Home

VESTI

4. Kondenz i nove granice

No Comments Festival

4. Kondenz i nove graniceStanica Servis za savremeni ples po četvrti put organizuje Kondenz Festival savremenih izvođačkih umetnosti, od 21. do 25. oktobra 2011. godine u Magacinu u Kraljevića Marka, Bitef Teatru i Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Razmišljajuci o festivalu kao prostoru koji se u kratkom vremenu stvara i nestaje, shvatili smo da umetnici veći deo svog vremena provode putujući i na različite načine predstavljajući svoj rad, bez stvarne mogućnosti da zaista utiču na lokalne kontekste, da učestvuju u razmeni, da nešto nauče, ili da prožive novo iskustvo u drugom kontekstu.

 

U logici neoliberalnog kapitalizma, festivali su postali tržišta umetničnih radova i ništa više od toga. Zbog toga smo odlučili da ove godine veći deo programa realizujemo na drugačiji način.

Četvrti Kondenz se povezuje sa festivaloml LocoMotion koji od 24. do 29. oktobra organizuje naša partnerska organizacija Lokomotiva u Skoplju. Oba festivala nastala su u istom periodu i iz sličnih potreba – da stvore prostor za komunikaciju sa publikom kroz predstavljanje savremenih radova sa (uglavnom) evropskih scena. Zbog toga smo želeli da svoje kontekste promislimo drugačije, i to kroz direktnu saradnju i otvoreni koncept kojim se brišu granice autoriteta i teritorija.

 

 

 4. Kondenz i nove granice

4. Kondenz i nove granice

 

Dva festivala u dva grada u dve zemlje čine celinu, ali i njihovi delovi mogu biti posmatrani kao manje celine za sebe, jer ne postoji jedan “centar odlučivanja”, ni u estetskom ni u političkom smislu, već više manjih centara, s obzirom da se uloge programera i pozvanih umetnika-učesnika neprestano menjaju i umnožavaju, jedna drugu preispitujući i izazivajući.

Pored saradnje sa Lokomotivom, Stanica na ovom Kondenzu saradjuje i sa Hybris Konstproduktion, organizacijom iz Stokholma, na konceptu i realizaciji “kustoskog programa”. Ovaj deo programa omogućava neposrednu saradnju učesnika festivala na kreiranju programa.

 

 4. Kondenz i nove granice

4. Kondenz i nove granice

 

Program Kondenza sastoji se od 4 unapred pozvane predstave širom sveta (Rodrigo Sobarzo, Čile; Clement Layes, Francuska; Dragana Bulut, Srbija; Maria Baroncea i Eduard Gabia, Rumunija i Chris Leuenberger, Švajcarska) kao izbor kustoskinja festivala Dalije Aćin i Dragane Alfirević. Drugi deo čini niz događaja koje predlažu sami učesnici Kustoskog programa, umetnici, teoretičari, kustosi iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Rumunije, Švedske, Francuske, Švajcarske…

Zainteresovani će imati prilike da, pored raznovrsnih sadražaja u toku dana, vreme sa gostujućim umetnicima provedu i uz zajedničke vegetarijanske obroke (za koje je potrebno najaviti se dan ranije na telefon 0638396807).

Festival Kondenz podržali su Grad Beograd, Pro Helvetia, Švedski institut, Francuski institut u Beogradu, Švedski komitet za umetničke grantove i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Ovogodišnji Kondenz je deo programa Beogradska nezavisna kultura – Na sopstveni pogon koji se održava od 25. oktobra do 5. novembra 2011.

 

 

 4. Kondenz i nove granice

4. Kondenz i nove granice

 

Program Na sopstveni pogon najsveobuhvatnije je do sada predstavljanje nezavisnih organizacija, kulturnih centara i inicijativa u oblasti kulture i umetnosti u Beogradu. Intenzivan desetodnevni program daje presek raznovrsnosti i potencijala nezavisne kulturne scene, ukazujući ujedno na probleme i izazove sa kojima se suočava, ali i na moguća rešenja za njihovo prevazilaženje. Mesta održavanja programa nalaze se širom Beograda (KC Grad, Rex, CZKD, Magacin, BIGZ, ZMUC, O3one, Dah teatar, Kontekst u Mesnoj zajednici, Treći Beograd…).

Program je podržan od Agencije za evropske integracije i saradnju sa udruženjima Gradske uprave Beograda.
Više informacija o festivalu i programu:

Sajt Stanice je www.dancestation.org