Home

VESTI

24. Beogradski jazz festival

No Comments Festival

Ovogodišnji, 24. Beogradski džez festival biće održan od 24. do 27. oktobra, a meÄ‘u zvezdama programa biće Bireli Lagren, Patriša Barber i Džon Fadis.

Programi Beogradskog džez festivala, pod sloganom "Jazz emotions", odvijaće se u Domu omladine Beograda, Kolarčevoj zadužbini i Domu sindikata.

Kako organizator festivala saopštava, kao i prethodnih godina, glavne odrednice ambicioznog programa Beogradskog džez festivala su bogata stilska raznovrsnost i vrhunska umetnička vrednost, kao i ambicija da se domaćoj publici predstavi presek najaktuelnijih dostignuća na svetskoj džez sceni.

Kompletan program festivala biće objavljen 1. septembra, ali za sada su potvrÄ‘eni nastupi Patriše Barber, Džona Fadisa, Stefana di Batiste i Birelija Lagrena.

Festival 24. oktobra u Domu sindikata otvara Džon Fadis, poslednji naslednik i učenik Dizija Gilespija, i njegov kvartet, koji će izvesti specijalno pripremljen program zajedno sa Big bendom RTS, koji ove godine proslavlja 60. rođendan.

Narednog dana, 25. oktobra, na Kolarcu, nastupiće italijanski saksofonista Stefani di Batista, a u istom prostoru, 26. oktobra publika će moći da sluša Patrišu Barber, jednu od najupečatljivijih autorskih pojava u američkom džezu poslednje decenije, poznatu po pijanističkom umeću i specifičnoj atmosferi koju kreira na svojim nastupima.

Bireli Lagrene, koga je kritika i publika proglasila za jedinog autentičnog naslednika gitarističkog umeća Đanga Rajnharda, predstaviće se 27. oktobra u Domu sindikata. Kao i prethodnih godina programska satnica će zadržati isti oblik, te će svake večeri u okviru glavnog programa publici biti ponuđena po dva koncerta, od 20 i 22 časa.

Pored glavnog, svakog dana će biti organizovan i ponoćni program u Domu omladine Beograda i drugim prostorima, kao i ostali prateći programi – od kreativnih radionica preko "sešn" svirki do dečjih džez susreta.
Skoro svi džez umetnici koji će nastupiti na Beogradskom džez festivalu biće predstavljeni našoj publici ili premijerno ili posle više od 30 godina. Prodaja karata počeće 15. septembra.