Home

VESTI

Predstavljen stanjeni 3G Kindle

No Comments Uncategorized

 Kao što se i očekivalo, Internet prodavnica Amazon je u ponedeljak 9. februara predstavila novu verziju svog elektronskog čitača knjiga Kindle, obogaćenu novim mogućnostima i bežičnom 3G vezom. Novi model čitača će korisnicima olakšati preuzimanje i čitanje knjiga i drugih dokumenata u elektronskom obliku.

Osnivač kompanije Amazon.com i njen glavni izvršni rukovodilac Džef Bezos prikazao je Kindle 2 na konferenciji za novinare u Morganovoj biblioteci i muzeju u Njujorku. Demonstrirao je ključne nove osobine ureÄ‘aja koji je prilično stanjen i zgodniji za korišÄ‡enje, tako da po njegovoj oceni bolje imitira osećaj čitanja stvarne knjige.

Amazon je za ovu prigodu angažovao i pisca horor priča Stivena Kinga, koji se pojavio na konferenciji. King je napisao priču o Kindleu sa natprirodnim moćima, koja će se distribuirati ekskluzivno s ovim ureÄ‘ajem. Priča ima naslov „Ur“ i King je iz nje pročitao jedan odlomak.

 

 

 

 

Bezos je rekao da je Amazon znao, kad je dizajnirao prvi Kindle, da je jedini način da se elektronski čitač knjiga dopadne ljudima koji vole knjige da bude napravljen tako da čitaocima „nestane iz vidokruga kad zarone u pišÄev svet“.

Da bi to postigao s modelom Kindle 2, Amazon ga je potpuno redizajnirao tako da sada ima novu dugmad (koja su uvučena i manje nametljiva) i novi navigacioni kontroler; a redizajniran mu je i punjač. Korisnici sada lakše mogu da ga prebace iz jedne ruke u drugu nego što su to mogli s njegovim prethodnikom, rekao je Bezos. Kindle 2 je i upola tanji (9,1 milimetar umesto 17,8, što je tanje i od iPhonea) i neznatno lakši (289 grama umesto 292).

Opremljen je s bežičnom 3G vezom što omogućava da se knjige i dokumenti preuzimaju brže u odnosu na Kindle 1. Ima memoriju od 2 GB (umesto preÄ‘ašnjih 180 MB), što omogućava da se u nju smesti preko 1500 knjiga; za razliku od prvobitnog ureÄ‘aja na koji je moglo da ih stane svega 200. Uprkos ocekivanjima, Kindle 2 nema prorez za SD kartice, a baterija mu traje 25% duže od prethodne verzije.

Kao i njegov prethodnik, Kindle 2 ima 6-inčni displej od elektronskog papira rezolucije 600 x 800 (sa 167 piksela po inču), na kome nema odsjaja i koji je sad unapreÄ‘en tako da prikazuje 16 nijansi sivog, dok je stara verzija prikazivala samo četiri. Pored toga, strane se sada okreću 20% brže, a slova se mogu prikazati u šest veličina.

Nove mogućnosti koje nadmašuju obične knjige su petosmerno navigaciono dugme pomoću koga se pronalazi tekst i listaju strane, kao i mogućnost pretvaranja teksta u govor, tako da čitalac umesto čitanja može da ga sluša. Bezos je to demonstrirao na primeru govora Abrahama Linkolna u Getisbergu. Brzina govora i to da li će glas biti muški ili ženski, mogu se izabrati prema želji. UreÄ‘aj uz to automatski pamti gde je čitalac prekinuo čitanje.

Druga novost koju je Bezos predstavio zove se „Whispersync“ – ona korisnicima omogućava da sinhronizuju sadržaj starog i novog modela.

Amazon je u Kindle 2 uključio i novi rečnik sa 250.000 reči (New Oxford American Dictionary) da bi korisnici automatski nalazili reči koristeći pomenuto navigaciono dugme.

Kao i sa Kindleom 1, korisnici mogu da kupe i preuzmu knjige i novine za novi ureÄ‘aj u Kindleovoj prodavnici koristeći Whisphernet, Amazonov bežični sistem za isporuku. Većina knjiga košta deset dolara ili manje, a Amazon pokriva troškove bežičnog povezivanja tako da korisnici ne moraju da plaćaju poseban mesečni račun. Na ovaj način eliminisano je i korišÄ‡enje računara, Wi-Fi tačaka ili bilo kakvog sinhronizovanja da bi se sadržaj učitao u ureÄ‘aj.

E-knjige kupljene preko prodavnice Amazon.com automatski su zapamćene tako da ih korisnici mogu ponovo učitati kad im se prohte.

Amazon je predstavio Kindle u novembru 2007. Početno zanimanje je bilo mlako, ali godinu dana kasnije kad ga je promovisala Opra Vinfri, prodaja je naglo porasla. Amazon nije mogao da zadovolji potražnju koju je potakla njena podrška i Kindle 1 je pre kraja godine rasprodat.

Kindle 2 košta 360 dolara, kao i njegov prethodnik. Isporuke počinju 24. februara.

Amazon se nada da će svojim novim ureÄ‘ajem promeniti izdavačku industriju na način kako je to Apple učinio svojim MP3 plejerom iPod. Džef Bezos je izjavio da je krajnji cilj kompanije da se „svaka ikada štampana knjiga na bilo kom jeziku, može pribaviti za manje od 60 sekundi“.

Trenutno je za Kindle na raspolaganju 230.000 knjiga, od kojih 40.000 samo u poslednja tri meseca.

Na uređaju se sada mogu čitati i novine USA Today i The New Yorker, pored New York Timesa, Washington Posta i Wall Street Journala koji su bili dostupni i ranije.

 

Izvor:

mikro.rs