Home

VESTI

Beogradski letnji festival

No Comments Festival

Na Beogradskom letnjem festivalu koji se održava 17 put, biće predstavljeno 26 projekata koje je producirao sam Belef …

Koncertom trija Janka Nilovića iz Francuske, Big benda Radio televizije Srbije, Beogradskog kamernog hora i plesne trupe „Jazz Cotech Dancers” iz Velike Britanije večeras (21 h) počeće 17. Beogradski letnji festival – Belef 08.

Festival koji već tradicionalno obeležava kulturno leto u Beogradu trajaće do 2. avgusta, a sve počije velikom povorkom koja će uz zvuke famfara i harfi, krenuti s Kalemegdanske tvrÄ‘ave do broda „Lajkovac” ispred Beton hale gde se održava koncert.

Ostatak muzičkog programa Belefa proteći će u znaku „Sinematik orkestra” (15. jul) i „Arkestra One”, sastava iz Velike Britanije (18.jul), zatim džez muzičara Faroa Sandersa iz Amerike (25. jul) i japanskog benda „Osaka Monaurail” (2. avgust). Publika će imati priliku da čuje i DJ Spacewalker Milić (15. jul) kao i afričku fank-rok atrakciju Kejzija Džonsa (19. jul).

 

Pozorišni program Belefa počeće sutra u šancu kod Leopoldove kapije na Kalemgdanu izvoÄ‘enjem predstave „KNKNPNKN” Žanka Tomića, koja je raÄ‘ena po motivima knjige „Leksikon YU mitologije” ĐorÄ‘a Matića, Iris Andrić i Vladimira Arsenijevića.

 

Gost Belefa biće ansambl Narodnog teatra „Vojdan ÄŒernodrinski” iz Prilepa s predstavom „Bubnjevi u noći” Bertolda Brehta, a publika će moći da pogleda i predstave „TvrÄ‘ava Evropa” Igora Marojevića, u režiji Predraga Štrpca, „Majstor i Margarita” Boška ĐorÄ‘evića i muzičko-scenski spektakl „ÄŒarnin poj” Petra Pejakovića.

U okviru vizuelnog programa biće priređena velika izložba u Knez Mihajlovoj ulici i na Trgu Republike, na kojoj će biti predstavljeno 1.200 radova 125 autora, uglavnom studenata umetnosti. Vizuelni program obuhvata i predstavljanje tridesetak autora grafita iz Srbije i inostranstva.

Zanimljivo će biti i kako će se završiti projekat „Sistem Binario” koji uključuje 10 italijanskih i sedam srpskih umetnika koji će svoje radove – instalacije uraditi tokom jula meseca na lokaciji Glavne železničke stanice.

Inače, na ovogodišnjem Belefu biće predstavljeno 26 projekata koje je producirao sam Belef, meÄ‘u kojima je 11 iz oblasti vizuelne umetnosti, osam pozorišnih i šest muzičkih.