Home

VESTI

Pips, Chips & Videoclips

No Comments Najave

Pips, Chips & Videoclips "Astronautska kompanija Pipschips&videoclips 7. aprila zacvrkutaće prvi put u Beogradu sve svoje evergrine iz 18 godišnje prebogate ostavštine. Ako neko ima nešto protiv neka odmah kaže ili neka zauvek ćuti"

Pips, Chips & Videoclips jedinstvena su pojava na hrvatskoj muzičkoj sceni; istovremeno stilski raznovrsni, tematski provokativni i vizuelno atraktivni – pravi su primer modernog pop sastava.          
 

Debi album "Shimpoo Pimpoo", izdat krajem 1993., ostavio je dobar zalog za budućnost. Stilski krajnje raznovrstan materijal, u rasponu od kabaretskog popa do žestokog punka, iznenadio je i zbunio mnoge; trebalo je vremena da se publika navikne na eklektičan autorski stil benda, karakterističan za većinu kvalitetne pop muzike devedesetih.

 

Širok raspon uticaja  Pips, Chips & Videoclips nikada nisu krili, i ta je karakteristika, uz specifičnu Ripperovu poetiku, do danas ključna u prepoznavanju vrednosti benda.

 

 

Dom omladine/Sala Amerikana u 21:00 - Pips, Chips & Videoclips
Dom omladine/Sala Amerikana u 21:00 – Pips, Chips & Videoclips
 
    

Pips, Chips & Videoclips 1995. godine objavljuju svoj drugi album, "Dernjavu", izuzetno zrelo i kvalitetno ostvarenje, kojim bend osvaja i do tada nedostupne delove Hrvatske, i započinje proboj na susedna tržišta Slovenije i Bosne i Hercegovine. Ova produkcijski i autorski superiorna ploča sa lakoćom osvaja hrvatski  ekvavilent "Grammya", diskografsku nagradu "Porin" za najbolji alternativni album 1996. godine. Trijumfalni koncertni nastupi tokom proleća i leta iste godine označavaju definitivni dolazak Pipsa na sam vrh hrvatske rock hijerarhije.
         
Album "Fred Astaire", sniman u proleće 1997. na obroncima Učke, a miksovan tog leta u Ljubljani, dočekan je u hrvatskoj javnosti kao apsolutni kreativni trijumf benda, s jednakim oduševljenjem publike i probirljivih kritičara. Moderna produkcija, agresivna svirka, čisti jezik ulice i nesumnjivo najveća politička angažovanost zabeležena na hrvatskoj sceni do sada, bili su razlog podizanju velike medijske prašine. Izlazak albuma u oktobru '97. godine pratila je i prva autorizovana biografija jednog hrvatskog rock benda, knjiga "Dugi vikend u zemlji čudesa". Zvaničnu koncertnu promociju "Astairea" u zagrebačkom pozorištu "Gavella" mediji su proglasili najboljom "živom" predstavom benda u karijeri i jednim od najupečatljivijih rock događaja u Hrvatskoj uopšte. Treća ploča Pips, Chips & Videoclips gotovo je u svim anketama na kraju 1997. godine osvojila prvo mesto, a ukus publike potvrdila je i prava žetva nagrada 1998. i dva "Porina", onaj najprestižniji – za album godine, kao i za najbolju vokalnu saradnju. Potpuni trijumf  "Freda Astairea" spektakularno je proslavljen u proleće '98, na solo koncertu pred tri hiljade ljudi u zagrebačkom Domu sportova.
          
Četvrti album "Bog" izlazi 1999. godine, kao kruna njihovog dotadašnjeg rada i pravi pozdrav odlazećem milenijumu. Sniman i miksovan u jednom od najboljih evropskih studija, "Tivoli" u Ljubljani, "Bog" je jedan od najvažnijih domaćih albuma decenije koji s lakoćom osvaja dva "Porina" (najbolji rock album i najbolje likovno oblikovanje) i četiri "Crna mačka" (najbolji rock album, najbolji rock izvođač, najbolja produkcija i likovno oblikovanje).        

 

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=OFloAsOWzM8|height=364{/mgmediabot2}

Posle dvehiljadite, bend je u čestim promenama članova. U međuvremenu, Pipsi se okreću i Internetu kao savršenom mediju za komunikaciju s obožavaocima i novim eksperimentima – sajt www.pipschipsvideoclips.com, rad izvrsnog mladog web dizajnera, bio je središnje mesto zbivanja mnogih projekta, pionirskih za hrvatsku pop scenu.

Pod etiketom "Menart" 2003. godine izlazi peti studijski album grupe – "Drveće i rijeke", a u jesen 2007. šesti studijski album pod nazivom "Pjesme za gladijatore", koji ekskluzivno i  prvi put na ovim meridijanima i paralelama (a pre oficijelnog “Menartovog” cd pakovanja) izlaze na mobilnim telefonima, u okviru – pokazaće se – vrlo uspešne saradnje s T-mobileom. Plasman albuma na telefončiće, ako priznamo da je svetska diskografija u nepopravljivim  problemima, čini se zaista hrabrim i vizionarskim potezom.
 
Ostavljamo Pipse da “popravljaju svet” kako znaju i umeju. Valjda znaju šta rade,  specijalizirali su se za taj posao unazad 18 leta.

Sreda, 07. april – Dom omladine/Sala Amerikana u 21:00
Karte su u prodaji na Blagajni DOB, po ceni od 600 dinara.