Home

VESTI

32. Beogradski džez festival od 26. do 30. oktobra

No Comments Festival

32. Beogradski džez festival od 26. do 30. oktobraNa današnjoj konferenciji za medije najavljen je ovogodišnji Beogradski džez festival koji će u produkciji Doma omladine Beograda biti održan po 32. put od 26. do 30. oktobra 2016. godine.

  

Pod sloganom "PLANETA DŽEZ / PLANET JAZZ" nastavlja da predstavlja nove tendencije u džez muzici iz svih krajeva sveta, kao i odabrane legende koje su udarile temelje savremenom shvatanju džeza.
  

U dobro poznatom formatu glavnog i ponoćnog programa, koji će se održavati u prostoru Doma omladine Beograda, ove godine čak dva koncerta četiri velike džez zvezde biće održana u Sava Centru. U programskom smislu dalje trasiramo pravac džez inovacija, postavljen prošle godine: otkrivamo publici novonastalu Planetu Džez, na kojoj se on nadahnuto svira u svakom njenom kutku, ali ne zaboravljamo ni velikane ovog muzičkog pravca, na čijem stvaralaštvu mlade nade nalaze inspiraciju za džez 21. veka.

Najstariji i međunarodno najpriznatiji srpski džez festival, omiljen među domaćom publikom, u svom 32. izdanju predstavlja tendenciju globalizacije u džez muzici, sa nekim od najboljih novih autora sa svih strana sveta, koji kreiraju njegov zvuk u ovom milenijumu, kao i nekoliko odabranih legendi koje su udarile temelje savremenom shvatanju džeza. Svake godine postavljamo sebi nove zadatke i više ciljeve, sa namerom da u našoj sredini predstavimo vrhunske umetnike, šireći uticaj najdugovečnijeg srpskog džez brenda po celoj Planeti. Uprkos godinama trajanja, duhom smo sve mlađi i aktuelniji, a to najbolje potvrđuje naša verna publika, koja se podmlađuje iz godine u godinu, po čemu smo jedinstveni u Evropi.

BDŽF u svom 32. izdanju trajaće redovnih pet dana. Ove godine u glavnom programu u Domu omladine Beograda stavljamo poseban naglasak na muzičare koji dolaze iz latinskih zemalja, iz Italije, Španije, Portugala, Brazila, Kube, te Francuske – radi se o izuzetno živim scenama koje odavno imaju svoju autentičnost, a odakle nam poslednjih godina dolaze najuzbudljivije inovacije u savremenom džezu i nekolicina najosećanijih novih autora. U ponoćnom programu, obratili smo pažnju na novu skandinavsku školu, te ćemo našoj publici predstaviti najboljih savremene sastave iz Norveške, Danske, Švedske i prvi put sa Islanda.

Veliki koncerti u Sava Centru ilustrovaće dve posebne tendencije u savremenom džezu – jednu koja vodi ka popularizaciji ove muzike, a drugu koja ka novim umetničkim vrhuncima kroz ukrštanje umetnika raznih generacija. Tako ćemo 27. oktobra imati priliku da čujemo dva nova velika imena čija komunikativna muzika uspešno dolazi na korak od popa: Avišaj Koen (Avishai Cohen) i njegov Trio iz Izraela, kao i zvezdu flamenko džeza, Antonia Serana (Antonio Serrano) iz Španije, virtuoza na usnoj harmonici. Sledećeg dana, 28. oktobra, pred nama će biti dve nesporne veličine koje su stvarale današnji zvuk džez muzike na revolucionarnim albumima iz sedamdesetih godina prošlog veka, pre svega sa Majlsom Dejvisom: prvo će nam se sa premijerno na BDŽF predstaviti bubnjar Džek Didžonet (Jack DeJohnette), a potom basista Dejv Holand (Dave Holland), obojica sa svojim ovogodišnjim vizionarskim projektima. Zaokružujući deo svojih karijera i najavljujući smenu generacija, oba će na scenu izaći praćeni briljantnim sastavima u kojima glavne uloge igraju najbolji savremeni američki muzičari mlađe generacije.

Konačno, čast da otvori Beogradski džez festival imaće posebno naručen projekat našeg istaknutog džez pijaniste: kvartet Vlade Maričića, sa specijalnim gostom Brajanom Linčom (Brian Lynch) iz SAD, koji će takođe ploviti kod nas uvek popularnim latino vodama, dok se festival se završava predstavljanjem autora raznih generacija iz Srbije, od Silarda Mezeia (Szilárd Mezei), preko Ščime Trija do Konzilijuma. Ovoj retrospektivi mogućnosti domaćih snaga dodajemo i Vesnu Pisarović iz Hrvatske, sa projektom „Great Yugoslav Songbook“ u kome posebno atraktivni avangardni internacionalni sastav predstavlja novo čitanje i džez stilizaciju klasičnih jugoslovenskih šlagera iz pedesetih i šezdesetih.

Sve je spremno za put oko Planete Džez na 5 dana, kroz 21 nastup umetnika iz 17 zemalja sveta!

 

 

 32. Beogradski džez festival od 26. do 30. oktobra

32. Beogradski džez festival od 26. do 30. oktobra

 

 

Ulaznice se mogu kupiti preko Eventim mreže i na blagajnI „Sava Centra”. Cena ulaznica u pretprodaji je od 500 do 2000 dinara, cena kompleta za glavni program je 4.450 dinara, dok je cena kompleta za program dve večeri u „Sava Centru” 2.500 dinara.

Osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala je Grad Beograd, koji je 2007. godine uvrstio BDŽF u manifestacije od posebnog značaja. Tradicionalno, BDŽF će i ove godine imati podršku  brojnih ambasada i inostranih kulturnih centara, kao i drugih pokrovitelja.

Pokrovitelji 32. BDŽF: Grad Beograd – Gradska uprava – Sekretarijat za kulturu; Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Prijatelji 32. BDŽF: Erste Banka; izraelske kompanije „AFI Europe“ i „Shikun & Binui Group“ – investitori stambeno-poslovnih kompleksa „Central Garden“ i „Voždove kapije“; SOKOJ; Airport City Belgrade; Službeni glasnik.

32. BDŽF podržali: Ambasada SAD; Ambasada Portugala, Institut Kamoeš i Grad Porto; Italijanski institut za kulturu; Francuski Institut; Institut Servantes; Gete Institut; Ambasada Holandije; Ambasada Izraela; Austrijski kulturni forum; Collegium Hungaricum; Turistička organizacija Beograda; Turistička organizacija Srbije.

 

 

32. BEOGRADSKI DžEZ FESTIVAL
26-30. oktobar 2016.

Sreda, 26.10.
Dom omladine Beograda // Velika sala
19:30
Vlada Maričić kvartet, specijalni gost Brajan Linč (Srbija/SAD) /
Vlada Maričić Quartet featuring Brian Lynch (Serbia/USA)
21:00
Alfredo Rodriges trio (Kuba/SAD/Brazil) /
Alfredo Rodriguez Trio (Cuba/USA/Brazil)

Cena ulaznice u pretprodaji: 1000 dinara.

Dom omladine Beograda // Amerikana
23:00
Tineke Postma kvartet (Holandija) / Tineke Postma Quartet (Netherlands)
Suna Gunlaugs trio (Island) / Sunna Gunnlaugs Trio (Iceland)

Cena ulaznice u pretprodaji: 600 dinara.

Četvrtak, 27.10.
Sava Centar
19:30
Avišaj Koen trio (Izrael) / Avishai Cohen Trio (Israel)
21.00
Antonio Serano kvintet Flame&Co (Španija) /
Antonio Serrano Quintet Flame&Co (Spain)

Cena ulaznice u pretprodaji: I kategorija 2.000,00 dinara; II kategorija 1.500,00 dinara; III kategorija 1.200,00 dinara

Dom omladine Beograda // Amerikana
23:00
Vesna Pisarović: „The Great Yugoslav Songbook“ (Hrvatska/SAD/Nemačka/Italija) / Vesna Pisarović: „The Great Yugoslav Songbook“ (Croatia/USA/Germany/Italy)

David Helbok trio (Austrija) / David Helbock Trio (Austria)

Cena ulaznice u pretprodaji: 600 dinara.

Petak, 28.10.
Sava Centar
19:30
Džek Didžonet trio predstavlja Ravija Koltrejna i Meta Gerisona (SAD) /
Jack DeJohnette Trio featuring Ravi Coltrane and Matt Garrison (USA)

21:00
Aziza: Dejv Holand/Kris Poter/Lajonel Lueke/Erik Harland (SAD) /
Aziza: Dave Holland/Chris Potter/Lionel Loueke/Eric Harland (USA)

Cena ulaznice u pretprodaji: I kategorija 2.000,00 dinara; II kategorija 1.500,00 dinara; III kategorija 1.200,00 dinara

Dom omladine Beograda // Amerikana
23:00
Tord Gustavsen kvartet (Norveška) / Tord Gustavsen Quartet (Norway)
All Included (Švedska/Norveška) / All Included (Sweden/Norway)

Cena ulaznice u pretprodaji: 1000 dinara.

Subota, 29.10.
Dom omladine Beograda // Velika sala
19:30
Vensan Perani: „Living Being“ (Francuska) /
Vincent Peirani: „Living Being“ (France)

21.00
Đanluka Petrela Cosmic Renaissance (Italija) /
Gianluca Petrella Cosmic Renaissance (Italy)

Dom omladine Beograda // Amerikana
23:00
Rob Mazurek i Sao Paulo Underground (SAD/Brazil) /
Rob Mazurek & Sao Paulo Underground (USA/Brazil)

Horse Orchestra (Danska/Švedska/Norveška/Island) /
Horse Orchestra (Denmark/Sweden/Norway/Iceland)

Cena ulaznice u pretprodaji: 800 dinara.

Nedelja, 30.10.
Dom omladine Beograda // Velika sala
19:30
Orchestra Jazz de Matosinhos and João Paulo Esteves Da Silva: „Bela Senão Sem“ (Portugal) / Orchestra Jazz de Matosinhos and João Paulo Esteves Da Silva: „Bela Senão Sem“ (Portugal)

21:00
Diter Ilg: „Mein Beethoven“ (Nemačka) / Dieter Ilg: „Mein Beethoven“ (Germany)

Cena ulaznice u pretprodaji: 800 dinara.

Dom omladine Beograda // Amerikana
23:00
Silard Mezei septet (Srbija/Mađarska) / Szilárd Mezei Septet (Serbia/Hungary)
Ščime trio + 1 (Srbija) / Schime Trio + One (Serbia)
Konzilijum (Srbija) / Konzilijum (Serbia)

Cena ulaznice u pretprodaji: 500 dinara.

****************************************
Cena kompleta za glavni program: 4.450 dinara.
Cena kompleta za program dve večeri u Sava Centru: 2.500 dinara

Ulaznice za 32. Beogradski džez festival su u prodaji preko EVENTIM mreže i na Blagajni Sava Centra.
UKRATKO O UČESNICIMA 32. BEOGRADSKOG DžEZ FESTIVALA

26.10.

Vlada Maričić kvartet, specijalni gost Brajan Linč (Srbija/SAD)
Po tradiciji, festival svake godine predstavlja po jednu originalnu domaću produkciju, sa nekim od najznačajnijih autora iz Srbije. Ovog puta, u fokusu je Vlada Maričić, koji je nedavno zaokružio tri decenije profesionalne karijere. Ovaj pijanista i kompozitor ostvaruje mešanja džeza, balkanske, romske i kubanske tradicije, predstavljajući amalgam sličnih, a različitih senzibiliteta. Specijalni gost na koncertu je slavni američki trubač Brajan Linč, dobitnik Gremija za najbolji latin-džez album 2007. godine.

Alfredo Rodriges trio (Kuba/SAD/Brazil)
Očaravši Kvinsija Džonsa u finalu takmičenja mladih pijanista na festivalu u Montreu (2006), kubanski pijanista Alfredo Rodriges (1985) ubrzo je dobio ponudu kakva se ne odbija – da dođe u Sjedinjene Države i započne saradnju sa slavnim producentom. Posle uspešnih debija na vodećim svetskim festivalima pod Džonsovim patronatom, potpisao je ugovor sa kućom Mack Avenue, za koju je dosad objavio tri albuma. U domenu džez klavira, Alfredo je veliki sledbenik virtuoznog izraza Čuča Valdesa i Mišela Kamila.

Tineke Postma kvartet (Holandija)
Otkad se početkom 2000-ih obrela u sastavu Sisters In Jazz, formiranom od najtalentovanijih mladih devojaka u džezu iz raznih krajeva sveta, saksofonistkinja Tineke Postma išla je stalnim putem uspeha. Sarađivala je sa Gregom Osbijem i Esperancom Spolding, učestvovala na albumu Teri Lin Kerington koji je ovenčan Gremijem, pa i zasvirala sa najvećim uzorom Vejnom Šorterom. Konačno je prošle godine stiglo i najprestižnije priznanje – Boy Edgar Prize, za holandskog džez muzičara godine.

Suna Gunlaugs trio (Island)
Islandska pijanistkinja Suna Gunlaugs pronašla je početnu inspiraciju u muzici Bila Evansa i Kita Džereta, odnosno Boboa Stensona i Jona Balkea, spajajući ljubav prema Americi i Skandinaviji u originalnu lirsku muziku izvan granica. Posle zapažene karijere u SAD i Kanadi (glavni saradnici: Toni Malabi, Dru Gris i Ohad Talmor), vratila se na Island, nastavljajući sa objavljivanjem izvanredenih albuma. Među najpriznatijim umetnicima u svojoj zemlji, Gunlaugs je i umetnički direktor džez festivala u Rejkjaviku.

27.10.

Avišaj Koen trio (Izrael)
Jedna od najvećih zvezda današnjeg džeza, kontrabasista Avišaj Koen na neki način je otkriće Beogradskog džez festivala, na kome je nastupao još 2007. godine. Oduševljavajući publiku eklektičnim savremenim džez pristupom sa primesama jevrejske muzičke tradicije, harizmatični kontrabasista se nametnuo kao globalni predvodnik generacije današnjih džez autora. Na svom drugom beogradskom koncertu predstavlja dvojicu novih izuzetnih talenata sa izraelske scene, pijanistu Omrija Mora i perkusionistu Itamara Doarija.

Antonio Serano Flame&Co (Španija)
Antonio Serano, učenik slavnog Lerija Adlera, danas je jedan od najvirtuoznijih svetskih svirača hromatske usne harmonike sa interesovanjima u različitim muzičkim svetovima, od klasike, preko džeza, bluza, tanga i flamenka, do filmske muzike (dela Pedra Almodovara). Kao član poslednje postave legendarnog Paka de Lusije, postao je i pionir uvođenja usne harmonike u flamenko, a taj aspekt njegovog rada predstavlja i u Beogradu, u kvartetu adekvatnog naziva – Flame&Co.

Vesna Pisarović: „The Great Yugoslav Songbook“ (Hrvatska/SAD/Nemačka/Italija)
Posle duge karijere u pop vodama, pevačica Vesna Pisarović šokirala je muzički svet kada je krajem 2000-ih odlučila da se potpuno okrene džezu. Novi projekat obuhvata istraživanje nasleđa popularne muzike u SFRJ iz 50-ih i 60-ih. U novim tumačenjima, popularni repertoar – big bend balade, evrovizijske pesme, šansone, tvist i rani rok – dekonstruisan je veštim zahvatima internacionalnog sastava, u kome posebno mesto zauzima američki kontrabasista Greg Koen (kontrabas, SAD), bliski saradnik Džona Zorna.

David Helbok trio (Austrija)
Pijanista i kompozitor David Helbok je jedan od vodećih austrijskih muzičara mlađe generacije. Dvostruki je pobednik najprestižnijeg evropskog pijanističkog konkursa u Montreu (2007, 2010), gde je dobio i nagradu publike. Osim autorskog programa, realizovao je i izuzetno uspešno džez čitanje Prinsovog muzičkog opusa. Neposredno pred festival izlazi mu novi, šesti album, kao premijerno ostvarenje za jednog od najprestižnijih evropskih izdavača, nemački ACT Music & Vision.

28.10.

Džek Didžonet trio predstavlja Ravija Koltrejna i Meta Garisona (SAD)
Najslavniji džez bubnjar današnjice, Džek Didžonet ostvario je impresivnu karijeru kao lider i sajdmen, sarađujući sa brojnim velikanima džeza, od Čarlsa Lojda, preko Majlsa Dejvisa, Sonija Rolinsa, Herbija Henkoka, Džoa Hendersona i Majkla Brekera, do Kita Džereta. Bivajući jednom u prilici da zasvira i sa Džonom Koltrejnom, sa današnjim saradnicima evocira uspomenu na legendarnog saksofonistu i ličnog uzora. Ravi je, naime, Koltrejnov sin, a Met je sin Koltrejnovog kontrabasiste Džimija Gerisona.

Aziza: Dejv Holand/Kris Poter/Lionel Lueke/Erik Harland (SAD)
All-star kvartet Aziza udružuje četiri velikana savremenog džeza. Najstariji, kontrabasista Dejv Holand živi je akter džez-rok revolucije, a kasnije predvodnik sastava kojima je kritika dodeljivala najviša priznanja. Kris Poter u kolekciji ima niz nagrada za najboljeg tenor saksofonistu na svetu. Osim solo projekata, Erik Harland je bliski saradnik Čarlsa Lojda i Džošue Redmana. Konačno, Lionel Lueke se smatra najvećim gitarskim talentom nove generacije predstavljajući zanimljiva solo ostvarenja.

Tord Gustavsen kvartet (Norveška)
Pijanista i kompozitor Tord Gustavsen udružuje melanholiju severa Evrope, skandinavsku duhovnu tradiciju i ECM-ovsku umetničku filozofiju u muziku veličanstvene lepote. Posle trilogije trio albuma u sastav je ubacio iskusnog saksofonistu Torea Brunborga, dodajući bitan, svetliji valer muzici. Kvartet istražuje, integriše i služi „svetom trojstvu“ emocionalnog intenziteta, elegancije i meditativnog muzičkog disanja, trasirajući nove puteve džez umetnosti u 21. veku.

All Included (Švedska/Norveška)
Kvintet All Included, švedskog saksofoniste Martina Kihena, povezuje stilske ekstreme u programu „Satan in Plain Clothes“: tradicionalni džez, sa bluz harmonijom i kolektivnim improvizacijama, i individualnu oslobođenu svirku u maniru Orneta Kolmena, sa vrludanjima izvan konvencionalnih lestvica i čestim promenama tempa. Nad impulsima fankija, svinga ili isečenog ritma, sa Kihenom se vrelo nadigravaju norveški trubač Tomas Johanson i švedski trombonista Mats Oleklint.

29.10.

Vensan Perani: „Living Being“ (Francuska)
Harmonikaš Vensan Perani je vodeće ime francuskog džeza danas. Posle duge karijere sajdmena u sastavima iskusnih muzičara, prvi solo album objavio je tek pre tri godine. Francuska Džez akademija mu je odmah dodelila nagradu za muzičara godine, a prošle godine dobio je još tri velika priznanja: dve nemačke nagrade ECHO (ansambl i instrumentalista godine), kao i najznačajnije dosad – Les Victoires du Jazz, za džez muzičara godine u Francuskoj. „Living Being“ je njegov novi, fjužn projekat.

Đanluka Petrela Cosmic Renaissance (Italija)
Posle nezaboravnog nastupa u kvintetu trubača Enrika Rave, i intimnog seta sa pijanistom Đovanijem Gvidijem, trombonista Đanluka Petrela konačno nam predstavlja solo projekat, kvintet Cosmic Renaissance. Pored brojnih nagrada italijanske džez zajednice u raznim kategorijama, Petrela je i prvi italijanski laureat nagrade časopisa Down Beat (kao trombonista u usponu) a nosilac je i nagrade „Paul Acket“, koju roterdamski North Sea Jazz Festival dodeljuje najperspektivnijim mladim muzičarima.

Rob Mazurek i Sao Paulo Underground (SAD/Brazil)
Trio Sao Paulo Underground vodi kornetista i kompozitor Rob Mazurek, jedan od najkreativnijih američkih savremenih umetnika – od sredine 90-ih objavio je preko 50 albuma kao lider različitih ansambala, od toga 20-ak samo u poslednjih pet godina. Početkom 2000-ih živeo je u Brazilu, gde je pokrenuo sastav Sao Paulo Underground, predstavljajući mešavinu brazilske tradicije, elektroakustike i savremenog džeza, u društvu brazilskih muzičara, Mauricija Takare i Giljerma Granada.

Horse Orchestra (Danska/Švedska/Norveška/Island)
Okupljajući muzičare iz četiri skandinavske zemlje, ovaj septet najbolje predstavlja ukupnost „severnjačkog pogleda na džez“. U muzici udružuju elemente iz raznih perioda istorije džeza, od klasične tradicije Nju Orleansa i Čikaga do fri-džeza šezdesetih, sa evropskom klasikom i savremenim eksperimentalnim strukturama, oblikujući originalni, postmoderan, veoma duhovit izraz. Za debi album „Living the Dream“ dobili su dve nagrade danske džez zajednice, za najbolje „specijalno izdanje“ i „najbolji novi sastav“.

30.10.

Orchestra Jazz de Matosinhos and João Paulo Esteves Da Silva:
„Bela Senão Sem“ (Portugal)
Orquestra Jazz de Matosinhos (OJM) osnovan je 1999. godine u severnom Portugalu. Cilj sastava je promocija stvaranja, istraživanja i edukacije u domenu džeza. Imajući ulogu vodećeg nacionalnog džez orkestra sa pretežno mladim članovima, OJM prestavlja dela portugalskih autora i sarađuje sa vrhunskim svetskim džez umetnicima, među kojima su Marija Šnajder, Karla Blej, Kurt Rozenvinkl, Li Konic… Orkestar u Beogradu predvodi pijanista i kompozitor Žoao Paulo Esteves da Silva, sa programom „Bela Senão Sem“.

Diter Ilg: „Mein Beethoven“ (Nemačka)
Kontrabasista Diter Ilg stekao je posebnu pažnju izdanjima za minhenski ACT Music & Vision, najpre objavljujući albume inspirisane delima Vagnera i Verdija, a potom i album „Mein Beethoven“, koji će predstaviti na festivalu. Zadržavajući melodičnost Betovenovog dela i dodajući mu ritmičku raznovrsnost, slobodu i interakciju karakterističnu za džez ansamble, Ilg uspeva da nađe pravi balans između dva muzička sveta. Među brojnim priznanjima, tri puta je dobio i nagradu ECHO JAZZ, za najboljeg nemačkog kontrabasistu.

Silard Mezei septet (Srbija/Mađarska)
Sa tridesetak objavljenih albuma (uglavnom za inostrane izdavače!) i preko 200 kompozicija, Silard Mezei jedan je od najproduktivnijih umetnika u Srbiji danas. Svira violu, violinu, kontrabas, i razne folklorne instrumente. Bavi se novom improvizovanom muzikom i džezom, sa posebnim zanimanjem za sprege improvizacije i kompozicije, inspirišući se i narodnom tradicijom. Stalni je saradnik koreografa Jožefa Nađa. Album septeta prošle godine je izdao poljski Not Two Records.

Ščime Trio + 1 (Srbija)
Luka Ignjatović (1986) završio je MŠ „Stanković“ i potom studirao na džez odseku Konzervatorijuma u Amsterdamu, gde je stekao diplomu mastera muzike. Bio je honorarni član Big benda RTS, kao i jedini srpski muzičar u European Saxophone Ensemble, sa kojim je nastupao u brojnim evropskim zemljama. Danas je profesor džez saksofona na Odseku za džez i popularnu muziku FMU u Beogradu. U formatu trija predstavlja autorsku muziku, koja će se ove godine naći na njegovom prvom albumu.

Konzilijum (Srbija)
Muzika sastava Konzilijum nastaje kao spoj individualnih kvaliteta njegovih članova, kao i raznih pravaca kojima vladaju. Kroz prizmu džez izraza, uz posebna nadahnuća srpskom, makedonskom i afričkom tradicijom, sastav funkcioniše na visokom interaktivnom nivou. Autor većine numera je gitarista Branko Trijić. Osam godina od prvenca, na kome je izložio muziku iz vremena studija u Amsterdamu, Trijić je proširio sastav i pripremio drugi album, koji će predstaviti na festivalu.

www.bjf.rs

www.facebook.com/BelgradeJazzFest

www.twitter.com/BGJazzFest

www.domomladine.org

www.facebook.com/domomladinebeograd

www.twitter.com/DomOmladineBG