Home

VESTI

Yamahin muzički elektro-virtuoz

No Comments Uncategorized

Za sve one koje privlači eksperimentisanje i vole inovativne uređaje, Yamaha je napravila intuitivan muzički instrument Tenori-On.

Tenori-On je jedinstven elektronski muzički instrument koji su osmislili japanski umetnici Toshio Iwai i Yu Nishibori.

Veoma je jednostavan za upotrebu, a njegova najveća prednost je intuitivnost: njime se mogu igrati i stvarati muziku, kako profesionalni muzičari, tako i oni koji nemaju prevelikog muzičkog znanja i iskustva. Tenori-On inspiriše stvaralačku kreativnost kroz interaktivnu igru dodira, zvukova i dinamičkih vizuelnih oblika. Ovaj neobični instrument omogućava da, na zabavan način, iskomponujete muzičku numeru za svega dvadesetak minuta.

Tenori-On je četvrtastog oblika i sastoji se od dvostranog panela na kome se nalazi 256 svetlećih LED polja, osetljivih na dodir, rasporeÄ‘enih u po 16 redova i kolona. Pri dodiru na jedan ili više LED "tastera" istovremeno se aktivira jeda ili više zvukova, kao i dinamički vizuelni efekat. Osim prednjeg, ureÄ‘aj ima i pozadinski panel koji služi za emitovanje svetlosnih efekata koje će gledati publika tokom živog izvoÄ‘enja.


 

Jednim dodirom na svaki "taster" ili povlačenjem linije po displeju (tzv. "crtanje") stvorićete zvuk ili niz zvukova. Sve linije i oblike koje ste nacrtali uređaj prevodi u zvuk i pamti, a svoju kompoziciju možete, dodajući nove linije i oblike, da razradite koliko želite. Ovo nije jedini način na koji možete kreirati muziku. Tenori-On nudi 6 načina upotrebe, a svaki od njih pruža različit način kreiranja zvuka i vizuelnih efekata. Upotreba modova je detaljno opisana na Yamahinom sajtu, gde možete videti i video demonstracije.

 

Tenori-On dolazi sa 256 snimljenih zvukova, a svaka kompozicija se čuva u MIDI formatu. UreÄ‘aj je opremljen slotom za SD karicu i MIDI izlazom, što znači da kompoziciju dalje možete menjati u nekom muzičkom softveru na računaru, ili je možete preneti na SD karticu i unapreÄ‘ivati je u nekom drugom MIDI kompatibilnom ureÄ‘aju.

Da li je došlo vreme za ovakve muzičke instrumente? ÄŒinjenica da su muzičari poput Kraftwerka, Jimija O'Rourkea, Nathana Michela ili Atom Hearta prihvatili ovaj ureÄ‘aj, jasno daje do znanja da je 21. vek tek početak ere digitalnih muzičkih instrumenata.

 

 

 

 

B92 Tehnopolis