Home

VESTI

SHACKLETON, Skull Disco. Live!

No Comments Najave

SHACKLETON – Skull Disco - Live!

Pirate FM i Dis-Patch Festival ponosno predstavljaju live gostovanje jedinstvenog i enigmatičnog britanskog izvođača (Sama) Shackletona.

 

Poznat isključivo po svom prezimenu, Shackleton kreira muziku koja je ujedno suptilna i kompleksna, ali koja uspeva da pronaÄ‘e put do slušalaca kako techno, tako i dubstep ili electronica publike širom sveta.

Njegovo prvo izdanje iz 2004. godine uspelo je da završi na "best of" kompilaciji legendarne engleske izdavačke kuće Rough Trade, nakon čega je Shackleton 2005. godine osnovao i sopstvenu izdavačku kuću pod nazivom Skull Disco. Od tada, neprestane pohvale slivaju se na račun etikete (kao i njega samog), sa izdanjima nominovanim za ploču meseca u časopisima kao što su Mixmag i IDJ.

 

Mixmag je uvrstio Shackletona u svoju top 10 listu za najbolji nastup u 2007, a takoÄ‘e je bio na prvom mestu liste najboljih remiksa, dok je Skull Disco bio meÄ‘u prvih 5 na spisku najboljih etiketa. Slobodno se može reći da je čitava pojava Skull Disco kolektiva – od muzike njenih osnivača Shackletona i Appleblima, preko "vinyl comes first" pristupa do neverovatno initrigirajućeg dizajna – najautentičniji kompletan projekat koji se poslednjih godina pojavio na sceni. Na ovakavo mišljenje tačku stavlja i njihova odluka da posle 10. izdanja zatvore label (uz naslov "Soundboy's Suicide Note"), a dodatne remixe prethodnih singlova objave na dva 12" singla bez ikakvih grafičkih obeležja. Kompletna 12" diksografija objavljena je i na dva dupla CD izdanja.  

SHACKLETON – Skull Disco - Live!

 

Jedan od značajnijih simpatizera Shackletonove muzike je legendarni minimal-techno producent i DJ Ricardo Villalobos, koji je nakon što je sam izrazio želju da remixuje jednu od Shackletonovih tema, to i uradio – napravivši jedan od najdužih remiksa u poslednjih nekoliko godina – dvadesetominutnu verziju teme "Blood On My Hands". Sam Shackleton takoÄ‘e je radio remikse drugih izvoÄ‘ača, meÄ‘u kojima se posebno izdvaja remiks singla "Hustler" grupe Simian Mobile Disco, pri čemu njegova verzija ima veoma malo veze sa originalnom.

Sam Shackleton je interesantna ličnost. Rodom Britanac, sada nastanjen u Berlinu, putuje isključivo vozom (a tako dolazi i do Beograda), jedan je od retkih producenata dubstep muzike u širem smislu koji zaista stavljaju akcenat na živi nastup, samim tim u klubu Apartman imaćete priliku da čujete sasvim jedinstveno. On se ne ustručava da kroz svoju muziku opipava neuobičajene teme, pa je tako saraÄ‘ivao sa pesnicima i napisao tekst za svoj singl "Blood On My Hands", koji govori o napadu na Svetski Trgovinski Centar 11. septembra 2001.

Teško je tačno ustanoviti šta je to što čini Shackletonovu muziku toliko prijemčivom, uprkos dobroj meri mračnih tunela u kojima se humor samo nazire na kraju. Možda zato što je tako višeslojna, interesantna i inteligentna, a sve to uz neizostavni masni dubstep bas, Shackleton ne zaboravlja plesni podijum i trudi se da zadovolji kako um tako i telo – što znamo da nije tako jednostavno postići. Stoga se našao meÄ‘u retkim producentima koji prevazilaze žanr u čijim okvirima deluju, ili u čiji okvir ih satera muzička štampa, zajedno sa producentima kao što su The Bug, Kode 9, Burial, Mordant Music, Peverlist i malobrojnih drugi.  
U skladu sa dubstep/techno crossover potencijalom Shackletonove muzike, mračnu noć 11. aprila u klubu Apartman bojiće  setovi rezidenta Pirate FM-a – Abdul Toma koji će puštati deep dubstep, kao i set osnivača Dis-Patcha – Moodswingera sa eklektinčnijim izborom basične i savremene perkusivne muzike, dok će omiljeni beogradski DJ sa brkovima Marko Milosavljević posetiti techno stranu meseca.

Ovo je već druga po redu saradnja meÄ‘u organizacijama Svetlana Industries i Dis-patch, nakon prvog PFM gostovanja (The Bug) u maju 2008. godine, a ujedno i jedno od brojnih dešavanja u ovoj godini kojima Belgradeyard Sound System kolektiv slavi svoju desetogodišnjicu postojanja (centralne roÄ‘endanske proslave očekuju se u junu, septembru i novembru mesecu).  

Karte će biti u prodaji isključivo na ulazu u klub, po prijemčivoj ceni od 350 RSD.  

www.skulldisco.com

www.dis-patch.com

http://myspace.com/svetlanaindustries

 

 

PIRATE FM & DIS-PATCH FESTIVAL

predstavljaju
 
SHACKLETON – Live!
(Skull Disco, UK)

+ DJ support:
Marko Milosavljević (Teška Mašinerija, Bgd)
Abdul Tom (Svetlana Industries/Pirate FM, Bgd)
Moodswinger (Dis-patch/BGYSS, Bgd)

Klub Apartman,

Subota, 11. April 2009, 22:00 h

Cena: 350 RSD, na ulazu