Home

VESTI

Dj Marko Nastic

No Comments DJ

Srpski DJ Marko Nastic je najnovije ime koje je isplivalo na površinu evropske tehno scene, prateci slovence Umek-a i Valentina Kanzyani-a koji su prešli iz slovenackog u internacionalni forum. Dok je još uvek u svojim dvadesetim godinama, Nasticevi uskovitlani nastupi sa tri audio sistema, koji obuhvataju tribal i tech-house, electro i techno, kao i klubske produkcije za Umek-ovu i Kanzyani-evu izdavacku kucu Earrisistible, pretvorili su ga iz uvažavanog lokalnog izvodaca u traženog DJ-a koji nastupa svuda po svetu.

DJ-ing i muzika su oduvek bili deo Markovog života, cak i pre nego što je postao tinejdžer bio je fasciniran sintisajzerima i ritam mašinama, a njegov ujak je svirao Italo disko tokom osamdesetih na beogradskom radiju. To je podstaklo Nastica da u svojim ranim tinejdžerskim godinama razmišlja o mogucnosti da postane DJ, i kada je tehno poceo da se probija do Srbije, tokom ranih devedesetih, njegov stariji brat ga je nagovorio na to. Baš kada je tehno muzika pocela da biva popularna u Srbiji, eskalirali su sukobi na Balkanu. Marko priznaje da je bio previše mlad da razume ozbiljnost situacije, i kao i na svaki aspekt života to je uticalo i na njegov svet. "Bilo je napeto, i vecina toga je verovatno prešla preko moje glave", priznaje on. "To znaci i da je kupovina ploca bila otežana, a izbor loš. Moji prijatelji su odlazili u inostranstvo da kupe ploce, a neki prijatelji koji su živeli u Londonu su nam slali materijal. Sve je mnogo bolje od kada je Miloševic svrgnut, možemo slobodno da putujemo, a scena u Beogradu je mnogo jaca." Dok je imao samo 14 godina Nastic je dobio posao u beogradskoj muzickoj radnji, Happy People, gde je njegovo interesovanje za muziku imalo mogucnost da procveta.

"Poceo sam da miksujem koristeci Technics u radnji i tamo sam se takode sprijateljio sa ljudima sa klubske scene" objašnjava Nastic.

Nastic je upoznao Dejana Milicevica, buduceg partnera u Teenage Techno Punks DJ sastavu, i kada je napunio 16 godina, 1997. godine, dobio je rezidenciju u vodecem beogradskom underground klubu Industrija, zajedno sa Milicevicem. Postao je i urednik programa u klubu, ucvršcujuci saradnju sa Gordanom Paunovicem i drugim važnim beogradskim promoterima i DJ-evima elektronske muzike. Industrija je postavila standarde za clubbing i DJ-ing u glavnom gradu Srbije, a Markov sledeci projekat, promoterski tim Teška Mašinerija je takode zapoceo svoj rad u Industriji, nizom izuzetno uspešnih žurki. Nastic je bio u Industriji cetiri godine, kada je prešao u klub Mondo na godinu dana i potom prešao u Incognito klub u Novom Sadu. Kako se njegov rad kao DJ-a razvijao, on je postao sastavni deo skoro svih važnih tehno dogadaja u Beogradu i Srbiji tokom devedesetih. Do svoje 25. godine, svirao je sa globalnim tehno facama kao što su: Carl Cox, Richie Hawtin, Marco Carola, Kevin Saunderson, Green Velvet, Adam Beyer i Billy Nasty i kao što je obožavan Umek u Sloveniji, on je stvorio skoro religijske sledbenike kod kuce u Srbiji. Jedna po jedna klubska scena u susednim zemljama postajala je svesna Nasticeve, ni sa cim uporedive, veštine DJ-inga i njegovog posebnog stila sa tri audio sistema, kao i sposobnosti da umiksuje sve od stila Croydon tech house-a do rumbling-a. Pridruživanjem timu Recycled Loops, kao i potpisivanjem za berlinsku DJ agenciju – Kne'Deep, Nasticeva internacionalna karijera nastavlja da cveta. Odradio je svoju prvu turneju van Evrope, 2002.godine u Brazilu, a sada redovno nastupa u Britaniji, širom Azije i Evrope. Njegovi omiljeni klubovi ovih dana su: Bali, Lifka, Colloseum u Skoplju, FYR Makedonija, M47 u Madarskoj, U60311 u Frankfurtu, i nekoliko klubova u Španiji : Sala del Sel u Geroni,Techno Flash u Valladolid-u, i Florida 135 u gradu Fraga.