Home

VESTI

Microsoft predstavio telefon Kim

No Comments Uncategorized

Microsoft predstavio telefon KimU nadi da če privući poklonike Facebooka i Twittera, Microsoft je u ponedeljak predstvio svoje nove mobilne telefone serije Kin (rođak).

S hardverom koji je izradio Sharp, Kin je predstavljen u dve verzije: Kin One, i nešto široj i jačoj nazvanoj Kin Two. U SAD će ih podavati isključivo Verizon, počev od sledećeg meseca, a u Evropi samo Vodafone, ali tek od oktobra.

Obraćajući se prisutnima na skupu organizovanom ovim povodom u San Francisku, Microsoftov predstavnik Robi Bak okarakterisao je oba uređaja kao pametne telefone dizajnirane za korisnike društvenih mreža i one opsednute videom.

 

Facebooka i Twittera, Microsoft je u ponedeljak predstvio svoje nove mobilne telefone serije Kin (rođak).

S hardverom koji je izradio Sharp, Kin je predstavljen u dve verzije: Kin One, i nešto široj i jačoj nazvanoj Kin Two. U SAD će ih podavati isključivo Verizon, počev od sledećeg meseca, a u Evropi samo Vodafone, ali tek od oktobra.

Obraćajući se prisutnima na skupu organizovanom ovim povodom u San Francisku, Microsoftov predstavnik Robi Bak okarakterisao je oba uređaja kao pametne telefone dizajnirane za korisnike društvenih mreža i one opsednute videom. „Znali smo da smo stvorili nešto veoma posebno kad smo videli reakcije koje je izazivao naš prototip“, rekao je Bak, predsednik ogranka za zabavu i uređaje.

 
 
Microsoft predstavio telefon Kim
 Microsoft predstavio telefon Kim
 

Obe verzije telefona imaju kliznu tastaturu, ali je ona kod modela Kin Two šira. Ovaj model pored toga ima i više memorije i bolju kameru koja može da snima video visoke rezolucije. Kin One ima kameru od pet megapiksela a Kin Two od osam.

Ranije poznat po radnom nazivu Project Pink, Kin je zasnovan na prerađenoj verziji Microsoftovog operativnog sistema Windows Phone kome je promenjeno jezgro i dodat nov korisnički interfejs. To ujedno znači da aplikacije za Windows Phone neće moći da se izvršavaju na Kinu bez nekih izmena.

Microsoft za sada ne kaže kako će razvijači softvera (i hoće li uopšte) isporučivati aplikacije za Kinov operativni sistem, niti je za njega objavio odgovarajući komplet razvojnih alatki.

Sudeći prema demonstraciji održanoj u ponedeljak Kin u prvi plan postavlja ljude, jer njegov korisnički interfejs izgleda kao niz slika prijatelja.

Da bi iskazao svoje softversko umeće Microsoft je telefonima dodao nekoliko funkcionanosti koje im pomažu da se integrišu s lokacijama za druženje kao što su Facebook, Twitter i MySpace. Na lokaciji kin.com može se objediniti prijem iz različitih društvenih mreža ako se koristi Kin Spot.

Kin Spot radi kao nekakva tabla sa štipaljkom (clipboard) – korisnik na nju može da prevuče sličice koje predstavljaju fotografije ili video, a potom i sličice koje predstavljaju njegove prijatelje. Posle toga samo jedan klik šalje fotografije i video svim korisnicima ili ih postavlja na Facebook.

Druga funkcionalnost nazvana Kin Studio omogućava korisnicima da lako organizuju svoje slike, tekstualne poruke i podatke u nešto što Microsoft zove „personalizovani digitalni žurnal“ a zatim da te informacije sačuvaju na mreži.

Kin će pored toga biti integrisan i sa Microsoftovom mrežnom prodavnicom za digitalne medije vezanom za njegov plejer Zune.

Ni Microsoft ni Verizon nisu objavili koliko će koštati prve verzije telefona Kin kad se budu pojavile u maju. Vodafone će u početku prodavati ove telefone samo u Nemačkoj, Italiji, Španiji i Velokoj Britaniji. 

 

 

 

 

Izvor:

Mikro