Home

VESTI

“Beldocs 2010” od 13. aprila

No Comments Festival

Beldocs 2010Međunarodni festival dokumentarnog filma "Beldocs 2010" održaće se od 13. do 20. aprila u Beogradu.

Organizatori najavljuju tematski raznovrstan program koji će se odvijati u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, Domu kulture "Studentski grad", Dvorani Kulturnog centra Beograd i "Art bioskopu". Biće prikazano 51 ostvarenje iz 31 zemlje sveta.

Festival je organizovan u pet programskih celina: međunarodni i regionalni takmičarski program, "Žiri je uvek u pravu", "Fokus Rusija" i "Beldoks pro".

 

U međunarodnom takmičarskom programu biće prikazano 18 dokumentarnih filmova, u selekciji Borisa Mitića i Vušurovića, dok će u regionalnoj takmičarskoj selekciji publika videti 13 ostvarenja po izboru Igora Toholja, među kojima je osam domaćih dokumentaraca.

 

 

Beldocs 2010 će se doržati od 13. do 20. aprila

Beldocs 2010 će se doržati od 13. do 20. aprila

 

 

O najboljem filmu u međunarodnoj selekciji odlučivaće žiri u sastavu: Aleksandar Kostić, Elizabet Maršan i Maksimilijan Pleto, a u regionalnoj Marko Babac, Oliver Sertić i Petra Seliškar.

U okviru programa "Žiri je uvek u pravu" biće prikazano šest filmova, među kojima: dobitnik Oskara za najbolji dugometražni film – "Zaliv" Lujia Psihojosa , tri kandidata Oskara, kao i "Zvuci insekata – zapis mumije" Petera Lihta , najbolji film 2009. po mišljenju Evropske filmske akademije.

"Fokus Rusija" obuhvatiće 10 ostvarenja ruske kinematografije, a zemlja u fokusu će se svake godine menjati, pa će tako 2011. posebna pažnja biti posvećena iranskom filmu.

Ove godine osmišljen je i poseban program "Beldoks pro", namenjen profesionalcima i početnicima u sferi dokumentarnog filma, u okviru koga će, između ostalog, biti predstavljen finski Festival dokumentarnog filma "DocPoint".

 

 

 

Izvor:
Filmske.com