Home

DJ ADRESAR

Dave Clarke

,

DJ i producent Dave Clarke je anarhista koji u srcu nosi punk.

“Ja sam pirat koji čuva svoj plen,” kaže Dave Clarke sa ironičnim osmehom. On citira BowWowWow, odnosno njihovu pesmu ‘C30, C60, C90, Go’, trideset godina staru tribal punk-pop odu.

BowWowWow pominje kada govori o svom vinil fetišu, iako ih u svojoj profesionalnoj karijeri nije koristio godinama unazad.

“Stvarno sam uzbuđen povodom nove verzije [virtuelnog DJ mixing alata] Serato-a, uvek sam išao u korak sa digitalnim Djing-om i internet mi pruža šansu da dođem do nove muzike istog trena.”

Ako sam u hotelu, neko može da mi pošalje traku putem interneta 15 minuta pre nego što treba da odem na žurku i ja mogu da pomislim: “Ovo je odlično, ovo ću da puštam večeras.”

“Sada se sve svodi na vezu između umetnika, više ne postoji posrednik.”

On je prvi techno muzičar koji je objavio singl dostupan samo na internetu 2000.  godine i tim povodom kaže : “Kada sam prešao sa vinila u digitalne vode neke kolege su me pitale koliko sam plaćen da to uradim. Koliko me ko plaća?! To je bila jako čudna situacija – ovo je techno – on treba da ide u korak sa vremenom! Pomislio sam da štagod ti ljudi pričali, ja idem napred, to je pravi put”.

To je uradio i to i dalje radi. Oduvek je bio ljubitelj gedžeta, obožava da download-uje knjige, ali njegov glavni motiv jeste da pošalje muziku do ušiju njegove dens publike širom sveta.

On svakog vikenda nastupa širom planete. Na svakom nastupu je perfekcionista, njegovi setovi su ispunjeni technom i electrom uz dodatak različitih sezonskih DJ trikova koji sve to podižu na viši nivo.

U isto vreme, tu je njegov “Back In The Box” mix CD  iz 2008. gde je predstavio buđenje house-a sa izvođačima kao što su DJ Pierre, Marshall Jefferson, Farley ‘Jackmaster’ Funk i tako dalje. Sa druge strane, tu je i njegova gothic, punk strana.

On je takođe čovek u crnom koji voli rokenrol energiju bendova kao što su The Damned i Bauhaus. Sve ovo izgleda kao nemoguća kombinacija, ali Dave Clarke je uvek bio autsajder…

Clarke je rođen i odrastao u Brajtonu. Često je bio izbacivan iz škole i otvoreno priznaje da je bio problematičan dečak sa nedostatkom koncentracije. Ono što ga je podstaklo da postane DJ je ljubav njegovog oca prema tehnologiji i disco-soul ploče njegove majke.

Kada su se njegovi roditelji razišli, Dave je pobegao od kuće i spavao na parkinzima sve dok mu prijatelj nije ponudio krov nad glavom. Jedina stvar koja ga je održavala je bila muzika. Od soul-a do Psychedelic Furs-a, preko Chicago house-a, Clarke je sve pomno slušao i uskoro je stao za DJ pult u Brajtonu.

Nedugo zatim žurke su obezbedile Clarke-u oskudan život, a 1994. njegova reputacija je bila potpuno izgrađena kada je objavio seriju EP-ova pod imenom “Red”. Uskoro se pojavio i njegov album prvenac “Archive 1”, na momente prožet zvucima breakbeat-a i electronice, a to je svakako bila novina na tadašnjoj puritanskoj techno sceni.Njegovi mix CD-ovi uključuju dva najprodavanija izdanja World Service-a koja su predstavila njegovu dvojnu ljubav prema electru i prema technu. Kratko vreme je radio sa Skint Records i ta saradnja je 2004. dovela do albuma “Devils Advocate” prepunog dark techno energije sa hip hop bitovima.

Kada je Clarke usporio sa produkcijom, Music Man Records je sakupio i objavio “Remixes And Rareties” 2007. i taj album je proglašen za album meseca u prestižnom Mixmag-u. Međutim, nema sumnje da je na polju produkcije zavladala tišina.

“Osećao sam se potpuno isključeno dok sam živeo u provinciji”, priznaje Clarke. “Moj dom u Amsterdamu je na 15 minuta od većine klubova, pa sam tako video Patti Smith, Queens Of The Stone Age, The Horrors, Holy Fuck!. ”

Takođe je pokrenuo svoju White Noise radio emisiju na holandskoj radio stanici 3FM koja stavlja akcenat na novu i uzbudljivu muziku.

“Najvažnije je da puštate muziku koju druge radio stanice i DJ-evi ne mogu, muziku kojoj se obično ne ukazuje nikakva šansa da je neko čuje. Ipak, i dalje je 99%  te muzike techno i electro.

Isto važi i za njegov White Noise label. To nije tašt projekat koji služi samo da bi objavio svoja izdanja, već za sjajan novi materijal iza kojeg stoje imena kao što su Frank Kusserov, Noirdegout, Woody McBride, Marco Bernadi, Terence Fixmer i The Hacker.

Prepun strasti, Clarke kaže “Često kažem sebi u toku seta da jebeno obožavam svoj posao”. To je tačno. I to se vidi

Dave Clarke:
daveclarke.com

daveclarke/beatport.com

facebook.com/DJDaveClarke

soundcloud.com/dave-clarke