Home

VESTI

Boban i Marko uz Candy Dulfer

No Comments Festival

Boban i Marko uz Candy DulferPrve večeri Nišville jazz festivala, 13. avgusta, nastupiće i Orkestra Bobana i Marka Markovića, a s obzirom na to da su oni na programu odmah posle benda Candy Dulfer, planiran je i segment programa u kojem će muzičari ova dva sastava nastupiti i zajedno. 

 

To se ujedno uklapa i u jednu od glavnih koncepcijskih odrednica Nišvila – fuziju različitih muzičkih pravaca.

Orkestar Bobana i Marka Markovića sa “bazom” u Vladičinom Hanu, više nije samo najbolji tradicionalni duvački ansambla sa prostora Balkana tokom poslednje dve decenije, već sastav koji je odavno prevazišao ograničavajuće odrednice koje su vezane uz ovaj žanr, i dao mu status prave umetnosti u najboljem smislu reči.

 

Posle osvajanja svih mogućih domaćih priznanja, ovaj Orkestar je od 2000. godine započeo i impresivnu svetsku karijeru, o čemu svedoče mnoga diskografska izdanja kao i koncertne turneje na svim kontinentinetima. 

 

Boban i Marko uz Candy Dulfer

Dodatni kvalitativni pomak dogodio se  2002. godine  kada se orkestru priključio Marko Marković (sin lidera Bobana Markovića) sada glavni solista i aranžer Orkestra.

 

S obzirom da se Marko odlično snalazi u različitim muzičkim idiomima, opravdano se smatra da upravo on predstavlja budućnost ovog muzičkog pravca, čija dosadašnja geneza umnogome podseća na period nastanka džeza – stila koji je, vremenom, od pučke zabave stigao do statusa umetničke muzike.