Home

VESTI

18. džez improvizacije u Kanjiži

No Comments Festival

18. džez improvizacije u Kanjiži Festival “Jazz, improvizovana muzika…” u Kanjiži, predstavlja od 13. do 15. septembra nešto kraći i sužen program, zbog finansijskih problema, ali uprkos tome, organizatori su obezbedili visok kvalitet i raznovrsnost ponude, koja obuhvata i evropsku klasiku, ranu srednjovekovnu muziku, folklor, džez, crnački fri džez, improvizovanu muziku…

     

Zvezde 18. kanjiškog festivala su sastav Hortus Muzikus iz Estonije i trio Čarlsa Gejla (Charles Gayle), američkog tenor i alt saksofoniste i pijaniste.
   

Najava 18. kanjiškog festivala, “Opraštanje od sunca”, u znaku je ritualne muzike u prirodi orkestra mladih muzičara iz Mađarske i Srbije koji čine saksofonista Bede Péter, trubač Meggyes Ádám, trombonista Branislav Aksin, kontrabasista Hock Ernő i bubnjar Szabó Hunor. Kao gosti su najavljeni Andrea Berendika (flauta/fluvola) i Mezei Szilárd (viola), koji je i autor kompozicije “Ovde” u spomen na Đerđa Sabadoša (Szabados György).

 

Festival će biti otvoren 14. septembra izložbom keramike Petera Ožvara (Ozsvar), uz nastup sastava Arpada Bakoša iz Srbije sa muzičkim inspiracijama iz folkora.

Među gostima je svetski poznati cimbalista Kalman Balog (Balogh), koji će sa svojom partnerkom Rožom Farkaš (Farkas Rozsa), dočarati na dva cimbala zlatno doba – izvođenjem Bahove muzike.

Prve festivalske večeri nastupa i italijanski sastav koji je muzički ukorenjen u tradiciju modernog džeza sa sving podlogom – Hocus Pocus kvartet, predvođen klaviristom Đanijem Lenočijem (Gianni Lenoci), izvodi omaž velikim stvaraocima džeza Melu Voldronu i Stivu Lejsiju, koji su nastupili, inače, na prvom izdanju festivala “Jaž, improvizovana muzika…”.

Otvorenu radionicu džem sešna – na novom mestu Art Kafea – ove godine će voditi sastav mladih muzičara iz regije, koji je okupljen samo za ovu priliku (Bede Peter- Pozsar Mate – Hock Erno – Szabo Hunor), a jednako su spretni u klasičnijim i u modernijim, kao i u folklornim formama muziciranja.

Njihovi gosti su Vojvođani Andrea Berendika na flauti, koja je otkrovenje prošlogodišnjeg sešna, te već i u Evropi poznat savremeni kompozitor i violista Silard Mezei.

Organizator te muzičke radionice, kao i koncerta sastava Hortus Muzikus, je “Regionalni Kreativni Atelje Jožef Nađ”.

 

 

 18. džez improvizacije u Kanjiži

18. džez improvizacije u Kanjiži

 

 

Članovi sastava Hortus Muzikus iz Estonije, pod umetničkim vođstvom Andresa Mustonena, nastupiće 15. septembra, a odlikuje ih ekstatična muzika srednjovekovnih dvorova i humor.

Prema navodima organizatora iz Umetničke radionice “Kanjiški krug”, retko se čuje u tolikoj meri oživljene stare muzike.

Festival zatvara jedan od najcenjenijih stvaralaca današnje crnačke muzike, trio Čarlsa Gejla, tenor i alt saksofoniste i pijaniste.

Koncert tog trija (koji čine i kontrabasista Hilliard Greene i bubnjar Klaus Kugel), organizovan je uz pomoć američke ambasade u Beogradu.

Kako su istakli organizatori, ako ima još neko ko je dostojan izraza “legendarni”, onda je to svakako čista i himnična muzika Gejla. To podvlače i biblijski naslovi kompozicija, i čuveni asketizam, i beskompromnost njihovih autora.

Završnicu je najavljeno tradicionalno obeležiti noćno sviranje, a ponovo su domaćini Bede-Požar-Hok-Hunor kvartet sa gostima.

Festival su pomogli: Pokrajinski sekretarijat za kulturu Vojvodine, RKA Jožef Nađ, Fondacija NKA iz Mađarske, američka ambasada u Beogradu, Mesna zajednica Kanjiža, Opština Kanjiža, Sloga Zip – Kanjiža i Egtajak Iroda iz Mađarske.

Ulaznice koštaju 300 dinara za jedan dan.

Festivalski sajt je www.jazz.eutelnet.com, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org
 

 

Izvor:

SEEcult.org