Home

VESTI

Predstavljen novi iPhone

No Comments Uncategorized

Predstavljen novi iPhoneJuče u 19 sati Stiv Džobs je istupio na podijum na još jednoj godišnjoj Appleovoj konferenciji WWDC. Kako smo i očekivali, jedan od najvećih noviteta je nova verzija iPhonea.

Nakon što se prototip novog iPhonea pojavio u jednom baru u SAD-u, a potom i u Vijetnamu, nije više tajna da Apple planira vrlo uskoro predstaviti naslednika najpopularnijeg pametnog telefona na planetu. No, tačne specifikacije i detalji još uvek su nisu bili poznati.

 

19:00 – I, evo ga: Stiv Džobs je na pozornici. Zahvalio se prisutnima na rasprodatoj konferenciji, i našalio na račun činjenice da Apple jednostavno ne može pronaći dovoljno veliku dvoranu za sve zainteresovane.

Ovo smo već znali, no Stiv se jednostavno morao pohvaliti dobrom prodajom iPada. Apple ih je dosad prodao dva miliona; još neverovatnije zvuči činjenica da se jedan iPad proda svake 3 sekunde.

 

 

 iPhone 4

 iPhone 4

 

19:14 – Priča o iPadu završila je neočekivano brzo; od noviteta, aplikacije iBooks će dobiti pregled PDF dokumenata te mogućnost zapisivanja beleški. Nakon iPada, Steve se okrenuo hvali web standarda HTML5, te ogromnoj količini aplikacija koje developeri prijavljuju u Apple App Store – čak 15000 svake nedelje.

19:20 – Sada je redu na prezentacije partnera; tu su momci iz Netflixa (streaming video servisa) te Zynge, kompanije koja stoji iza Farmvillea.

Momci iz Zynge upravo su predstavili Farming – mobilni pandan Farmvillea koji radi na iPhoneu!

 

 

 iPhone 4

 iPhone 4

 

19:27 – Nakon još par demoa, konačno ono što najviše čekamo: Stiv Džobs je ponovo na pozornici i priča o iPhoneu. Počeo je sa jednom zanimljivosti: Apple je developerima aplikacija za iPhone dosad isplatio jednu milijardu dolara!

I, novi iPhone je tu. U metalnom kućištu, koristi delove kućišta kao antene, što ga čini tanjim nego ikad – 24% tanjim od iPhonea 3GS!

Kao što se očekivalo, iPhone 4 ima i bolju kameru s LED blicom. Tu je i IPS ekran dijagonale 3.5 inča i rezolucije 960×640 pri neverovatnih 326 piksela po inču, s kontrastom od 800:1.

 

 

 iPhone 4

 iPhone 4

 

19:50 – Hardverski, novi iPhone je zver. Pokreće ga A4 čip, od ranije poznat iz iPada. Većinu unutrašnjosti iPhonea zauzima ogromna litijum-jonska baterija koja, tvrdi Apple, nudi više autonomije nego ona u iPhoneu 3GS – 300 sati na čekanju, 10 sati gledanja videa, 7 sati razgovora. Takođe, Apple je u novi iPhone dodao i žiroskop, koji će omogućiti još zanimljivije aplikacije i igre.

Kamera ima rezoluciju pet megapiksela, poseban senzor koji omogućuje bolje fotke u uslovima loše rasvjete, kao i petostruki digitalni zum.

20:03 – S obzirom da nova kamera snima HD video u rezoluciji 720p, Apple će od sada sa iPhoneom isporučivati aplikaciju iMovie, koja omogućuje jednostavno snimanje i editovanje video isečaka.

Apple je odlučio promeniti ime operativnom sistemu na kom radi iPhone i iPad. On će se odsad zvati iOS, a nova verzija je iOS 4. O njemu smo već pisali, a najvažnija novost koju donosi je multitasking, odnosno mogućnost pokretanja više aplikacija istovremeno.

 

 

 iPhone 4

 iPhone 4

 

20:15 – Još jedna novost na iPhoneu je iBooks; aplikacija za čitanje i kupovinu knjiga koju poznajemo sa iPada biće dostupna i na iPodu i iPhoneu, i sinhronizovaće se na sva tri uređaja.

20:32 – Nakon poduže priče o Appleovom sistemu za mobilno oglašavanje iAd, stiže još jedna zanimljiva opcija u vezi iPhonea – video poziv putem kamere na prednjoj strani uređaja (da, i to postoji), koji radi samo preko WiF-ija, a za korištenje nije potrebno nikakvo dodatno podešavanje.

20:42 – Konačno je došao red i na cene. U SAD-u iPhone 4 sa 16 GB memorije koštaće 199 dolara, verzija sa 32 GB 299 dolara, dok će stari iPhone 3GS koštati 99 dolara.

Što se tiče dostupnosti, iPhone 4 stiže 24. juna u SAD, Francusku, Nemačku, Veliku Britaniju i Japan, a u julu još u 18 zemalja.

20:55 – I to je sve. Uz zahvale ekipi koja je radila na iPhoneu 4, Stiv Džobs se oprostio od publike na WWDC-u.

 

 

 

 

Izvor:

B92 Tehnopolis