Home

VESTI

Bahok na BDF-u

No Comments Festival

Bahok na BDF-uPlesna produkcija “Bahok”, u koreografiji Akrama Kana i izvođenju Nacionalnog baleta iz Pekinga, jedna od najtraženijih predstava londonskog Sadlers Velsa, na programu je 11. aprila u Operi i teatru Madlenianum, u nastavku sedmog Beogradskog festivala igre (BDF).

Koreograf koji sarađuje sa zvezdama kao što je balerina Silvi Gijem ili glumica i oskarovka Žilijet Binoš, potvrđuje tom predstavom da “za nomade, dom nije adresa… dom je ono što oni nose sa sobom”.

U jednoj od savremenih globalizovanih, tranzitnih zona, susreću se različiti ljudi i pričaju životne svoje priče. 

 

Sve njihove priče su istovremeno jedinstvene i univerzalne. Iz koje god kulture da dolaze, one su nalik jedna drugoj… protkane istim temama, željama, usponima i padovima, verovanjima i strepnjama…

Predstava “Bahok” proglašena je 2008. najboljom produkcijom u časopisu “Dance”.

Akram Kan je jedan od najpriznatijih koreografa svoje generacije u Britaniji.

Rođen je u Londonu 1974. godine, u porodici poreklom iz Bangladeša, počeo je da igra kada mu je bilo sedam godina.

Učio je kod izuzetnog katak plesača i pedagoga, Sri Pratapoa Pevera, da bi kasnije nastavio da sledi njegovu tradiciju. Scensku karijeru je počeo već u 14. godini, kada je izabran da igra u čuvenoj “Mahabharati” Pitera Bruka. Produkcija je gostovala širom sveta u periodu od 1987-89, a uspeh je rezultirao i televizijskom verzijom komada.

Nakon perioda u kome je izučavao savremenu igru i radio sa trupom X-Group Project Ane Tereze de Kersmaker u Briselu, Akram Kan devedesetih počinje da stvara svoje prve samostalne predstave, podjednako posvećen klasičnom katak repertoaru i modernom izrazu.

 

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=FKKiHmt7OGc|width=450|height=364{/mgmediabot2}

 Bahok na BDF-u

 

 

Sopstvenu kompaniju osnovao je 2000. godine, kao svojevrsnu platformu za inovacije i mogućnost sve raznovrsnije saradnje sa umetnicima drugih disciplina, od pozorišta, filma i muzike, do književnosti i vizuelnih umetnosti.

Bio je koreograf sa stalnim angažmanom i stalni saradnik Centra Southbank do aprila 2005, kao prvi umetnik koji je dobio ovaj status iako nije muzičar, a trenutno je stalni saradnik londonskog Sadlers Velsa.

Njegova poslednja postavka “In-I” nastala je u saradnji sa glumicom, dobitnicom Oskara, Žilijet Binoš, vizuelnom dizajnerkom Aniš Kapor i kompozitorom Filipom Šepardom.

Nakon premijere u Nacionalnom teatru u Londonu (2008), produkcija je otpočela veliku međunarodnu turneju. Ostale postavke su “Sveti monstrumi” (2006) sa Silvi Gijem i “Varijacije” sa Londonskom simfonijetom u čast sedamdesetog rođendana kompozitora Stiva Rajha.

Dobitnik je brojnih priznanja, uključujući Nagradu za koreografiju Fondacije Džervud (2000), Nagradu za izuzetnog početnika od Dance Critics' Circle (2000) i Time Out Live (2002). Zatim, Nagradu Movimentos festivala (2004), Priznanje istaknutom umetniku u okviru Nacionalnih plesnih nagrada koje dodeljuje Critics' Circle (2005), a bio je nominovan i za nagradu Nižinski (2002).

Primio je Nagradu za izuzetna dostignuća u međunarodnoj igri koju dodeljuje ITI-UNESCO (2007), Helpman nagradu za najboljeg muškog igrača (Sidnej, 2007), kao i počasni doktorat Univerziteta De Montfort za doprinos umetnosti Velike Britanije (2004).

I njegova trupa bila je nominovana za nekoliko prestižnih priznanja, uključujući Nagradu Lorens Olivije za “Nula stepeni” (2006) i Nagradu Sautbenk za “Bahok” (2009).

Među 11 naslova na sedmom BDF-u su celovečernje produkcije nacionalnih baletskih kompanija i plesnih trupa iz Italije, Belgije, Velike Britanije, Kine, Francuske, Izraela, Portugala, Holandije i Švajcarske.

Niška publika videće 12. aprila predstavu “Majorka” portugalskog koreografa Paola Ribeira, namenjenu obožavaocima Šopenove muzike, a za klavirom će nastupiti vrhunski pijanista Pedro Burmester.

Ribeirovo ime vezuje se za Gulbenkijan Balet, a kada je ta legendarna kompanija prestala da postoji, osnovao je Kompaniju Paolo Ribeiro, kako bi dalje nastavio pravcem koji je učinio portugalsku savremenu igru poznatom. Predstava “Majorka” je plesni komad koji nema velike ambicije, već nudi opušteno uživanje za sve generacije.

Sajt BDF-a je www.belgradedancefestival.com

 

 

 

 

Izvor:

SEEcult.org