Home

VESTI

Stereo MC’s dolaze u “srce Šumadije”!

No Comments Najave

Stereo MC's dolaze u “srce Šumadije”!

Britanski elektro-dens-hiphop bend Stereo MC's, svetski čuven po hitovima "Connected", "Step It Up" i "Ground Level", prvi je poznat izvođač drugog "Arsenal festa".

 

Festival će biti održan 14, 15. i 16. juna u Kragujevcu, u organizaciji Doma omladine Kragujevac i koncertne agencije Long Play iz Beograda.

 

Sa nedavno objavljenim novim albumom "Emperor´s Nightingale" (2011) londonski Stereo MC's – rep bend koji slušaju rokeri, uz koji plešu ljubitelji alternative – sviraće 15. juna kao nosilac programa druge večeri festivala koji se ponovo održava u jedinstvenom prostoru na otvorenom Kneževom arsenalu.

 

Zvuči neverovatno ali istinito – Stereo MC's je, za sada, prvi značajan svetski bend koji će svirati u Kragujevcu, upravo zahvaljujući “Arsenal festu”.

"Kao što nikad nismo pripadali nekom određenom žanru, nikad nismo bili ni tipičan uspešan bend, niti su nas pratila s….. koja se obično povezuju uz uspešan bend…Kad dođeš negde da nastupiš tvoja jedina snaga je tvoja muzika. Koliko si velik ovisi samo o tebi i tvojoj muzici. A to je zapravo dobro. To je lepota ovog posla", kaže pevač Rob Birč (Birch), vođa Stereo MC's sa producentom i didžejem Nikom Halamom (Nick Hallam).

 

 

 Stereo MC's

Stereo MC's

 

 Drugi "Arsenal fest" biće održan u četvrtak 14. juna, petak 15. juna i subotu 16. juna, a novost festivala biće učešće nekoliko stranih izvođača, uz brojna značajna imena srpske i regionalne rok scene.

Cene ulaznica organizatori Dom omladine Kragujevac i Long Play objaviće uskoro, a postepeno u narednim nedeljama i imena ostalih izvođača i satnicu.

"Arsenal fest" je manifestacija koja ima za ciljeve – obnavljanje zajedničkog kulturnog prostora među državama bivše Jugoslavije, povezivanje sa svetskim muzičkim tokovima, promociju popularne kulture među mladima, ali pre svega – oživljavanje kulturno-istorijskog nasleđa grada Kragujevca.

U svojstvu promotera drugog Arsenala 30. marta u dvorani "Šumadija" u Kragujevcu održaće koncert zagrebačko Hladno pivo, koje je bilo među nosiocima programa prvog izdanja festivala prošlog juna, kada je tokom tri dana juna Knežev arsenal ispunilo preko 15.000 posetilaca iz Srbije i regiona.

 

 

 Stereo MC's

 

Ko su Stereo MC's?

Za mnoge ljubitelje pop muzike Stereo MC's su sastav koji je bljesnuo početkom devedesetih trećim albumom "Connected", osvojivši s njim dve "Brit Awards" uz prodate milione primeraka, da bi zatim nestali tokom ostatka te decenije. Ali kao što njihov novi album "The Emperor’s Nightingale" ukazuje, priča o Stereo MC's je mnogo složenija i fascinatnija od toga.

Nakon prvog singla "Move It" snimljenog na jeftinim kasio klavijaturama povrh ritma skinutog sa obrade hita Stivija Vondera (Steve Wonder) "Superstition", Birč i Halam su uz trećeg člana Didžej Cezara snimili niskobudžetni album prvenac "33 45 78" (1989) na kome su se predstavili jedinstvenim hibridom repa, maštovitih brejkbitova i obesnih soul melodija.

Album se nije bog-zna-koliko prodao, kao ni njegov naslednik "Supernatural" (1990), na kome se bendu priključuju i bubnjar Oven (Owen) If i pevačica Ket Kofi (Cath Coffey), osim što singl "Elevate My Mind" dospeva na američku top listu i biva primećen na tamošnjim latino radio stanicama.

Naravno, niko nije očekivao ono što će uslediti. Niko nije znao etiketirati smesu gruva, soula, melodije i nadahnutog repa na trećem albumu "Connected" (1992), ali je svejedno naslovna pesma postaje top 20 hit, dok je album proveo skoro godinu dana na listi u Velikoj Britaniji dospevši do drugog mesta, pretvorivši Stereo MC's u jedan od najvećih bendova Britanije.

 

 

 Stereo MC's

Stereo MC's

 

Sviraju ka opredgrupa U2 i na WOMAD koncertu u Sana Francisku pored Lenija Kravica (Lenny Kravitz) i Pitera Gebrijela (Peter Gabriel), ali dve godine neprekidnih turneja u korist albuma "Connected" otupljuje stvaralačku moć Stereo MC's, i u trenutku kada se očekivalo da će učiniti ključni korak ka eliti, multimilionskim tiražima i limuzinama, bend se "zakucao u zid".

"To što smo bili toliko odsutni na turnejama, mislim da je glavni problem. Osetiš da si izgubio dodir sa stvarnošću. Mora da sam ovo rekao milion puta – komercijalno samoubistvo je bilo što nismo odmah izdali novi album", kaže Halam, dok Birč objašnjava da su se u drugoj polovini devedesetih dok su bili diskografski odsutni "muzika i radio stanice promenili, tako da se i bend morao menjati, što je jako teško".

Neodlučnost i samopriznata sklonosti ćudljivom ponašanju uzroci su nekih čudnih odluka, poput Birčovog i Halamovog odbijanja da urade remikse za Massive Attack i Dejvida Bovija (David Bowie), ili produciraju album Robija Vilijamsa (Robbie Williams)!

Sirov i prizemljen fank album "Deep Down & Dirty" pojavio se tek 2001. godine, prekasno da bi bio shvaćen kao odgovarajući naslednik megauspešnog "Connected-a", a izgubljenu slavu Stereo MC's pokušavaju i tek delimično uspevaju povratiti sa "Paradise" (2005) i elektronski usmerenim "Double Bubble" (2008).

Konačno, oslobođeni potrebe da se dokazuju po svaku cenu Birč i Halam u avgustu 2011. godine objavljuju "The Emperor’s Nightingale", album čiji će zvuk zasnovan na živim instrumentima iznenaditi sve one koji misle da znaju sve o Stereo MC's, jer su poslednjih 20 godian čuli "Connected" u reklami za mobilne telefone i pomalo se prisećaju pesme "Elevate My Mind".

"Zaista smo morali ponovo naučiti kako da pravimo muziku. Ali kad ti se zaista desi da vidiš neki napredak, i čuješ kako praviš zvukove koje nisi mogao ranije, ponovo ti se javi entuzijazam. Tada se primiš i počinješ sagledavati šta je to šta sve možeš uraditi. Kao da više ne lutamo po mraku", objašnjava Birč.

Zvanični fejs "Arsenala":
www.facebook.com/pages/Arsenal-FEST/232068263475217

Najava sa zvaničnog sajta benda:
www.stereomcs.com/2012/06/15/kragujevac-serbia/