Home

VESTI

Apple iPad

No Comments Uncategorized

Apple iPad

Novi „revolucionarni proizvod“ firme Apple na premijeri opravdao velika očekivanja

Posle nekoliko meseci neviđenih spekulacija i publiciteta, koji ne bi mogao da se plati ni suvim zlatom (objavljeno je više od 25.000 novinskih tekstova), Apple korporacija je u San Francisku obelodanila svoj novi „revolucionarni i magični proizvod” koji je najavljivan kao dosad najsvestraniji multimedijalni uređaj od kojeg se očekivalo da radi sve što i klasični kompjuter, a da uz to bude i elektronska biblioteka, spasilac novinske industrije, prenosni TV, „komunikator”, džu-boks i štošta još – gotovo i da pere prozore i pegla veš.

Posle prezentacije domaćice su ostale razočarane, ali ljubitelji „gedžeta” nisu. Ono što je u San Francisku pokazao već legendarni Stiv Džobs jeste veliki pomak u praktičnosti i svestranosti uređaja koji u sebi kombinuju najbolje mogućnosti prenosnih računara, mobilnih telefona i digitalnih „pomoćnika”. Nova „jabuka” je nazvana iPad (od engleske reči koja označava blok za pisanje), ima najnapredniji ekran u boji veličine 9,7 inča (24,6 centimetara), izuzetno je tanak (1,27 centimetara), težak je samo 680 grama i po dizajnu podseća na uvećani iPhone ili muzički uređaj iPod, takođe iz Applea.

 

Apple iPad

 

Nema klasičnu tastaturu za unos teksta i podataka, već se ona po potrebi pojavljuje na ekranu (kao na iPhoneu). Ima senzor položaja (sadržaj se automatski okreće horizontalno ili uspravno), kompas, mogućnost povezivanja preko tehnologija Wi-Fi, Bluetooth i „3G” (koji koriste napredni mobilni telefoni). Baterija ima kapacitet za 10 sati neprestanog gledanja video-sadržajaili mesec dana u stanju mirovanja. iPad je u isto vreme i „elektronska knjiga”: poseduje sopstveni program „ibooks” i virtuelnu knjižaru iz koje mogu da se uz pomoć kreditnih kartica poruče i već za par minuta čitaju naslovi renomiranih izdavača kao što su „Pingvin”, „Harper Kolins”, „Sajmon i Šuster” i „Hačet”.

Na raspolaganju su i posebne verzije Apple „kancelarijskih” programa za pisanje, unakrsna izračunavanja i prezentacije, kojima se, kao i kod svih drugih na ovom uređaju, upravlja prstima (multitouch). Na iPadu može da se koristi i enormna biblioteka programa za iPhone kojih danas ima 140.000 po ceni od jednog do nekoliko dolara.

Na tržištu će biti od kraja marta, odnosno aprila, zavisno od modela, od 499 do 822 dolara, što određuje količina unutrašnje memorije (od šesnaest do 64 gigabajtova).„Intimniji je od laptopa i svestraniji od pametnog telefona”, objasnio je na prezentaciji Stiv Džobs.

Prvi među starim medijima spreman da se distribuira preko iPada su novine Njujork tajms, koji preko ovog uređaja mogu da se listaju, da mu se menja broj stubaca, veličina slova i što je još važnije – da mu se sadržaj stalno aktuelizuje.

Premijera novog uređaja usledila je dva dana pošto je saopšteno da je Apple imao najuspešniji kvartalni rezultat u svojoj istoriji, postavši korporacija čija je berzanska vrednost prešla 50 milijardi dolara, sa godišnjim prihodima koji su blizu 16 milijardi. Epl je po prihodima već premašio glavne rivale u mobilnim uređajima (Samsung, Soni i Nokiju). iPad se pridružuje iPhone i iPod uređajima koji su u rukama oko 75 miliona ljudi.

 

 

 

 

Izvor:

Milan Mišić, Politika