Home

VESTI

Benny Golson na Nisville festivalu

No Comments Festival

Benny GolsonLegendarni tenor saksofonista, kompozitor i aranžer Benny Golson nastupiće 14. avgusta kao jedan od headlinera Nišville jazz festivala.

 

Osamdesetdvogodišnji Golson koji je i dalje u odličnoj formi i čiji je prošlogodišnji CD  “New Time, New 'Tet “ ušao među top 10 jazz  albuma Bilbordove liste, jedini je aktivni muzičar svoje generacije, a na Nišvilu će nastupiti sa Kelag big bendom iz Austrije.

 

Još kao srednjoškolac svirao je sa tadašnjim mladim nadama među kojima su i John Coltrane, Red Garland, Jimmy Heath, Percy Heath, Philly Joe Jones, Red Rodney. Po diplomiranju je svirao u orkestrima koje su vodili Tadd Dameron,  Lionel Hampton, Johnny Hodges, Earl Bostic, Dizzy Gillespipe, a bi je i član jedne od najboljih postava legendarnih Jazz Mesengersa Arta Blakeya.

 

Sa trubačem Artom Farmerom vodio je jedan od najznačajnijih bop sastava “Jazztet”. Osim kao odličan saksofonista Golson je poznat i kao jedan od autora značajnog broja kompozicija koje su postali džez standardi (Killer Joe, I Remember Clifford, Along Came Betty, Stablemates, Whisper Not, Blues March, Five Spot After Dark, Are you Real?).  Tokom šeszdesetih godina se takoreći potpuno posvetio radu u studiju, komponovanju i aranžiranju sarađujući sa mnogim značajnim imenima  džeza, klasike, pop i rok muzike (Count Basie, Miles Davis, Sammy Davis Jr., Mama Cass Elliott, Ella Fitzgerald, Dizzy Gillespie, Benny Goodman, Shirley Horn, David Jones and the Monkees, Quincy Jones, Peggy Lee, Carmen McRae, Anita O'Day, Itzhak Perlman, Oscar Peterson, Lou Rawls, Mickey Rooney, Diana Ross, The Animals i Eric Burdon, Mel Torme, George Shearing, Dusty Springfield…).

 

 

I dalje u odličnoj formi: Benny Golson

I dalje u odličnoj formi: Benny Golson

 

 

Autor je muzike za TV i film (M*A*S*H, Mannix, Mission Impossible, Mod Squad, Room 222, Run for Your Life, Des Femmes Disparaissent, The Partridge Family, Bill Cosby show,  The Karen Valentine Show, TV specijali za ABC, CBS and NBC, BBC, muzička tema dodele Oskara…).                                                                    
             
Iako se pojavljuje samo u poslednjim scenama filma “Terminal” iz 2004. godine, (sa Tomom Henksom i Ketrin Zitom Džouns u glavnim ulogama) Benny Golson je posredno ključni lik ovog ostvarenja Stivena Spilberga. Radnja se vrti oko fotografije “Veličanstven dan u Harlemu” (snimljene 1958. godine) na kojoj je fotografu magazina “Esquire” poziralo pedesetak najznačajnijih džezera a među njima i Benny Golson. Glavni junak  Viktor Navorski (Tom Henks) doleće u Njujork iz svoje (izmišljene) istočnoevropske zemlje Krakozije samo da bi mu se Golson potpisao na fotografiji, jer je to jedini autogram koji njegov otac za života nije uspeo da dobije.