Home

VESTI

Bill Drummond iz grupe KLF sutra u 12h na RESONATE festivalu!

No Comments Festival

Bill Drummond iz grupe KLF sutra u 12h na RESONATE festivalu!BILL DRUMMOND PONOVO U BEOGRADU! Legendarna polovina KLF, jedne od najsubverzivnijih pop grupa svih vremena, održaće predavanje namenjeno svim umetnicima u okviru konferecije Resonate, 15.aprila od 12h u Kinoteci!
  
Tačno dvadeset godina pošto je sa svojim partnerom Jimmy Cautijem na Trgu Republike prikazivao svoj čuveni dokumentarni film o spaljivanju milion funti, kompletnog imetka kog su zaradili kao The KLF, Bill Drummond se vraća u Beograd sa novom vizijom!
  

Njegove poruke se nalaze na kasetama, diskovima, ali i u knjigama, na posterima, VHS trakama i slikama. Rođen je 1953. godine, na njegovo iznenađenje, u Južnoj Africi. Školovao se kratko u umetničkoj školi Liverpula. Posle godina provedenih oko poznatih "novotalasnih" grupa, Bill Drummond je svetsku slavu stekao kroz jednu od najslavnijih pop-dance grupa svih vremena: The KLF.

Bill Drummond je bio i ostao multidisciplinarni umetnik, domaćoj publici najprepoznatljiviji po radu u sastavu The KLF (zbog večnih dance hitova kao što su 3am Eternal i Last Train to Transcentral, te remiksa za Depeche Mode i Pet Shop Boys), ali je sve vreme proizvodio subverzivne programske tekstove koji su razobličavali industriju zabave iznutra, od kojih je najzabavnija i najpoznatija knjiga: The Manual (How to Have a Number One the Easy Way), (KLF Publications, 1988).

Posle karijere pop zvezde koju je namerno okončao, bavio se umetničkim akcijama pod imenom K Foundation, u sklopu čega je na udaljenom škotskom ostrvu Jura spalio svojih milion funti, kao vid konceptualne umetničke akcije, čiji predmet obrade je bio sam novac. Film o celom poduhvatu, Watch the K Foundation Burn a Million Quid, prikazan je prvi put van Velike Britanije na Trgu Republike u Beogradu 1995, u saradnji sa emisijom Radio Šišmiš, našeg poznatog slikara Miomira Grujića Fleke, koja je emitovana na tadašnjem Radiju B92. Drummond i Cauty su posle prikazivanja na našem centralnom gradskom trgu odgovarali na pitanja iz publike, sa temom "da li je to zločin protiv čovečnosti?"

 

 

 Bill Drummond iz grupe KLF sutra u 12h na RESONATE festivalu!

Bill Drummond iz grupe KLF sutra u 12h na RESONATE festivalu!

 

 

Deo je The Intercontinental Twinning Association. Bill Drummond i Jimmy Cauty trenutno prave skulpturu koja će biti završena 23. avgusta 2017. godine. U biografijama se kao značajan podatak o njegovom privatnom životu jednostavno navodi da je komplikovan. Za Billa Drummonda je rečeno da je  je najinteligentna osoba u popu, najekscentričniji muzičar, najznačajniji panker.

Bill Drummond će održati predavanje u okviru Resonate festivala – Twelve Steps To Twenty Twenty-Five i predstaviće Deset zapovesti za umetnike koje je objavio prošle godine u nedeljniku The Observer – na ovaj način želi da izbegne klasični razgovor o stanju pop kulture i nametne dijalog kao sredstvo za njeno promišljanje.

Hashtag #res15: Facebook // Twitter   // Instagram