Home

VESTI

Najavljen program Nacionalne Noći muzeja

No Comments Najave

Noc MuzejaManifestacija Noć muzeja, koja se ove godine šesti put održava u Srbiji, 16.maja otvoriće vrata muzeja, galerija i izložbenih prostora u čak 38 gradova širom zemlje, najavljeno je na konferenciji povodom predstavljanja manifestacije na nacionalnom nivou. U zanimljivim izložbama, performansima, koncertima i revijama posetioci će moći da uživaju na više od 190 lokacija, na kojima će biti predstavljeno blizu 400 različitih sadržaja. Osim Beograda, Nacionalnu Noć muzeja podržali su i Novi Sad, Aleksandrovac, Bačka Topola, Bor, ÄŒačak, InÄ‘ija, Jagodina, Kikinda, Kladovo, Knjaževac, Koštunići, Kragujevac, Kruševac, Leskovac, Niš, Novi Pazar, Pančevo, Petrovac na Mlavi, Požarevac, Prokuplje, Šabac, Sirogojno, Smederevo, Smederevska Palanka, Sokobanja, Sombor, Sremska Mitrovica, Sremski Karlovci, Subotica, Užice, Valjevo, Velika Plana, Vranje, Vrbas, Vršac, Zaječar i Zrenjanin. Najbogatiji program svojim sugraÄ‘anima ponudiće Beograd sa više od 80, Novi Sad sa 35 i Šabac sa 9 lokacija.

 

U Beogradu će biti otvoreno 18 muzeja, 40 galerijskih prostora, 5 stranih kulturnih centara, oživeće prostor Dvorskog kompleksa Dedinje, Kalemegdana i Akademskog parka. Za samo osam sati saznaćete šta su jeli kraljevi a šta Josip Broz Tito, zašto su džube podjednako odevale pravoslavne, muslimanske i katoličke žene, ko je sve bio na čelu jugoslovenske diplomatije, kako izgleda savremeni srpski ikonopis, kako se pravi mozaik, izraÄ‘uju freske i još mnogo toga.

 

Noc Muzeja

 

Nedaleko od Beograda, Novi Sad u ovoj noći nudi zabavnu i uzbudljivu kulturno-istorijsku avanturu. Otkriće šta se štovanim NovosaÄ‘ankama nudilo u apotekama i trgovinskim radnjama početkom 20. veka, koja su granična područja erotike u umetnosti; gde je počelo i kako se razvijalo tetoviranje; kako umetničko delo može da oživi…

Svi koji u ovoj ludoj noći posete Šabac uveriće se kako izgleda tradicionalna oprema koje su kuvarice koristile za pravljenje Ä‘akonija u gradskim i seoskim kućama, ali i u kakvom ambijentu su kuvarice pravile specijalitete, početkom 20. veka. U Aleksandrovcu, posetioci će kroz četrdesetak vrednih eksponata, moći da saznaju kako se razvijao radio aparat od početka XX veka do danas.

Nedaleko od Aleksandrovca, u Kozniku biće rekonstruisan život jednog srpskog srednjovekovnog grada, sa vlastelom, vojskom, vitezovima. Izložba u Boru ima za cilj da publici približi magijske obrede karakteristične za ovaj kraj a posetioci će moći da uživaju i u koncertu rok grupa koji će umesto na pozornici nastupiti u korpi kamiona – dampera.

Knjaževac se po prvi put pridružio nacionalnoj Noći muzeja a 16.maja sugraÄ‘ani će moći da se fotografišu u tradicionalnom enterijeru s kraja 19. veka, da saznaju po nešto o japanskoj književnosti i grafikama, ali i da posmatraju nebeska tela u svetskoj godini astronomije.

Izložbeni prostor u Smederevu zamišljen je kao primer spajanja različitih medija i materijala, sa etimologijom vizuelnih predstava (slikarstvo, vajarstvo, fotografija, video rad). U toku Nacionalne Noći muzeja biće organizovana i projekcija inostranih arheoloških filmova najnovije produkcije.

U Novom Pazaru, u Noći muzeja, biraće se najbolja fotografija na temu „Zavičajna kulturna baština“ a glumci regionalnog pozorišta probaće, kroz monologe i kraće forme da dočaraju karakteristike ovoga područja.

Otvaranjem školskih arhiva i privatnih zbirki bivših učenika, u Valjevu će kroz izložbu sveski, udžbenika i kostima pokušati da dočaraju kako se menjao Ä‘ački život od 1943. godine pa do danas i koje su se sve vaspitne metode koristile. MeÄ‘u izloženim eksponatima naćiće se učila i predmeti koje su osmislili i izradili učenici, kao što su model parne mašine iz pedesetih godina ili „fotovoltaika“.

Svi zainteresovani mogu se detaljno informisati o svim lokacijama, programu i učesnicima manifestacije na  sajtu www.nocmuzeja.rs .

Ovogodišnja Nacionalna Noć muzeja održava se kao deo Evropske manifestacije Noći muzeja, koja je pod pokroviteljstvom Evropske komisije i UNESCO. U više od 40 zemalja u isto vreme biće otvoreno preko 1900 muzeja i galerija. Pokrovitelj Nacionalne Noći muzeja u Srbiji je Ministarstvo kulture i gradske opštine, u gradovima koji su se pridružili manifestaciji. Generalni sponzor je Telekom Srbija. Manifestacija Noć muzeja prošle godine je održana u 23 grada a 450.000 poseta bilo je i više nego potvrda da je tog dana ovo bila najmasovnija ali i najbolja zabava u Srbiji. 

 

Izvor:

kontramagazin.rs