Home

VESTI

MARO I DHAFER YOUSSEF ovog aprila na Musicology Sessions sceni

No Comments Koncerti Vesti

Musicology Sessions ove sezone spaja istok i zapad, dovodeći u Beograd dva velika imena iz sveta muzike. MARO, svetski priznat talenat iz Portugala, poznata po nezaboravnom nastupu na Eurosongu 2022. godine sa pesmom “Saudade, saudade” prvi put će se predstaviti beogradskoj publici 25. aprila. Dhafer Youssef, jedan od najistaknutijih predstavnika World Music scene, održaće dva koncerta, 11. i 12. aprila u BitefArtCafe klubu, predstavljajući svoj najnoviji album “Street of Minarets”.

MARO, talentovana pevačica, multiinstrumentalistkinja, producentkinja i tekstopisac iz Lisabona, donosi nam u Beograd nezaboravno iskustvo zvuka i emocije. U svojoj dosadašnjoj karijeri, ima impresivan put od diplome na Berklee Collage of Music, preko debitantovanja 2018. kada je objavila neverovatih 5 albuma i jedna EP., do  pobede na Festivalu da Canção 2022. godine koji je odveo na veliku evrovizijsku scenu obezbedivši svojoj zemlji mesto u top 10.

Učestvovala je u turneji “DJESSE World Tour” sa Jacob Collierom 2019. godine, a tokom svoje karijere otvarala je nastupe za umetnike poput Jessie J, Charlotte Cardin i ¿Téo?, a ostvarila je i rasprodate koncerte u Portugaliji, Španiji, Brazilu, Meksiku i SAD.

Dhafer Youssef – Herbie’s Dance feat. Herbie Hancock (Audio Animation)

Godine 2020. rođen je projekt “ITSAME, MARO!”, posvećen promovisanju saradnje na daljinu. Serija obuhvata 100 epizoda sa umetnicima različitih muzičkih žanrova kao što su Eric Clapton, Lennon Stella, The Paper Kites, Pablo Alborán, Lizzy McAlpine, Madison Cunningham, ANAVITÓRIA, Ivan Lins, Vitor Kley, Sílvia Pérez Cruz, Maria Gadú, Mayra Andrade, Rui Veloso, Lionel Loueke i mnogi drugi.

Album iz 2022. godine “can you see me?”, pokazuje drugu stranu nje, sa uticajima popa, trepa i folka, a u Beograd donosi intimnu atmosferu gitarskog tria i njenog najnovijeg izdanja “hortelã”.

Dhafer Youssef sa impresivnom karijerom dugom dve i po decenije, se sa bendom vraća u srpsku prestonicu kako bi predstavio svoj najnoviji studijski album, “Street of Minarets”, objavljen u januaru 2023. godine.

Dhafer Youssef je virtuoz na udu i ističe se kao jedan od najinventivnijih muzičara današnjice, a tokom svoje karijere duge dve i po decenije izdao je deset studijskih albuma, pokazujući svoju muzičku veštinu i sposobnost stvaranja jedinstvene fuzije žanrova. Njegov impresivan opus je nagrađen BBC World Music nagradom 2006. godine i Edison Award-om 2017. godine, a hvaljen je od strane medija poput The Guardian, The Times, The Evening Standard, Downbeat Magazine i Jazzwise. Osim toga, učestvovao je na koncertu All-Star Global Concert.

MARO: Tiny Desk Concert (youtube.com)

“Street of Minarets” donosi novi nivo eksperimentisanja, a na albumu su svirali impresivni muzičari poput Herbie Hancocka, Markus Millera, Rakesh Chaurasie, Adriano Dos Santosa, Dave Hollanda, Vinie Colaiute i Ambrosea Akinmusirea. Youssef se oslanjao na njihovu muzikalnost, uspevajući da zadrži njegov muzički identitet – most izmedju istoka i zapada; tradicionalne, indijske, arapske, klasične i džez muzike.

“Ovaj album je pre svega o putovanjima” napominje Dhafer. Putuje se na četiri strane sveta u potrazi za novim zvucima, koristeći drugačije vokalne tehnike i efekte uz koje je odrastao. 

Ko bi mogao da zamisli da ud, orijentalna lauta može da poprimi zvuke fanka? Hrabrost je svakako obeležje velikih ljudi.

U okviru koncertnog serijala Musicology Sessions, Dhafer Youssef će predstaviti svoj jedinstveni spoj istočnih i zapadnih uticaja, obećavajući nezaboravan muzički doživljaj. Ovaj koncert označava dolazak jednog od najuticajnijih muzičara sa World Music scene, koji hrabro premošćuje granice i ostavlja publiku bez daha.

Ulaznice su dostupne na svim prodajnim mestima Ticket Vision-a, kao i na sajtu tickets.rs.

 

 

Tags: