Home

AUDIO

Dubioza kolektiv “Take My Job Away”

Dubioza kolektiv u novom spotu predstavlja prvog domaćeg robota pevača!

“Take My Job Away” – novi spot Dubioza kolektiva jutros je premijerno prikazan na njihovom YouTube kanalu. U spotu i pesmi se u ulozi gostujućeg vokala pojavljuje robot Robby Megabyte – humanoidni estradni asistent, prvo napredno domaće rešenje iz oblasti estradne robotike. Spot je režirao Salem Kapić-Kantardžić u produkciji agencije Fabrika.

Pesma u kojoj gostuje Robby Megabyte govori o problemima nedostatka radne snage u našim krajevima izazvane nekontrolisanim migracijama ka zapadu, mogućim izlazima iz krize pomoću robotike, automatizacije i veštačke intelegencije ali i opasnostima i zamkama takvih tehnoloških rešenja.

“Zbog hroničnog nedostatka estradnih umetnika izazvanog masovnim odlivom mozgova na bauštele u zemljama zapadne Evrope, bili smo prinuđeni da prilikom traženja novih muzičara u Dubiozi kolektiv posegnemo za novim tehnologijama. Spojem naprednih rešenja iz oblasti robotike i veštačke intelegencije kreirali smo robota pomoću kog ćemo pokušati da nadomestimo nedostajuću estradnu radnu snagu.

Poslednjih nekoliko meseci intenzivno radimo na novim pesmama sa Robby Megabyte-om, humanoidnim robotskim asistentom, koji je razvijen u Francuskoj, a sastavljen u BiH uz pomoć dva poslednja studenta elektrotehnike koji nisu emigrirali. Robby poseduje sve potrebne EU certifikate, a prošao je i rigorozne sigurnosne provere Državne agencije za napredne tehnologije pri Ministarstvu za civilne poslove Veća ministara BiH. Za sada smo jako zadovoljni rezultatima i planiramo da ga u budućnosti angažujemo kao punopravnog člana benda. Cilj nam je da vremenom sve članove benda zamenimo robotima, a da Bosnu i Hercegovinu pozicioniramo kao svetskog lidera u oblasti estradne robotike.“

A da a li će robotizacija i veštačka inteligencija zauvek promeniti domaću estradnu scenu, ostaje da se vidi…

Ova pesma najavljuje deveti studijski album Dubioza kolektiva koji nosi naslov #fakenews

Pesme na albumu na engleskom, španskom i francuskom jeziku su zbog skromnog poznavanja stranih jezika uglavnom napisane uz pomoć Google Translate prevodioca.

Na albumu osim Robby Megabyte-a, učestvuje impresivna lista gostujućih ne-robotskih umetnika poput Manu Chao-a, Earl Sixteen-a iz kultnog britanskog benda Dreadzone, Tome Feterman-a iz francuskog Soviet Suprem-a, kao i meksički bend Los de Abajo.

Album je od danas dostupan na svim digitalnim platformama, a kao CD izdanje u prodaji će se naći početkom februara (Menart). Album, kao što je bio slučaj i sa prethodnim albumima Dubioza kolektiv, možete besplatno preuzeti na web stranici www.dubioza.org