Home

VESTI

BDW 2013: Program festivala

No Comments Festival

BDW 2013: Program festivalaOtvaranje BDW Dizajnparka-a, ekskluzivnih izložbi osme Beogradske nedelje dizajna, biće upriličeno u utorak, 4. juna u 17 h u Muzeju savremene umetnosti na Ušću.

   

Predstavljanjem desetak izložbi iz celog sveta uz modnu reviju Dragane Ognjenović, posetioci će takođe dobiti jedinstvenu priliku da zavire u skoro zaboravljeni prostor važne institucije kulture od nacionalnog značaja u Beogradu, koja ne radi već šest godina, i privremeno otvara vrata samo za pet dana Dizajnparka. Ulaz je besplatan za vreme trajanja izložbi. Vrata Muzeja savremene umetnosti će biti otvorena 4. juna za sve posetioce od 17 do 20 časova, a od 5. do 9. juna od 10 do 20 h.
  

Posetioci će imati priliku da pogledaju senzacionalnu izložbu “Greek Monsters”, koja je nastala na osnovu autentičnih ilustracija grčkog studija Beetroot za knjigu “Neshvaćena čudovišta grčke mitologije”, fotografije čuvenog srpskog fotografa iz Njujorka Dušana Reljina, dok će austrijski dizajner Thomas Feichtner srpskoj javnost dozvoliti redak i dragocen pogled iza kulisa dizajnerskog stvaralaštva. Nova švajcarska zvezda Adrien Rovero će izložiti instalaciju sa “custom made” hoklicama u nacionalnim bojama Srbije, dok će jedan od najuticajnijih svetskih stvaralaca moderne ilustracije, ukrajinsko – danski umetnik Sergej Svjatčenko, predstaviti sopstvenu modernu viziju života preko deset metara visokim kolažima rađenim specijalno za centralnu odaju muzeja. Avangardni nemački high-tech studio KramWajshar javnost će upoznati sa digitalnom instalacijom inspirisanom njihovim istraživanjima budućnosti tehnologija, a češki studio Okolo će kreirati magičnu sobu muzeja, sa poetičnim eksperimentom istorije modernih ogledala. Priliku da pokažu svoju kreativnost će dobiti i najbolji domaći dizajneri u okviru nagrađene izložbe Creative Space Serbia pod pokroviteljstvom SIEPA-e, švajcarsko – poljski inovator materijala Oskar Zieta, koji u MSUB donosi svoju FIDA tehnologiju pumpanja čelika, kojom pravi stolice, mostove, pa čak i rotore za vetar, i na kraju, predstavnica Srbije Dragana Ognjenović sa konceptualnom izložbom kao omažom MSUB "On the Spot".

Sreda 05. jun u 19 h

Prvi Creative Forum Serbia, okupljanje srpske kreativne zajednice sa ciljem stvaranja mesta za umrežavanje, upoznavanje, razmenu ideja i razgovore o novim poslovnih poduhvatima, biće održan 5. juna u Muzeju savremene umetnosti. Planirano je da se ovaj novi koncept održava nekoliko puta godišnje na ekskluzivnim lokacijama u gradu sa odabranom publikom iz redova najboljih i najinovativnijih poslovnih ljudi, advertajzera, arhitekata, dizajnera, fotografa, modela, modnih kreativaca, filmskih radnika i IT stručnjaka. Učešće je besplatno uz ličnu pozivnicu. Svi predstavnici kreativnih industrija koji žele da prisustvuju prvom CFS mogu da se prijave na [email protected]

Creative Forum Serbia predstavlja celovečernji događaj koji počinje u 19:00 h. Nakon koktela uz zvuke muzike vrhunskog DJ-a, uslediće aukcija ekskluzivnih fotografija iz kolekcije 10/10 svetski poznatog fotografa iz Njujorka Dušana Reljina, koji će potpisivati radove ogromnih formata, čija prodaja ide u dobrotvorni fond projekta 100% FUTURE SERBIA, a kupci fotografija postaju pokrovitelji novog srpskog dizajna. Desetak najistaknutijih srpskih kreativaca koji su obeležili 2012. godinu će se predstaviti kroz specifične prezenatcije pod nazivom PechaKucha Night – pojedinačno u 20 slajdova od kojih svaki traje 20 sekundi.

 

 

 BDW 2013: Program festivala

BDW 2013: Program festivala

 

 

Na kraju večeri kao vrhunac celog događaja će nastupiti beogradski pionir elektro zvuka osamdesetih godina Dr. Spira, koji sa sasvim novim materijalom stiže  ekskluzivno za BDW iz Londona, da nas podseti na vreme kultnog albuma „Dijagnoza“ i potvrdi postojanje albuma „Dizajn za stvarni svet“, za koji su brojni stručnjaci tvrdili da je samo apokrifna priča nastala kao još jedna beogradska urbana legenda. Tačno u ponoć, posetioci će se, u slučaju dobrog vremena, okupiti na ulazu zgrade Muzeja savremene umetnosti, kako bi uživali u laserskom mapiranju zgrade proslavljenog autora Gorana Balabana. Beli mermer zdanja fasade MSUB-a će se prvi put u svojoj istoriji laserskim mapiranjem transformisati u monstrume iz grčke mitologije, digitalne prikaze studija KramWeisshaar i ostale elemente sadržaja BDW izložbi unutar muzeja, kao simbolična podrška BDW-a našim divnim domaćinima iz muzeja da osvoje pažnju javnosti za svoje napore da privedu kraju rekonstrukciju muzeja.

 

Četvrtak, petak i subota 06/07/08. jun od 11 h do 19 h

Ne propustite tri dana najuzbudljivije globalne kreativne, biznis i edukativne BDW konferencije pod nazivom “INOVACIJA NA KAVDRAT” osmi put zaredom u Beogradu od 6. do 8. juna 2013. u Muzeju savremene umetnosti. Najveći svetski umovi iz celog spektra kreativnih industrija – marketinga, brendinga, dizajna, arhitekture, izdavaštva, mode, novih medija, filma, preduzetništva i kulture – objasniće nam tokom trodnevne konferencije način kreiranja nove, inovativne vrednosti u današnjem svetu koji se svakodnevno menja.

Posetioci će imati priliku da upoznaju, između ostalih, dizajnere "nacionalnog" Fiata 500 L, Oskara Zietu, Christopha Pilleta, Daana Roosegaarda, Adriena Rovera, kao i svetski poznate marketinške agencije AKQA, Wolf Olins, TBWA, novu skandinavsku arhitektonsku zvezdu Johannesa Norlandera i regionalnih zvezda Gigodesign, Dekleva Gregorič i Nordeus. Svakog dana od 14 h do 16:30 h se održavaju sesije inovacije, na kojima najuticajniji svetski umovi predstavljau svoje vizije budućnosti sveta, evropskog dizajna, kao i izgradnje Beograda. Informišite se o tačnim satnicama i izaberite svoje predavanje na www.belgradedesignweek.com!

Subota 08. jun u 21 h
BDW konferencija se ove godine završava velikom svečanošću: svečana dodela Evropskih nagrada za dizajn (EDA) biće upriličena u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu poslednjeg dana festivala u 21:00 h. Posetioci iz celog sveta će imati priliku da upoznaju najostvarenije evropske kreatore u polju dizajna i komunikacije u 2012. godini. Pet predstavnika profesionalnog kluba za vodeće evropske dizajn i komunikacijske studije i agencije, Evropski dizajn lideri, održaće predavanja o grafičkom dizajnu na konferenciji BDW, što će predstavljati uvod u večernju senzaciju! Nakon svečane dodele nagrada, posetioci i učesnici se u ponoć sele na splav Play na žurku do ranih jutarnjih sati.