Home

VESTI

Predstavljen program beogradske Noći muzeja

No Comments Najave

Predstavljen program beogradske Noći muzeja

Noć muzeja, manifestacija koja se po šesti put održava u prestonici 16. maja, priprema nezaboravnu noć za sve mnogobrojne posetioce!

U noći održavanja manifestacije biće otvoreno 20 muzeja, 40 galerijskih prostora i pet stranih kulturnih centara, a specijalno za ovu priliku oživeće i prostori Dvorskog kompleksa Dedinje, Kalemegdana i Studentskog  parka, najavljeno je na konferenciji za novinare povodom predstavljanja programa beogradske Noći muzeja.

 

Beograđani i svi koji se te majske večeri od 18 do 02 h nađu u prestonici, moći će da uživaju u raznovrsnim sadržajima. Po prvi put moći će da kroče u zdanje nekadašnje kuhinje Belog Dvora i uvere se kako se menjala kulinarska prošlost, od perioda Kraljevine do Brozove ere. Videće autentičnu staru kuhinjsku opremu, šporet na ugalj, stoni mikser, unikatne lonce ali i nesvakidašnju kolekciju porcelanskog posuđa „Rozental“ s različitim ideološkim simbolima.

 

U Pedagoškom muzeju saznaće kako su se učenici kažnjavali kroz istoriju, kada i na koji način je zloglasni prut bio legitimno disciplinsko sredstvo koje su učitelji rado koristili kako bi srpske školarce doveli u red i koje su se još metode, osim šibe, često koristile za vaspitanje naših predaka.

U Galeriji u Eurocentru arhitekta Boža Milinković predstaviće nesvakidašnju izložbu dela savremene umetnosti Budoar, inspirisanu strašću i požudom. Reč je o umetnosti kakvu nikada ne biste okačili na zid dnevne sobe već tamo negde, pozadi, u budoaru.

 

 

Konferencija za novinare Noc Muzeja

 

Istorijski muzej Srbije predstaviće posmrtne maske naših poznatih istorijskih ličnosti – ovekovečene izraze lica Miloša Obrenovića, Nikole Pašića, kralja Aleksandra Karađorđevića, Borisa Kidriča i Moše Pijada. Moto izložbe je pesma grupe Queen „Who wants to live forever“.

 

U Etnografskom muzeju kustosi će kroz jedan odevni predmet – Skadarsko džube –  ispričati priču o preplitanju različitih kultura i vera. Reč je o nekada veoma rasprostranjenom odevnom predmetu, njegovom društvenom značaju i funkcijama.

 

Vojni muzej će premijerno uz zvuke iz vojničkog života,kao što su signali za povečerje i smotru, predstaviti zanimljivu kolekciju karikatura iz prvog i drugog svetskog rata. Karikaturisti će na licu mesta izrađivati karikature, a ako neko bude želeo da oseti čar oficirskih balova moći će da zapleše na platou uz zvuke valcera.

Posle premijernog izlaganja u Amsterdamu, ekskluzivna izložba sa više od 60 autora iz 27 zemalja pod nazivom „World Press Photo“ biće postavljena u Domu Omladine. Dom Omladine predstaviće i izložbu posvećenu panku na kojoj će posetioci moći da vide autentičnu odeću i obuću, stare ploče, kasete, slike, bedževe, ulaznice za koncerte.

U Kući legata biće izložena reprezentativna dela jugoslovenske slikarke Ljubice-Cuce Sokić.  Poznati dramski umetnici govoriće tekstove u znak sećanja na veliku slikarku a program će pratiti kompozicije koje su studenti doktorskih studija Fakulteta muzičke umetnosti komponovali u njenu čast.

Umetničko-produkcijska grupa Noć muzeja mislila je i na najmlađe. U muzeju PTT-a
za decu su osmišljene interaktivne igre u kojima će moći da pišu pisma zamišljenim ličnostima i docrtavaju portrete na markicama. U galeriji „Ikar“ družiće se sa profesionalnim pilotima i uživati u fotografijama starih avijatičara. U Muzeju vazduhoplovstva najmlađi će moći da se slikaju pored korpe sa gorionikom balona a na Marakani da se druže sa velikanima našeg fudbala Dragoslavom Šekularcem, Draganom Džajićem, Dušanom Savićem i sadašnjim prvotimcima FK Crvena Zvezda.

I ove godine izložbe i performanse pratiće i zanimljivi muzički program. U Pedagoškom muzeju posetioce će animirati grupa umetnika različitih muzičkih opredeljenja Zigzag kolektiv, u Akademskom parku nastupaće poznati disk džokeji a u Muzeju afričke muzike rege grupa IRIE FM.  U Studentskom kulturnom centru posetioci će moći da uživaju u vremeplovu mode, plesa i muzike 20. veka, od balova, preko igranki i diskoteka, do rok koncerata.

Na 80 lokacija, posetioci će moći da uživaju u neobičnim postavkama a kako bi bez gužve obišli sve što žele, na sajtu www.nocmuzeja.rs  postoji servis MOJA STAZA, za lakši odabir lokacija.

Ovogodišnja Noć muzeja održava se kao deo Evropske manifestacije Noći muzeja, koja je pod pokroviteljstvom Evropske komisije i UNESCO-a. U isto vreme, u 40 zemalja biće otvoreno više od 1900 muzeja i galerija.

Beogradska Noć muzeja održava se pod pokroviteljstvom Skupštine grada, generalni sponzor je Telekom Srbije, a sponzor beogradske manifestacije je Bambi.