Home

VESTI

Claptone – house maestro pod maskom misterije

No Comments EXIT Vesti

Uprkos najjačim naporima fanova i njihovih radoznalih pogleda, jedan od najpoznatijih umetnika svetske house scene, producent i DJ Claptone, i dalje ostaje misterija skrivena iza autentične zlatne venecijanske maske, a sve sa ciljem da se percepcija njegove muzike ne prepliće sa njegovim likom. Na taj način, obožavaoci house i tech žanrova identifikuju ga prvenstveno po prepoznatljivom zvuku koji nosi dozu melanholije protkanu rasplesanim funkom, a koji ćemo u subotu, 8. jula čuti na Gorki List Glavnoj bini EXIT festivala!

„Stvar je u igranju sa identitetima, a to je veliki faktor u muzici i popularnoj kulturi – mogućnost da se ponovo kreirate iz albuma u album, da unesete različite stvari u svoj univerzum i svoju priču, da svaki put uzmete drugačiji lik” objasnio je Claptone za DJ Times Magazine.

Vrhunski nastupi i identitet pod velom misterije doneli su mu svetsku slavu i vrtoglavi uspeh. Godinama unazad jedan je od hedlajnera svih vodećih svetskih festivala, a njegove konceptualne „The Masquerade” žurke, od kojih je svaka svojevrsni bal pod maskama, sa različitom temom i vrhunskom produkcijom, osvojile su gradove širom planete – od Los Anđelesa, Las Vegasa, Njujorka i Majamija, preko Londona i Berlina, do Amsterdama i Ibice. Na njima je ugostio i brojne velikane elektronske muzičke scene, među kojima su Duke Dumont, Faithless, Fatboy Slim, Pete Tong, Black Coffee, Felix Da Housecat i mnogi drugi.

Već njegov debitantski album „Charmer” iz 2015. godine oduševio je ljubitelje elektronskog zvuka širom sveta, nakon čega su usledili „The Masquerade” (2016), „Fantast” (2018) i „Closer” (2021). Njegov uspeh krunisan je 2021. visokim trećim mestom na uglednoj DJ Mag Alternative Top listi, dok se prošle godine našao na Beatportovoj listi deset najprodavanijih izvođača! 

Tokom decenijske karijere Claptone je doneo mnoštvo stilizovanih remiksa uticajnih umetnika kao što su Elton John, Dua Lipa, Depeche Mode, Pet Shop Boys, New Order, Florence & The Machine, Gorillaz, Gregory Porter, Disclosure, Faithless, Bastille, Hurts, Metronomy i mnogi drugi.

Njegov remiks pesme „We Got The Power” grupe Gorillaz postao je globalni megahit, a pesma „The Drums” imala je podršku BBC Radija i osvojila plesne podijume širom sveta. Usledio je i nastup na legendarnoj BBC Radio 1 Ibiza Weekender žurci, kao i priznanja za najboljeg house izvođača na Ibiza DJ Awards, koja je dobio tri godine zaredom.

Claptone već skoro deceniju unazad fanove širom sveta oduševljava i nedeljnim podkastom „Clapcast”, koji se emituje na više od 70 radio stanica i broji gotovo 400 do sada snimljenih epizoda. Na ovaj način publici predstavlja svoju bogatu i, čini se, nepresušnu muzičku selekciju.

Nedavno je pokrenuo i sopstveni lejbl Golden Recordings, na kom se već mogu čuti sveži singlovi Euphoria i Flashdance, koji će nesumnjivo rasplesati publiku ispred Gorki List Glavne bine EXIT festivala u subotu, 8. jula!

 

Tags: