").

Svoje bogato muzičko iskustvo prenosi studentima kojima predaje na nekoliko univerziteta (Mičigen Stejt, San Francisko Stejt, Stenford i Severna Karolina Central) koristeći savremene, interaktivne pedagoške metode.

Proveo je dve godine na turneji sa Stingom, bio je i muzički direktor kultnog TV serijala "The Tonight Show with Jay Leno", a sarađivao je i sa grupom "Grateful Dead" i Brusom Hornsbijem.

Marsalis se okušao i u svetu glume i filmske umetnosti, a imao je i svoju radio emisiju o džezu na Nacionalnom javnom radiju.

Ulaznice za koncert koštaju 1.000, 1.200 i 1.500 dinara i mogu se kupiti na biletarnici Sava centra.