Home

VESTI

26. Beogradski Jazz Festival

No Comments Festival

26. Beogradski Jazz FestivalDom omladine Beograda saopštava da će 26. izdanje Beogradskog Jazz Festivala biti održano od 28. do 31. oktobra 2010. godine, kao i do sada, u više koncertnih prostora u gradu.

Publiku očekuju, kao i prethodnih godina, koncerti vrhunskih majstora džeza, koji će nastupati u okviru glavnog programa od 19:30h do 23:00h. Na ove programe se nadovezuje ponoćni program u DOB-u, gde predstavljamo nove džez tendencije i otkrivamo zanimljive off projekte.

Prvi učesnici koje BJF može da najavi su orkestar koji pripada najcenjenijim evropskim big bendovima, francuski Orchestre National De Jazz, sa programom posvećenim muzici Roberta Wyatta, velikog heroja psihodeličnog roka. Za ovaj projekat dobili su nagradu za najbolje džez izdanje u Francuskoj 2009. godine.

 

Takođe, najavljujemo nastup jednog od najcenjenijih domaćih kompozitora, Kornelija Kovača, koji će, zajedno sa našim mlađim muzičarima, predstaviti presek dugogodišnje karijere i umetničkih dostignuća, posebno u oblasti džez-roka.

 

Pored ovih izvođača naši gosti biće i mnogobrojni umetnici različitih džez škola i generacija iz Amerike, Francuske, Velike Britanije, Brazila i drugih zemalja.

 

 

26. Beogradski Jazz Festival

26. Beogradski Jazz Festival

Prošlogodišnji, jubilarni 25. Beogradski Jazz Festival, po opštoj oceni publike i kritike, bio je najuspešniji od kada je ovaj međunarodni muzički događaj obnovljen 2005. godine. Podsećamo da su pored, za ovu priliku specijalno okupljenog, Marković-Gut Seksteta i Gabi Novak sa Matijom Dedićem i odabranom ekipom hrvatskih džez muzičara, učestvovali i Kurt Elling, Terence Blanchard, Joe Lovano, Tomasz Stanko, Red Snapper, Dizzy Gillespie All Stars, Anat Cohen i mnogi drugi.
 
Kolika je aktuelnost Beogradskog Jazz Festivala i u svetskim okvirima, verovatno najbolje govori činjenica da su Kurt Elling i Terence Blanchard februara ove godine osvojili prestižne Grammy nagrade za svoja muzička postignuća u 2009. godini.

Više informacija o izvođačima 26. BJF očekuje vas uskoro!