Home

VESTI

Belgrade Design Week 2009

No Comments Festival

Belgrade Design Week 2009 održaće se u Beogradu od 25. do 31. maja 2009. godine. MeÄ‘unarodni festival kreativne industrije i savremenog biznisa, transformisaće Beograd u aktivnu platformu za razvoj novih kreativnih ideja u zemlji i regionu i predstavljanje svetske i lokalne dizajn scene. Na Belgrade Design Week 2009 konferencijama učestvovaće Džon Rašvort, Toni ÄŒembers, urednik magazina “Volpejper”, Branko Lukić iz “Nonodžekta” i mnogi drugi.

Od svog osnivanja 2006. godine, Belgrade Design Week okuplja ključne ljude iz oblasti brendinga, arhitekture, dizajna, medija, izdavaštva i obrazovanja, edukuje i otvara prostor za susret globalnog standarda i regionalnog biznisa.

 
Najuzbudljivija konferencija kreativne industrije, u okviru Belgrade Design Week-a 2009, održaće se u periodu od 28. do 30. maja. Tema ovogodišnje konferencije je Speed2 (Brzina2). Kao svedoke stalnog tehnološkog napretka, nova era komunikacija, dostupnost i razmena informacija inspiriše nas i uzrokuje promene u svakom segmentu našeg života. Konferencija Speed2 istraživaće uticaj i posledice ovih promena u sferi advertajzinga, brendinga, dizajna, komunikacija, arhitekture, psihologije, sociologije i masovnih medija. Za lokaciju održavanja konferencije BDW tim uvek bira arhitektonska zdanja od istorijskog i društvenog značaja – najveće svetske umove na konferenciji Speed2 slušaćemo i gledati u prostoru RK Beograd u Knez Mihajlovoj.

Slika 1

 

Svojevrstan pregled srpske i regionalne kreativnosti, prateći program Beograd2, kroz izložbe, radionice, predavanja na desetinama lokacija širom grada, četvrtu godinu za redom pretvoriće Beograd u inspirativno mesto za predstavljanje najnovijih trendova na polju dizajna, arhitekture, brendinga, komunikacija.

Od ove godine Belgrade Design Week se voÄ‘en menadžmentom ubrzano razvija od 7 dana postojanja u godini ka centralnom portalu kao profesionalnom mediju stvaralaštva u regionu jugoistočne Evrope, sa novim sadržajima); BDW Web (svetski veb portal dizajna), Dizajn PARK (svetska izložba dizajna u produkciji BDW tima), BDW Garden (stručne konferencije, izložbe, okrugli stolovi, konkursi i radionice).

U težnji da podstakne razvoj i promoviše lokalnu i regionalnu kreativnost, dosledan ideji o neophodnosti partnerske saradnje, BDW se ove godine udružuje sa Programom razvoja konkurentnosti USAID-a I pokreće važan konkurs za realizaciju dizajniranog eko nameštaja u Srbiji. Takmičenje će promovisati novu proizvodnju, koja će povećati prodaju i broj radnih mesta, povezati srpski dizajn sa meÄ‘unarodnim tržištem i promovisati Srbiju kao izvor inovativnog dizajna. Takmičenje će početi 20.januara, a radove će ocenjivati poznati stručnjaci Iz oblasti dizajna i dodeliće nagradu za najbolji dizajn, studentsku nagradu za najbolji dizajn i nagradu za najbolju upotrebu materijala. Konkurs je namenjen studentima, ali i onima koji su već aktivni stvaraoci u domaćem kreativnom sektoru. Najbolje inovativne ideje, po oceni prestižnog medjunarodnog žirija, biće nagraÄ‘ene izradom prototipova.

 

Slika 2

“Srpski dizajneri imaju u sebi izuzetnu kreativnost i talenat, koje mogu da ponude svetu, tako da želimo ds pomognemo Srbiji da prevaziÄ‘e ekonomsku tranziciju i plasira kvalitetne srpske proizvode u celom svetu”, izjavio je na konferenciji Majkl Harvi, direktor misije USAID-a u Srbiji.  
Više informacija na www.belgradedesignweek.com

Belgrade Design Week 2009

25 – 31. maj 

foto: Nemanja Knežević 

 

slika 1 (sleva udesno): Mirjana Divac – izvršni direktor BDW-a; Jovan Jelovac – osnivač i predsedavajući BDW-a; Majkl Harvi – direktor misije USAID-a u Srbiji; Ajlin Hofman – stručni savetnik za USAID projekat razvoja konkurentnosti i direktor USAID projekta razvoja konkurentnosti

slika 2: Jovan Jelovac – osnivač i predsedavajući BDW-a