Home

VESTI

Adam Beyer

No Comments DJ

Adam Beyer

Švedski DJ i producent koji karijeru započinje početkom devedesetih godina danas je jedna od najvećih svetskih atrakcija, zahvaljujući svojoj raskošnoj produkciji.

Rođen je 1976. godine i prve dodire sa muzikom ostvaruje već krajem osamdesetih godina.

Njegovi prvi DJ setovi koketiraju sa hip-houseom, acidom i technom ali se ubrzo profiliraju i stapaju u promišljenu i fokusiranu celinu.

Iako jako mlad 1993. godine, Adam i njegov prijatelj Peter Benisch objavljuju svoje prvo izdanje za izdavačku kuću Direct Drive (New York).

U međuvremenu, konstantno razvijajući i oplemenjujući svoje setove, Adam postaje atrakcija i nastupa širom Skandinavije, dok je prvo izdanje koje definiše njegov budući muzički stil bilo Drumcodes 1 (Planet Rhythm, 1995. ), tvrdo, prošarano perkusijama i bazirano većinom na loopovima. 

Odmah zatim objavljuje i svoj debi album Decoded (Planet Rhythm, 1996. ) s kojim se probija u sam vrh svetske techno produkcije.  Iz njegove težnje da producira što kvalitetniji DJ alat, nastaje i prvi label Drumcode koji mu daje apsolutnu slobodu u produkcijskoj kreativnosti.

Jasno postavljen koncept samog labela i visoki produkcijski standardi ubrzo postavljaju Drumcode među najelitnije evropske labele.  Nakon šest izdanja, Adam pokreće i svoj drugi label: Code Red koji se više okreće mekšoj strani techno produkcije.

Code Red karijeru završava nakon desetog, zaključnog izdanja Stand Down (1999. ) koji je zapravo bio kompilacija remixa poznatih svjetskih DJ-a.

 

 Adam Beyer

Adam Beyer

 

 

Uspeh Adama Beyera mnogi vežu uz nastanak tzv. “švedskog techna”. Za taj pokret pored Adama, zaslužni su i njegovi lični prijatelji, takođe danas velike zvezde: Joell Mull i Cari Lekebusch.

Nakon brojnih izdanja i remixa, 1999. godine Adam objavljuje i svoju drugu uspešnicu: album Protechtion (Drumcode, 1999. ).

 

U poplavi izdanja koja su se većinom bazirala na monotonim loopovima, ovo Adamovo izdanje dolazi kao pravo osveženje. Album u maniri njegovih ranijih radova no, ovaj put u kombinaciji sa melodičnim synth dionicama zvuči originalno i neponovljivo.

Njegova novija produkcija beleži izdanja kao što su Remainings III (Drumcode, 2001. ), gde se Drumcode većinom fokusira na švedske izvođače.

Truesol je ime njegovog trećeg labela, kojeg pokreće 2002. godine, a sa namerom da pruži prostora i drugim bitnim uticajima u njegovoj produkciji.

Label je nastao pod uticajem 20-godišnjeg praćenja elektronske muzike uopšteno te će se bazirati većinom na albume i konceptualne projekte.

Promišljena i beskompromisna produkcija doveli su Adama danas na mesto ključne figure svetske techno scene, koju uprkos svojoj mladosti u velikoj meri i sam definiše.

 

 

 

More info:

www.drumcode.se
www.myspace.com/adambeyer
www.soundcloud.com/adambeyer
www.facebook.com/realadambeyer