Home

VESTI

Promovisan album ex-Yu elektronike

No Comments Albumi

Promovisan album ex-Yu elektronikeKompilacija „Ex Yu Electronica, vol 1“ sa elektronskom muzikom iz 80-ih godina prošlog veka predstavljena je 4. februara u Muzeju istorije Jugoslavije.

Projekat „Ex Yu Electronica“ nastao je kao plod saradnje Dušana Hedla iz zavoda „Subkulturni azil“ i Nenada Vujića iz arhivsko-istraživačke platforme „A Hogon’s Industrial Guide“ iz Beograda.

 

Cilj njihovog rada je da se ponovo vrednuju marginalni trendovi u jugoslovenskoj popularnoj kulturi osamdesetih godina prošlog veka.

Na LP ploči sa podnaslovom „Hometaping in Self-Management“ (kućno snimanje u samoupravljanju) nalazi se 14 kompozicija 14 autora iz Srbije, Slovenije, Hrvatske i Makedonije.

Među autorima iz Srbije su Dejan Vlaisavljević – Nikt iz Beograda i njegov projekat „PP Nikt“, „Kodagain“ iz Knjaževca, „Larynx“ iz Požarevca i „Pagan Gadget“ iz Novog Sada.

Zastupljeni su i Mario Marzidovšek iz Slovenske Bistrice, „Študentsko Delavski Rok teatar V Opoziciji“ i „Klopotec“ iz Maribora, „Electric fish“ iz Žaleca, „Keler“ (Ljubljana), „Metropolie Trans“ (Osijek), „Popošev i Rozenfeld“ (Nova Gradiška), „Monotonik“ (Zagreb), „NEP“ (Zagreb) i „Andrei Gramatik“ iz Makedonije.

 

 

  Ex Yu Electronica

 

Vujić je, u izjavi Tanjugu, objasnio da „hometaping“ označava kulturu pravljenja kućnih snimaka i izdavanje kao „samizdata na kasetama“.

„To nije žanr po sebi već obuhvata nekoliko različitih žanrova i shodno pozadini iz koje dolazi autor, može biti mejl-art, multimedijalni projekat, ili pak projekat koji potiče iz pank ili hipi kulture", rekao je Vujić. On je primetio da je „houmtejping scena" osamdesetih godina podrazumevala jednu internu mrežu, ali vrlo decentralizovanu.

„Autori su se okupljali, dopisivali, razmenjivali kasete, delili ih prijateljima, dok su im mediji posvećivali malo ili nimalo pažnje", kazao je Vujić komentarišući situaciju na prostoru Balkana tokom osamdesetih.

Tiraž ploče je 300 primeraka i u Beogradu će moći da se pronađe u prodavnici „Utopija", po ceni od 20 evra. Vujić je najavio za novembar nastavak projekta u vidu kompilacije broj 2, koja će biti posvećena stilu „ritualni indastrijal".

Projekat je finansijski podržalo Ministarstvo kulture Slovenije. Nevladina organizacija "Subkulturni azil Maribor" predstaviće 4. februara u 13h, u Muzeju 25. maj (Botićeva 6) u Beogradu, muzički projekat "Ex Yu Electronica, najavljeno je iz te slovenačke organizacije.

Projekat "Ex Yu Electronica" autora Dušana Hedla fokusiran je na marginalizovanu eksperimentalnu muzičku scenu bivše Jugoslavije, osamdesetih godina prošlog veka.

 

 

 

 

Izvor:

Tanjug