Home

VESTI

Jubilarna prisluškivanja Eve Braun

No Comments Najave

Jubilarna prisluškivanja Eve BraunEva Braun će obeležiti 20. godišnјicu od izlaska kultnog prvog albuma "Prisluškivanja" jedinstvenim koncertom 15. decembra u sali "Amerikana" Doma omladine Beograda, u organizaciji promoterske kuće Long Play.

 

Povodom jubileja "Prisluškivanja", grupa iz Bečeja namerava da prvi put u karijeri odsvira uživo svih 14 pesama sa albuma, koji je objavljen na današnji dan pre dve decenije, 5. oktobra 1992. godine. 

 

"Želimo da tim koncertom obeležimo 20 godina od izlaska prvog albuma, što se u neku ruku može smatrati i početkom karijere Eve Braun. Odsviraćemo ceo album, u cugu, bukvalno od prve do poslednje pesme, tačno redosledom kako idu, što nikada ranije nismo radili. Znam da mnogi ljudi vole taj album. Na kraju krajeva, 'Prisluškivanja' su nas dovela tu gde smo sada", kaže pevač i gitarista Goran Vasović.

Fanovima Eve Braun pruža se izuzetna prilika da u prvom delu koncerta čuju kako danas pevači i gitaristi Vasović, Petar Dolinka i Milan Glavaški, uz gitaristu Zvonka Stojkova, basistu Gorana Obradovića i bubnjara Ljubomira Rajića, sviraju pesme sa "Prisluškivanja" kao što su "Kuća lutaka", "Zlatni sat" "Već viđeno", "Jagodna polja"…

 

 

 Eva Braun

Eva Braun

 

…dok će u drugom delu koncerta 15. decembra u DOB-u bend, prema rečima Vasovića, "svirati standardni repertoar, standardne hitove Eve Braun", od pesama sa albuma "Pop Music" (1995), "Heart Core" (1998) i "Everest" (2001), do aktuelnog dvostrukog CD-a "Playback" (2011).

"Zanimljivo će biti da odsviramo tih prvih 14 pesama koje smo napisali, a onda i neke pesme koje su nastale posle, pa da se napravi paralela, da se vidi da li smo napredovali ili nazadovali?", našalio se
Vasović.

Ulaznice za koncert Eve Braun 15. decembra u "Amerikani" koštaće 800 dinara u pretprodaji i uskoro će se moći naći na blagajni Doma omladine Beograda i preko mreže Eventim. Na dan koncerta koštaće 1.000 dinara.

 

 

 {mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=B48-OEPhjPA|width=450|height=364{/mgmediabot2}
Eva Braun – Jagodna Polja

 

 

O Prisluškivanjima

Osnovna zamisao Bečejaca basiste Vasovića i gitariste Dolinke da osnuju novi bend konačno se počela pretvarati u stvarnost kad im se u proleće 1990. godine pridružila treća autorska ličnost gitarista Glavaški. U iznajmljenom studentskom stanu u ulici Miše Dimitrijevića u Novom Sadu nastaju pesme na akustičnim gitarama "Kuća lutaka", "Kao da znam", "Sva tvoja ćutanja" i "Dan pobede". U septembru im se priključuje bubnjar Rajić, prve probe kreću od novembra, a bend uzima provokativno ime Eva Braun na predlog Vasovića, nakon što je gledao biografski film o Adolfu Hitleru.

Čitava sledeća 1991. protekla je u pravljenju muzike koja će ispuniti rilne prvog albuma, čije snimanje je naposletku počelo u februaru 1992. godine i trajalo je sa prekidima do aprila u selu Bukovac na obroncima Fruške Gore u studiju "Do Re Mi", čiji je vlasnik bio Predrag Peđa Pejić, prijatelj grupe od najranijih dana i koproducent "Prisluškivanja".

"Naziv 'Prisluškivanja' je dao Pjer (Petar Dolinka), zaista se više ne sećam zašto, ali nam se svima dopao i odmah smo ga prihvatili. U neku ruku, taj naziv može da se tumači na način da je cela ploča u stvari bila neka vrsta posvete našim muzičkim junacima koje smo tokom svojih tinejdžerskih godina sa tolikom oduševljenjem slušali tj. prisluškivali 🙂 Eklekticizam kao takav :-)", kaže Vasović.

 

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=eDYBkc9ge5E|width=450|height=364{/mgmediabot2}
Eva Braun – Sva Tvoja Ćutanja 

 

 

Album je snimljen na osmokanalnom magnetofonu i sa ritam mašinom umesto bubnjeva za nešto više od 130 sati, odnosno po principu "jedna pesma = jedan dan, 14 pesama = 14 dana". U studio “Do Re Mi” je navraćao tih dana Mića Jakšić, vlasnik diskografske kuće Carlo Records, koja će posle kraćih pregovora po principu “uzmi ili ostavi” objaviti "Prisluškivanja".

"Bili smo mladi, nadobudni, puni sebe i hteli smo da to objavljivanje nekako bombastično izgleda, da datum odgovara 30. godišnjici izlaska prvog singla Beatles-a 'Love Me Do', koji se pojavio 5. oktobra 1962. Bili su nam idoli i to nam je bilo jako važno! Igrom slučaja je što se u Srbiji 5. oktobar danas vezuje za još jedan važan događaj. Mi smo u neku ruku anticipirali neke stvari", objašnjava Vasović.