Home

VESTI

Beograd Svetlosti 09

No Comments Festival

Beograd Svetlosti / Belgrade of LightBEOGRAD SVETLOSTI je festival posvećen kulturi svetla.  

Umetničkim intervencijama u javnom prostoru, edukativnim radionicama, stručnim predavanjima i programima namenjenih deci i mladima, Beograd Svetlosti nudi nova, neotkrivena rešenja razvoja grada i društva u kontekstu korišćenja svetlosti.


Svake godine, sredinom septembra meseca, Beograd kreativno i inovativno blista. Festival široj publici predstavlja potencijale Beograda, otkriva neka skrivena bogatstva grada, skreće pažnju na značaj svetla, energije i očuvanja čovekove sredine i upoznaje nas sa vrednim iskustvima stručnjaka.  

Beograd Svetlosti u 2009. godini nastavlja diskusiju o svetlosnom identitetu grada, očuvanju i negovanju kulturnih, arhitektonskih, urbanih i društvenih vrednosti Beograda, podržava senzibilniji pristup osvetljavanju, kao i razvoj i promociju kvalitetnog domaćeg dizajna s naglaskom na održivi razvoj.

 

 

Beograd Svetlosti / Belgrade of Light

 

 

PROGRAM FESTIVALA

 
SVETLUCANJE 
– Radionica za decu školskog uzrasta
– Parada lampiona
– Predstava “Boginja Svetlosti”
– Izložba lampiona

U saradnji sa desetak beogradskih osnovnih škola i vrtića tokom maja i septembra 2009. godine, organizovane su radionice na temu značaja prirodnog osvetljenja, uštede energije i očuvanja životne sredine.

Beogradom svetlosti, rutom od Francuskog Kulturnog centra do Etnografskog muzeja, prolazi parada lampiona rađenih tokom ove radionice, uz izvođenje interaktivne predstave ”Boginja svetlosti” po tradicionalnoj japanskoj priči, u organizaciji multi-umetničkog ”Treehouse Storytelling Centre”.

Projekat vode:
Valentina Mirković – kreativne radionice
Jelena Gasić – interaktivna predstava

”Svetlucanje” se realizuje uz podršku Švedskog instituta, u okviru programa ”Creative Force / Sweden-Western Balkans” u saradnji sa Etnografskim muzejom
 

SJAJ IZ MRAKA
Svetlosne instalacije u javnom prostoru
Umetničke intervencije kreirane svetlom u gradskom prostoru: na fasadama, zaboravljenim dvorištima, napuštenim lokalima i u nekoliko neočekivanih enterijera. Autori: Marjeta Zupančič (Slovenija), Alessandro Lupi (Italija), Nino Strohecker (Austrija/Švedska), Marko Kovačić (Slovenija), Pernilla Jansson (Švedska) i domaći autori.

Prostori: Grad, Geozavod, Karađorđeva ulica

 

Beograd Svetlosti / Belgrade of Light

 

 

Svetlosna gerila
Nakon uspešne studentske radionice “Svetlosni identitet Beograda” održane 2008. godine, ove godine se pod mentorstvom renomiranih svetskih dizajnerа svetla Mitje Prelovšeka (Sidnej, Australija) i Federica Favera (Stokholm, Švedska) uz asistenciju beogradskih svetlosnih detektiva Miloša Mirosavića, Nebojše Radivojevića i Predraga Stojićevića, organizuje intenzivna trodnevna radionica za studente arhitekture i umetnosti iz Srbije i inostranstva. Ideja radionice je brza intervencija sa svetlom u urbanom prostoru, gde se neugledni problematični javni prostori pretvaraju u svetlosni doživljaj.

Radionica se odrzava na Arhitektonskom fakultetu 11.-13. septembra.

Organizacija: Beogradski svetlosni detektivi
 

DIZAJN SVETLA
Poetry in light – Vesa Honkonen predavanje

Poetry in light – izložba projekata Vese Honkonena

Višestruko nagrađivan arhitekta, dizajner svetla i umetnik Vesa Honkonen iz Helsinkija  važi za jednog od najkreativnijih i inovativnijih dizajnera svetla danas u svetu. Radi na projektima u Finskoj, Švedskoj, Švajcarskoj, Kini i SAD. Predaje dizajn osvetljenja u Finskoj, Švedskoj, Norveškoj i Kini.

Neki od značajnijih projekata: Kiasma muzej u Helsinkiju (u saradnji sa arhitektom Stivenom Holom), Zlatni trg u Östersund-u, Nacka Stokholm, Taivalahti naselje u Finskoj. 
 

Svetlost i kulturna baština
Corrado Terzi je dizajner svetla iz Italije. Profesor je industrijskog dizajna na Arhitektonskom fakultetu univerziteta “Ludovico Quaroni” u Rimu i direktor međunarodnog master programa za dizajn svetla na ”La Sapienza” univerzitetu u Rimu. 

Poseduje bogato iskustvo u izradi master planova osvetljenja gradova. Specijalnost mu je osvetljenje u oblasti kulturne i istorijske baštine.

Neki od istaknutijih projekata: master plan osvetljenja za Rim, osvetljenje arheološkog grada Pompeje, projekat osvetljenja Aja Sofije i Plave džamije u Istanbulu, osvetljenje Trajanovog stuba i bazilike u Ulpiji.

 

LUCI, predavanje
LUCI (Lighting Urban Community International) je međunarodna mreža gradova i profesionalaca koji se bave svetlošću kao jednim od glavnih elemenata urbanog, socijalnog i ekonomskog razvoja, sa akcentom na održivost i očuvanje sredine. Osnovana je 2002. godine u Lionu, i danas okuplja 70 članova među kojima su 54 grada sa 4 kontinenta. 
 

"Fête des Lumières", predavanje
Fête des Lumières je najpoznatiji svetski festival svetlosti, koji se svakog decembra održava u Lionu/Francuska. Svetlosnim instalacijama po gradskim fasadama, trgovima, ulicama i dvorištima, Lion se tradicionalno pretvara u grad svetlosti i kreativnog eksperimenta.
Alexandre Colombani, predsednik LUCI – prezentacija
 

Beograd Svetlosti / Belgrade of Light

Pernilla Jansson, izložba i predavanje
Diplomirala na univerzitetu za umetnost i dizajn, Konstfack, u Stokholmu, Švedska.

Njen rad karakteriše duhovit pristup i smele kombinacije materijala. Bavi se dizajnom i primenjenom umetnošću. Inspiraciju nalazi u svakodnevnim predmetima koji je okružuju. Kao i materijale koje preradjuje, redizajnira i aplicira u svoje svetleće objekte i instalacije. Izlagala je u Kelnu, Milanu, Stokholmu, Ljubljani. 
RECIKLAŽA  – SVETLA
 

”One” -zvučni performans sa fluorescentnim cevima – Mats Lindström, Anna Koch

Mats Lindström je izvršni i umetnički direktor Instituta za elektro-akustičnu muziku (EMS) u Stokholmu, Švedska. Učestvuje sa svojim čuvenim performansom pretvaranja svetlosnog impulsa u zvuk uz koreografiju Anne Koch, osnivača i umetničke direktorke centra ”Weld” iz Stokholma. 
 
 
”Reci:svetlo” 
”Reci:svetlo” predstavlja jedinstvenu kolekciju radova na temu reciklaže izvora svetlosti, izabranih na međunarodnom konkursu organizovanom u koprodukciji ljubljanskog festivala ”Svetlobna gverila” (Svetlosna gerila) i ”Beograda svetlosti”. Izabrani su radovi umetnika i dizajnera iz Švedske, Kine, Japana, Litvanije, Irana, Slovenije i Srbije. Drugi deo izložbe predstavlja radove pozvanih autora koji se u svom stvaralštvu bave svetlošću kao medijem.

Učestvuju: dr Mihailo A. Osipov (Srb), Goran Denić (Srb), Dragana Nikoletić (Srb), Aleksandra Stratimirović  (Srb /Swe), Pernilla Jansson (Swe), Andrej Stular (Slo), Brane Zdralo (Slo), Tanja Rades (Slo) i Maja Modrijan (Slo).
 
BUDUĆNOST JE SJAJNA
BUDUĆNOSTI JE SJAJNA je deo programa festivala koji se odnosi na najnovija dostignuća iz oblasti osvetljenja i dizajna svetla, sa fokusom na nove tehnologije i ideje u pravcu kvalitetnijeg razvoja, ekološkog pristupa i održivog razvoja.

Kroz seriju predavanja predstaviće se sveža iskustva eminentnih domacih i stranih profesionalaca iz oblasti osvetljenja. Kroz otvorene debate diskutovaće se na temu identiteta grada i senzibilnijeg pristupa u osvetljenju, o negovanju kulturnih, arhitektonskih, urbanih i društvenih vrednosti, kao i o potencijalu domaćeg dizajna sa aspekta održivosti.
 

Učesnici:
Vesa Honkonen, Finska
Corrado Terzi, Italija
Federico Favero, Švedska
Pernilla Jansson, Švedska
Mitja Prelovšek, Slovenija/ Australija
Nebojša Radivojević, Srbija
 

SVETLOST MUZIKE
Festival Beograd Svetlosti 2009 će zvanično biti zatvoren nastupom petočlanog sastava iz

 

 

Austrije Parov Stelar.
Sa nepogrešivim spojem Jazz-a, Swing-a i elektronske muzike, Parov Stelar je u veoma kratkom vremenu osigurao sebi jedinstvenu poziciju u muzičkom svetu. Njegova muzika se u isto vreme odlično uklapa u klubovima, ali i na kućnim uređajima. Nakon objavljivanja više izdanja pod raznim pseudonimima, ali i pod pravim imenom, Marcus Fureder osniva Etage Noir Recordings 2003. godine i od tog momenta objavljuje kao Parov Stelar. Renaju se albumi Rough Cuts, Seven and Storm i Shine, brojni singlovi, remixi, koji otvaraju vrata klubova, velikih i malih festivala i donose status jednog od najpopularnijih autora mešavine žanrova (Rainer Truby je jednom prilikom muziku koju prave PS opisao kao Minimal Jazz House). Još jedna od specifičnosti koje važe za PS jeste da je svoju veliku popularnost stekao uz neveliku podršku medija („ne znaju ih mediji, ali ih dobro zna publika“) što samo dodatno potvrđuje kvalitet ovog sastava.
www.parovstelar.com

http://www.myspace.com/stelar1